Firme asociate cu oameni apropiați PSD-ului licitează pentru o lucrare a Companiei de Apă

Firme asociate cu oameni apropiați PSD-ului licitează pentru o lucrare a Companiei de Apă

Firme asociate cu oameni apropiați PSD-ului licitează pentru o lucrare a Companiei de Apă

by iunie 9, 2015 0 comments

Două firme, Societatea de Construcții Napoca SA din Cluj și asocierea condusă de Gentilia Construct SRL din Câmpia Turzii își dispută una dintre cele mai mari lucrări scoase la licitație de către Compania de Apă Arieș. Despre cele două firme, presa județeană a relatat că au avut, de-a lungul timpului, o conducere apropiată Partidului Social Democrat.
Lucrările pentru care cele două firme licitează sunt de reabilitare a clădirilor Companiei de Apă Arieș iar valoarea acestora este de peste 4, 624 milioane de lei.
Firma Societatea de Constructii Napoca SA este legată de numele fostului vicepreședinte PSD Ștefan Dumitriu implicat în cazurile de corupție care au dus la arestarea lui Horea Uioreanu, fostul președintel al Consiliului Județean Cluj. Potrivit lui Ioan Bene, omul de afaceri care a preluat în 2011 pachetul de acțiuni al Construcții Napoca, citat de Ziua de Cluj, firma domina piața contractelor de achizii publice zoneale cu o cotă de 60% din totalul acestora.

Compania clujeană care licitează lucrările Companiei de Apă Arieș a fost menționată într-o serie de scandaluri succesive privind achizițiile publice, dintre care cele mai mediatizate au fost cel legat de Aeroportul din Cluj, groapa de gunoi a județului ori construirea unei stații de epurare la Ocna Sibiului.
În 4 decembrie 2012, Construcții Napoca SA câștiga licitația de construcție a „Stație de Epurare Ape Menajere Pentru Localitatea Ocna Sibiului”, proiect finanțat în proporție de 76,54% fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial de Mediu – POS MEDIU 2007-2013. Compania trebuia să prezinte documente doveditoare ale “experienței similare” prin intermediul unui terț susținător în condițiile art. 190 din OUG 34/2004. Acest terț susținător a fost o societate comercială înregistrată în Liban. Procurorii au constat că documenția respectivă a fost întocmită în fals. Firma clujeană a mai lucrat și la construirea noii gropi de gunoi a județului Cluj.
Concret, firma condusă de omul de afaceri Ioan Bene, implicat în scandalul de corupție al fostului președintel al CJ  Horea Uioreanu, s-a gândit că pământul necesar lucrărilor la noua pistă a aeroportului ar putea fi procurat din vecinătatea şantierului gropii ecologice şi, drept urmare, s-a apucat să mute un versant de deal cu totul. Săpăturile au pus în pericol stabilitatea întregii construcţii, astfel Consiliul Judeţean (CJ) a amendat firma cu 60.000 de lei şi a făcut şi plângere penală împotriva acesteia, pentru refacerea terenului afectat. Plata lucrărilor a fost sistată de către Consiliul Județean până la remedierea deficiențelor iar Construcții Napoca a sistat lucrările, proiectul Centrului Integrat al Deșeurilor a intrat în întârziere în condițiile în care termenul limită de finalizare este 1 ianuarie 2016, dată după care fondurile nu mai sunt eligibile. În cazul proiectului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor întâlnim o altă firmă , Romair Consulting care a câștigat proiectul de asistență tehnică pentru construirea Sitemului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Cluj. O expertiză a Consiliului Județean a constatat că Romair nu și-a îndeplinit judicios obligațiile. Romair Consulting a câștigat un contract similar, un proiect de asistență tehnică în cadrul unei licitații a Companiei de Apă Arieș în toamna anului trecut, la doar o lună de la scandalul ce a izbucnit la Cluj pe tema modului în care Romair a lucrat.

Gentilia, firma care i-a adus fostului consilier județean Florin Cuc o acuzație de incompatibilitate

A doua firmă care licitează lucrările Companiei de Apă Arieș este cea legată de numele fostului consilier județean PSD, Florin Cuc.
În 2011, Gentilia Construct SRL îi avea ca asociați pe Alexandru Cuc, fratele mai mare al lui Florin Cuc, şi Daniela Cuc, soţia consilierului, ambii având câte 20 la sută părţi sociale, precum şi Dynamic Logistics Center SRL, cu 60 la sută.
SC Gentilia Construct SRL câștiga în octombrie 2011, la şase zile după ce ANI l-a declarat incompatibil pe Cuc, un contract cu Primăria comunei Mociu, pentru un proiect finanţat în mare parte din banii Consiliului Judeţean Cluj. Decizia de incompatibilitate a rămas definitivă în mai 2014.
De-a lungul timpului firma Gentilia a reușit să câștige pete 30 de licitații din bani publici în Turda, la Spitalul Municipal, în comunele Tureni, Viişoara, Mihai Viteazu, Chinteni, Corneşti, Băişoara, Ciurila, Cămăraş, Câmpia Turzii, dar şi la Cluj-Napoca, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), Palatul Copiilor, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP).
Acum Gentilia Construct, asociată fostului consilier județean PSD, din Câmpia Turzii, licitează pentru o lucrare a Companiei de Apă Arieș, condusă de directorul Cristian Matei, președintele PSD Turda, companie a cărui președinte al Consiliului de Administrație este Petre Pop, președintele PSD Câmpia Turzii. Gentilia a format o asociere cu firma Walhalla Invest Prodcomimpex, tot din Câmpia Turzii și este susținută în asociere, pentru “experiena similiară”, de către Samus Construcții Dej, la rândul ei o firmă despre care presa județeană spunea că este apropiată primarului PSD din Dej, Costan Morar.

Oricum ne-am învârti, aceleași mari firme,legate într-un fel sau altul de politic, se regăsesc printre câștigătorii marilor contracte din bani europeni. O altă problemă care se ridică e în ce măsură autoritățile contractante ar putea refuza pot refuza atribuirea unor licitații către companii implicate în scanadaluri legate de utilizarea fondurilor europene.

Problema nu este unor ilegalități, cu excepția cazurilor depistate de procurori. Organizarea licitațiilor se desfășoară după proceduri legale, în raport cu normele europene. Situația ciudată e dată de faptul că societățile comerciale cu conexiuni politice dețin ponderea ce mai mare a contractelor publice, de regulă semnate de persoane din conducerea autorităților contractante, care au la rândul lor aceleași filiații politice.

O explicație ar putea fi dată de faptul că marile companii de acest tip dispun de o baza logistică și de personal și capacitate tehnică, bine puse la punct. O altă explicație ar putea fi dată de faptul că, prin conexiunile pe care le au cu lumea politică, firmele reușesc să se informeze corect și la tip cu privire la cerințele proiectelor și să anticipeze cum trebuie să arate documentațiile depuse. Semnul mare de întrebare care se pune e cât de sănătos e pentru societate ca firmele cu conexiuni politice să dețină peste 80% din contractele pe bani publici.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.