Expoziţie de picturi şi fotografii realizate de pacienţii de la Borșa

Expoziţie de picturi şi fotografii realizate de pacienţii de la Borșa

Expoziţie de picturi şi fotografii realizate de pacienţii de la Borșa

by octombrie 17, 2016 0 comments

Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, unitate sanitară care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Fundaţia Estuar – Centrul Social Cluj, invită publicul interesat la vernisajul expoziţiei de picturi şi fotografii realizate de către pacienţii cu afecţiuni psihice ai unităţii medicale. Evenimentul va avea loc luni, 17 octombrie 2016, începând cu ora 12.00, în incinta Turnului Croitorilor, de pe str. Baba Novac, nr. 2, din Cluj-Napoca.
Evenimentul derulat de către Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa face parte din seria de manifestări organizate în contextul în care luna octombrie a fost declarată ,,luna sănătăţii mintale”, prilej cu care vor avea loc în marile oraşe ale ţării conferinţe pe teme de specialitate, zilele porţilor deschise, expoziţii cu lucrări ale pacienţilor, acţiuni menite să schimbe atitudinea pe care o are societatea faţă de acest tip de afecţiuni.
Menţionăm în acest context faptul că, la nivelul României a fost demarat proiectul ,,Mind Reset.Net – reţeaua naţională de sănătate mintală”, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, derulat de către Fundaţia Estuar, în parteneriat cu Liga Română de Sănătate Mintală, în perioada 2015 – 2016. Reţeaua de sănătate mintală este formată din actori relevanţi, publici şi privaţi, care activează în domeniul sănătăţii mintale şi are ca scop principal dezvoltarea de politici publice în domeniul sănătăţii mintale, dezvoltarea şi adaptarea sistemului psihiatric naţional la nevoile de servicii medicale de specialitate ale populaţiei.
Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa a aderat la acest proiect şi a participat la acţiunile derulate până în prezent, activităţile de ergoterapie care se desfăşoară cu pacienţii în cadrul unităţii fiind apreciate la nivelul reţelei ca un model de bune practici, model care merită să fie popularizat şi care poate să producă o schimbare în relaţionarea dintre pacientul cu afecţiuni psihice şi societate.
Expoziţia de pictură şi fotografie va rămâne deschisă publicului în perioada 17 – 20 octombrie 2016, între orele 10.00-17.00, intrarea fiind liberă.

Activitățile prin care bolnavii psihici cronici realizează lucrări de artă sunt parte a conceptului de psihiatrie comunitară. După al II-lea război mondial, în lumea occidentală, în special în SUA și Germania a apărut ideea că bolnavii psihici cronici se remit mai bine dacă pacienții duc o viață cât mai apropiată de normal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă dezvoltarea de servicii de reabilitare psihosocială, altele decât serviciile medicale de tip spitalicesc.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.