Expoziție cu marionete la Muzeul de Istorie. În premieră, Ramayana la teatrul de umbre

Expoziție cu marionete la Muzeul de Istorie. În premieră, Ramayana la teatrul de umbre

Expoziție cu marionete la Muzeul de Istorie. În premieră, Ramayana la teatrul de umbre

by iunie 4, 2018 0 comments

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu”  și  Muzeul de istorie organizează, în perioada 29 mai-8 iunie, Expoziția pentru copii ”Cui i-e frică de vrăjitoare ?” destinată sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului.
3D7FC95C-2C3F-47F0-80B1-7FA8F61BC5EDExpoziția cuprinde marionete și păpuși waiang kulit, realizate la Secția pentru Copii a bibliotecii, în perioada 2006-2018, reprezentând personaje ale poveștilor animate cu marionete și  teatru de umbre.
Poveștile animate, care se desfășoară de 13 ani la Secția pentru Copii din zona centrală, fac parte din programul bibliotecii destinat educației pentru lectură a copiilor,   fiind una din cele mai îndrăgite activități la care participă, pe parcursul fiecărui an școlar, sute de copii (974 în anul 2017). Repertoriul bibliotecii se îmbogățește aproape în fiecare an cu  noi povești, existând până în prezent 11 povești animate cu marionete și 6 povești animate cu teatru de umbre.

Ramayana, a doua mare epopee indiană pusă în scenă de Biblioteca Municipală

Una din cele șase povești animate cu teatrul de umbre, ale Bibliotecii Municiapale, redă un fragment din epopeea indiană Ramayana, a doua mare epopee a lumii antice, după Mahābhārata. Teatrul de umbre este o străveche artă în sud estul Asiei, ce datează din primul mileniu de dinainte de Hristos. Inițial, figurile erau decupate din piei de animale, după ce acestea erau special prelucrate până la consistența unui papirus.
Datorită modalităților speciale de exprimare, putem spune că teatrul de umbre este stră-străbunicul cinematografiei.
Figurinele folosite pentru punerile în scenă ale Bibliotecii Municipale sunt decupate după modelele wayang kulit ale teatrului de umbre din Java și Bali. Wayang în traducere literară înseamnă “umbră” dar în același timp și “imaginație” și spirit.
Expoziția de la Muzeul de Istorie poate fi vizitată până în 8 iunie,  iar la cerere, pe bază de programare la numărul de telefon 0743 312 812, Muzeul organizează atelierul  interactiv ”Micul păpușar.” Prețul unui atelier este 10 lei/elev

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.