Firmele din Turda dezinteresate de stagiile de practică propuse de francezi

Firmele din Turda dezinteresate de stagiile de practică propuse de francezi

Firmele din Turda dezinteresate de stagiile de practică propuse de francezi

by august 10, 2015 0 comments

Firmele din Turda par dezinteresate de oferta Comitetului de înfrățire cu Angouleme, prin care studenți din Franța vor să facă practică la Turda. În martie 2015, Christine Granet, președinta Comitetului de Înfrățire Turda-Angoulme a adresat o astfel de propunere administrației publice locale. Studenții din Franța sunt interesați de stagii de practică în domeniul ingineriei, medicinei, comerțului, în domeniul hotelier și cel de imagine. Potrivit Serviciului Finanțări Europene și Relații Internaționale din cadrul Primăriei Turda, nicio firmă din zonă nu și-a manifestat interesul și astfel să ofere locuri pentru stagiile de practică.
Informația privind stagiile de practică ale studenților din Franța au trecut aproape neobservată, deși ar putea constitui o oportunitate pe termen lung pentru comunitatea locală. Sectorul public pare mai deschis unor astfel de colaborări, dar se confruntă cu dificultăți bugetare.
Vasile Grumaz spune că Spitalul Municipal poate asigura stagii de practică dar nu poate plăti pentru acestea. “Putem asigura stagii de practică, depinde de ce nivel și de spcializările pe care le avem în spital, pentru asistente sau medici. Nu putem însă să asigurăm o practică plătită. Noi nu avem buget să facem angajări de personal deși suntem cu deficit de personal de ani de zile, așadar practica plătită e exclusă, fucționează doar în sistemul privat”, spune directorul spitalului turdean.
Simona Baciu, directorul general al Salinei Turda spune că, în principiu, Salina Turda ar putea asigura stagii de practică pentru studenți străini, dar trebuie analizate costurile. “Noi avem stagii de practică în colaborare cu Universități din România. Sunt în medie 10 studenți pe sezon, doar că practica este neplătită”, spune Simona Baciu.

Angouleme este un centru universitar afiliat Universității din Poitiers dar are și un institut universitar propriu în tehnologie și o serie de instituții de învățământ superioare în domeniul designului, digital media, afaceri și comerț iar învățământul liceal este preponderent tehnic și general.

Colaborarea prin stagii de practică cu forța de muncă din alte țări poate fi, din prisma mobilității muncii, extrem de utilă unei comunități. Spre exemplu, studenți străini ce au făcut practică în domeniul administrației locale în Constanța au sprijinit comune din județ în redactarea proiectelor europene sau au elaborat studii și previziuni privind tendințele de import export din zonă.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.