Fac grup de intervenție pentru violența domestică dar au desființat locuinețele protejate. Ce lipește din proiect?

Fac grup de intervenție pentru violența domestică dar au desființat locuinețele protejate. Ce lipește din proiect? by februarie 28, 2019 0 comments

Administrația locală va aproba astăzi printr-o hotărâre a Consiliului Local înființarea unei echipe mobile de intervenție în cazul victimelor violenței domestice. Inițiativa vine ca urmare a aprobării în 2018 a Ordinului Nr.2525 din 07.12.2018 privind aprobarea Procedurii pentru intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică.

Din grupa de intervenție vor face parte doi directori, un jurist și un asistent social. Proiectul de hotărâre așa cum este el inițiat de primarul Cristian Matei are un efect redus, spun organizațiile specializate în combatarea violenței domestice. 

Ordinul 2525 din 2018 prevede înființarea unor grupe mobile care să intervină în cazul victimelor violenței domestice. Potrivit actului normativ, echipa mobilă ar trebui să fie compusă din lucrători sociali dar componența poate fi extinsă prin includerea unor reprezentanţi ai poliţiei locale, serviciului public de asistenţă medicală comunitară, oricăror alţi specialişti din cadrul aparatului propriu, reprezentanţi ai diferiţilor furnizori privaţi de servicii sociale sau voluntari.

În propunerea Primăriei Turda, echipa mobilă e formată din Monia Koti, directorul Direcției de Asistență Socială Turda, pe post de coordonator, iar ca membrii vor fi Balahura Maria, director adjunct DAS, Mirea Bogdan, consilier jurdici și Benedek Alexandra asistent social. Grupul mobil de la Turda e compus așadar din doi șefi, un consilier juridic pentru victimă și un asistent social care să evalueze riscurile.

Proiectul de hotărâre prevede că din grupul mobil mai fac parte membri ai Poliției Locale. Direcția de Asistență Socială mai este împuternicită să încheie acorduri cu reprezentanții cultelor religioase precum și cu reprezentanți ai fundațiilor sau asociațiilor cu experiență în domeniul combaterii violenței domestice dar numai ”dacă este cazul”.

Același proiect de hotărâre local mai prevede faptul că reprezentanții Direcției de Asistență Socială se deplasează la incidente doar dacă este implicat un copil sau victima are nevoie de cazare într-un centru rezidențial. Deplasarea se va face cu mașina Poliției Locale.

Proiect de hotărâre cu eficiență redusă

În luna octombrie 2017 Consiliul Local a aprobat cu votul majorității PSD-ALDE, la inițiativa primarului Turzii un proiect de hotărâre prin adăpostul pentru femei și copii, victime ale violenței domestice a fost transformat în locuință protejată pentru adulții cu probleme mintale, cu un număr de 10 locuri. Simultan administrația locală a modificat și organigrama serviciului public de asistență socială.

În cadrul Serviciului de Protecție și Asistență Socială funcționau atât un centru de consiliere pentru victimele violenței domestice, femei și copii cât și locuințe protejate unde aceste persoane puteau găsi adăpost. 

Administrația locală ar fi putut construi un nou adăpost pentru persoanele cu probleme psihice, dar a ales desființarea adăpostului pentru victimele violenței domestice și a păstrat doar centrul de consiliere. Serviciile sociale de intervenție în cazul violenței în familie au fost astfel amputate la Turda prin decizia administrației publice locale deoarece strict activitatea de consiliere fără posibilitatea protejării efective a victimelor este ineficientă.

Proiectul de hotărâre, așa cum este el aprobat are o eficiență redusă, cred organizațiile specializate în combatarea violenței domestice. ” Firesc este ca asistentul social să însoțească direct Poliția Locală la astfel de cazuri. Pericolul cel mai mare în astfel de cazuri este acela că femeia poate să renunțe, la presiunile constante ale agresorului. Formularul de evaluare ii dă acestuia dreptul sa renunțe. Până se completează actele, la diversele semne de agresivitate sau jutstificări, victima poate să renunțe iar principalul scop la astfel de intervenții este acela de a separa victima de agresor”, explică Mihaela Săsărman din cadrul Asociației Transcena. Potrivit specialiștilor care monitorizează fenomenul, prezența asistentului sociale e necesară din start deoarece poate evalua riscurile sociale și poate asigura susțienea victimei.

Din proiectul de hotărâre de la Turda lipsește și includerea unor reprezentanți ai serviciului public de asistenţă medicală comunitară.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<