Fermierii clujeni lipsesc din topul subvențiilor în agricultură

Fermierii clujeni lipsesc din topul subvențiilor în agricultură by februarie 21, 2017 0 comments

Nici un fermier clujean nu se află în topul subvențiilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din anul 2016. De fapt, între primii 10 fermieri care au primit ajutor de la stat se află doar doi din Transilvania.

Cei mai mari zece agricultori au încasat împreună subvenţii în valoare de 54 de milioane de euro, în campania care a început la sfârşitul anului 2015 şi s-a finalizat în septembrie 2016, în creştere cu 80% faţă de campania din 2014-2015, perioadă în care cei mai mari fermieri au obţinut în total 30 de milioane de euro.

Datele reies din informaţiile transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), la solicitarea News.ro. Cea mai mare subvenţie a fost în valoare de 17 milioane de euro şi a fost încasată de fermierul Constantin Duluţe din Insula Mare a Brăilei.

clasament-apia

Conform regulamentului european, plata subvenţiilor din agricultură este efectuată în perioada 1 decembrie-30 iunie a anului calendaristic următor. Însă fiecare stat membru UE poate plăti înaintea datei de 1 decembrie, dar nu mai devreme de 16 octombrie, avansuri de până la 50% în cazul plăţilor directe.

Potrivit informaţiilor furnizate de APIA, Agricost, unde acţionar majoritar este Constantin Duluţe, deţine cele mai mari suprafeţe agricole. În campania 2015, Duluţe a obţinut subvenţii de peste 17 milioane de euro, în creştere cu 65% faţă de campania anterioară. În campania 2014, fermierul din Brăila a încasat 10,3 milioane de euro.

Pe locul al doilea în clamsamentul fermierilor care au obţinut cele mai mari subvenţii în Campania din 2015 se află firma controlată de Ioan Niculae, Intercereal. Firma unuia dintre cei mai bogaţi oameni din România este înregistrată în Ialomiţa şi a încasat în perioada 2015-2016 suma de aproape 8,6 milioane de euro din subvenţii agricole.

În clasamentul celor mai mari agricultori se află şi Martini Luciano, proprietarul firmei Emiliana West Rom din judeţul Timiş. Italianul a primit ,în campania 2015, subvenţii în valoare de 6,6 milioane de euro, faţă de 1,8 milioane de euro în campania 2014.

Pe locul al patrulea în topul fermierilor cu cele mai mari suprafeţe agricole se află Laoun Youssef şi Sarkis Sarkis, prin firma Maria Trading din Călăraşi. În campania 2015, cei doi acţionari au obţinut o subvenţie de la APIA de 3,8 milioane de euro.

O altă companie agricolă din Ialomiţa care a primit o subvenţie semnificativă pentru suprafeţe agricole este compania Zimbrul. Firma a încasat, în campania 2015, peste 3 milioane de euro, în creştere cu 66% faţă de campania anterioară.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.