Festivalul Internaţional de şah “Salina Turda şi-a desemnat câştigătorii

Festivalul Internaţional de şah “Salina Turda şi-a desemnat câştigătorii by august 13, 2016 0 comments

Emoţii, concentrare, energie, dar şi oboseala, stres şi nervi, toate pot fi însumate şi trecute în istoria şahului turdean. Ce-a de-a doua ediţie a Festivaului Internaţional de Şah pentru copii “Salina Turda” s-a încheiat astăzi, sâmbătă, 13 august, în aplauze, cupe, diplome şi bani. Competiţia minţii a însumat anul acesta 150 de copii, dintre care circa 30 de peste hotare, din Repubica Moldova, Irlanda, Marea Britanie și Grecia. Deschiderea evenimentului a fost realizată marţi, 9 august, în prezenţa primarului Turzii, Cristian Matei, care a fost recompensat cu o diplomă şi o cupă pentru sprijinul acordat evenimentului.

“Eu sunt o persoană care susțin sportul în general, absolut toate sporturile. Am urmărit îndeaproape activitatea domnului Fântână și a copiilor noștri din Turda, care practică acest sport, am reușit să-i ajut inclusiv financiar, indiferent de poziția în care m-am aflat, iar acum, în calitate de primar, cu atât mai mult o să facem tot posibilul ca să se dezvolte toate sporturile în turda, lucru care, în ltima perioadă, a rămas puțin în urmă”, a declarat primarul Cristian Matei.13912652_1237941712892252_3221237240378777256_n

Premiile totale ale competiției s-au ridică la 2000 de euro. Sponsorul principal al competiţiei de şah a fost Biserica Maranata, reprezentată de păstorul Dinu Petrache şi profesorul universitar William J. Abraham, cei care au şi înmânat diplomele şi cupele la sfârşitul celor 5 zile de concurs.

“Copiii aceştia sunt prezentul, nu viitorul nostru. Este o onoare pentru mine şi prietenul meu, Billy, să putem să sprijinim acest gen de activităţi şi în continuare”, a declarat păstorul Dinu Petrache.

“Îmi place şahul pentru că mă face mai deştept. Eu vreau să fiu deştept”, consideră cel mai tânăr şahist.

Cel mai tânăr dintre concurenţi a avut doar 5 ani şi face şah de câteva luni. David Miko, de la Clubul de Şah Potaissa Turda a câştigat 3 partide din 7 jucate şi a fost premiat ca cel mai bun junior.13978327_10208341875639178_282479895_o

Una dintre cele mai bune şahiste a clubului turdean, Blanca Maria Pap, a câştigat locul 3 la categoria 10 ani fete.

“Fac şah de aproape doi ani. Îmi place şahul foarte mult şi mă şi ajută la şcoală, la matematică, la mai multe lucruri. Am fost la multe concursuri naţionale şi am luat locul 1 la Olăneşti, pe echipe şi am mai luat locul 1 şi singură. Îmi place să cunosc oameni noi, să călătoresc şi îmi plac şi concursurile. Mi-am făcut mulţi prieteni şi aici (la Salina n.n.) m-am întâlnit cu mulţi dintre ei. Ne cunoaştem deja. Unii sunt din Satu Mare, din Târgu Mureş, din Cluj. A fost obositor şi în Salină este destul de frig, dar în rest a fost foarte frumos”, a povestit Blanca, răspunzând zâmbitor întrebărilor.13987108_10208341864478899_1414009355_o

Blanca Pap a jucat şi prima partidă a festivalului, avându-l ca oponent pe primarul Turzii, Cristian Matei. Despre partidă a spus, râzând, că a fost uşoară. “N-am avut emoţii. Am ştiut că e domnul primar, dar tot n-am avut emoţii. A mers repede, după câteva mutări a abandonat partida”, a explicat Blanca.

Un at jucător important al clubului turdean de şah, Radu Revnic, de 8 ani, a avut un parcurs scurt, fără rezultate la competiţia de anul acesta. El a declarat că va face antrenamentele serioase când începe şcoala.

“Dacă joci şah, te va ajuta când vei fi mare, îţi dezvoltă mintea. La şcoală mă ajută şi acum, joc de doi ani şah şi am numai note bune la şcoală. După ce începe şcoala voi avea antrenamente în fiecare zi, dar nu mi se pare aşa de greu”, a spus Radu Revnic.

14012790_10208341865118915_1057564492_oRadu are emoţii cam două partide, a mai spus el, iar apoi intră în atmosfera competiţiei şi nu se mai teme. Chiar dacă a jucat cu adulţi experimentaţi cu rezultate foarte bune, Radu se teme doar de un concurent din Cluj Napoca, de vârsta lui, Raul Ferenţiu. “Are 10 ani, dar are mai multe puncte decât mine şi joacă de mai mulţi ani”, a explicat Radu.

Cel mai bun rezultat anul acesta pentru Radu a fost la concursul de șah pentru copii CHESS-WEEK, desfășurat în perioada 19-21.02.2016 la Satu Mare, unde a reușit să se claseze pe locul I. La competiţie au participat peste 30 de copii, cu vârsta până la 14 ani, legitimați la cluburi din mai multe județe transilvane.

 
Rezultate
Clasament General 8 ani
1.Boeru Dragoș       Cluj
2.Maria Alexandra   Brașov
3.Anghel Teodor      București
4.Stănescu Tudor    Deva
5.Mocan Alexandru  Satu Mare
9.Popescu razvan    Turda
12.Străjan Andrei Turda,
Au mai participat juniorii de 8 ani Miko David, Sălcudean Patricia,Cical Mara, Leas Denisa și Corșeu Cristina
Clasament General 10 ANI
1.Mihălcescu Alexandru       Turda
2.Tarciuc Ianis             Alba iulia
3.Luchian Diana                      Turda  
4.Ferențiu Raul                             Cluj
5.Vasiu Hannah                            Cluj
10.Pap Blanca                              Turda
13.Pataki Dragoș                         Turda
17.Revnic Radu Andrei              Turda
18.Rus Alexandra                        Turda
21.Irimia Cristian                        Turda
Clasament General 18 ani
1.Năstase Cristina                 București
2.Dicu Dan                           Satu Mare
3.Angheluș Alin Gabriel     Satu Mare
4.Mârza Diana                          Irlanda
5.Bobocea Laurențiu                   Cluj
11.Bencze Noemi                         Turda
17.Pîrlea Silvia                             Turda
ÎNCEPĂTORI
1.Pamfilie Iula medalie de aur
2.Florea David medalie de argint

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.