Firme apropiate PDL-uli, câștigătoare ale unor contracte publice în Primăria Turda

Firme apropiate PDL-uli, câștigătoare ale unor contracte publice în Primăria Turda

Firme apropiate PDL-uli, câștigătoare ale unor contracte publice în Primăria Turda

by august 17, 2015 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Firma unui fost secretar de stat revine cu o ofert� pentru Compania de Ap�

Operatorul public de ap� canal Compania de Ap� Arieș a

aprilie 8, 2015

Trei firme, despre care presa centrală și regională relata sunt apropiate fostului PDL-ului, se regăsesc și pe lista societăților comerciale ce au încheiat contracte pe bani publici, la Turda. Cele două firme au semnat contracte cu administrația locală în 2012 și 2014, în perioade apropiate de timp în care au avut mai multe contracte publice cu primării conduse de membri ai fostului PDL

Ambele firme au semnat contractele prin proceduri simple de achiziții publice, cerere de oferte și achiziție directă, și nu prin licitație deoarece sumele era modice și nu intrau sub incidența prevederilor legale de organizare a unei licitații.

Soccec srl București a semnat în 10 iulie 2012 contractul de servicii de audit financiar pentru proiectul Reabilitarea sitului poluat istoric, de la Poștarât. Valoarea contractului este de 122.25 de lei. Soccec slr, despre care publicația Cotidianul relata că este aproiată de PDL a mai avut semnate contracte cu bugetele publice. În 2010, firma a semnat un contract cu Ministerul Sănătății Publice, privind un audit financiar, în valoare de 126.000 lei. De asemenea, în 2009, Soccec a primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului 70.000 de lei pentru „servicii de audit în cadrul contractului de grant 2009/213-363-2009-213-393 Establishment of the Joint Technical Secretariat for the ENPI CBC Black Sea Programme 2007-2013”, contract acordat pe vremea cîn Elena Udrea era ministru.
Firma de consultanţă financiar-contabilă a mai avut contracte și cu Hidroelectrica, Metrorex sau Consiliul Judeţean Suceava. Unul dintre proprietarii firmei Soccec este Eugen Zegrea a fost inspector în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, la Direcţia Generală a Controlului Financiar de Stat, chiar și în timpul mandatului deținut de democrat-liberalul Gheorghe Pogea.
Despre firma Soccec, jurnaliștii de la Cotidianul, scriau că sumele obținute din contractele publice nu erau foarte mari, dar că numărul de contracte publice semnate era semnificativ, peste 10 contracte din bani publici între 2009 și 2010.

Al doilea contract cu o firmă legată de PDL este Sobis Solutions din Sibiu, care a semnat, prin procedura de achiziție directă, un contract de 45.000 lei cu Primăria Turda. Contractul semnat în septembrie 2014 prevedea realizarea paginii web a Primăriei Turda. Despre Sobis Solutions SRL, jurnaliștii din Valea Jiului scriau deasemenea că e apropiată de PDL. Unul din cei doi administratori, Gheorghe Silvian Sorici era un mebru marcant al PDL și consilier ales pe listele PDL în Cisnădie. La ultimele alegeri, Gheorghe Silvian Sorici a fost ales în Consiliul Local Cisnădie pe listele USL.
Ce-a de-a treia firmă cu conexiuni cu PDL este firma Nitech srl Bucuresti. Firma, specializată în echipamente de laborator a licitat pentru contracte și la Compania de Apă Arieș. Nitech a semnat septembrie 201 un contract de 304.944 lei pentru furnizarea de echipamente didactice în cadrul proiectului de reabilitare a Colegiului Național Mihai Viteazu.
Firma Nitech apare, într-un raport făcut de România Curată, ca unul dintre sponsorii, atât al campaniei lui Traian Băsescu, cât și al fostului PDL. Nitech a câștigat de-a lungul timpului mai multe licitații cu instituții publice. La Cluj, firma într-un consorțiu de două firme, a câștigat o licitație de 1, 5 milioane la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare. În februarie, aceeași societate a mai încheiat un contract de peste 2,7 milioane de lei (fără TVA) cu același institut de fizică din Cluj-Napoca.
Datorită procedurilor simplificate de contractare a achizțiilor publice (cerere de oferte, achiziție directă) dar și datorită faptului că sunt firme de nișă, puternic specializate este foarte dificil de spus dacă contractele încheiate s-au făcut pe filieră politică, dar ceea ce este cert e că aceste firme sunt contectate politic fie prin donații fie prin membrii din structurile lor de conducere.

‘Panseluțe” de peste 180.000 de lei în 2013

Printre contractele de achiziții publice directe se numără și cele semnate cu Domeniul Public SA pentru material dendofloricol. În 2013, într- o singură zi, municipalitatea a semnat trei contracte cu Domeniul Public, pentru furnizarea de flori, în valoare de peste 180.000 de lei. Primul dintre contractele semnate pe 19 martie, de 60.389 de lei prevedea achiziția de plante vii, bulbi, butași și altoi, al doilea, în valoare de 60.800 prevedea furnizarea de material dendofloricol, iar cel de-al treilea prevedea furnizarea de aranjamente florale, în valoare de 61.485 de lei.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.