Explozie a infracțiunilor sexuale comise de minori din Turda și Câmpia Turzii

Explozie a infracțiunilor sexuale comise de minori din Turda și Câmpia Turzii by decembrie 7, 2018 0 comments

Judecătorii clujeni se confruntă cu o explozie a cazurilor de infracțiuni comise de minori din Turda și Câmpia Turzii, în special cu infracțiuni de violență și abuzuri sexuale, a declarat astăzi Cristi Danileț, judecător al Tribunalului Cluj. Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri publice organizate de Asociația T9 pentru a marca Ziua internațională anticorupție

E un semnal de alarmă, în ultimii ani am constat o explozie a cazurilor infracțunilor comise de minori din Turda și Câmpia Turzii, în special infracțiuni de violență și abuzuri sexuale sau legate de traficul de droguri. Chiar a ajuns recent în fața instanței un astfel de caz în care doi copii au agresat sexual un al treilea copil. E o tragedie acolo cu sechestru dispus pe casa părinților. Nu știu ce se întâmplă aici dar avem incesturi, violuri homosexuale. Sunt foarte numeroase cazurile de șantaj sexual”, a declarat Danileț. Acesta a precizat că una dintre metodelede șantaj sexual este aceea că li se solicită adolescentelor poze sexuale pe rețelele de socializare iar ulterior acestea sunt amenințate cu publicarea imaginilor. Judecătorul clujean le-a explicat turdenilor că, în opinia lui, se impune introducerea educației juridice în școli dar a vorbit și despre necesitatea implicării comunității locale. Copii și tinerii din Turda se confruntă cu absența părinților plecați la muncă în străinătate, cu probleme legate de consumul de droguri ori cu o lipsă de supraveghere din partea părinților. ”Trebuie să știți, un copil răspunde legal în baza Codului Penal, de la 14 ani”, a mai adăugat Danileț.

Cetățenii trebuie să se implice în comunitate: ”Avem nevoie de integritate”

Judecătorul de la Tribunalul Cluj a vorbit despre funcționarea statului de drept și atacurile la adresa justiției. Danileț a explicat în ce mod puterea politică actuală limitează  capacitatea de de instrumentare a cazurilor penale în urma modificărilor aduse legilor justiției. Judecătorul clujean a apreciat că justiția din România se află sub presiune și independența justiției este indirect amenințată prin modificările legislative deja în vigoare. Danileț a transmis un avertisment prin care a precizat că atacurile la adresa justiției vor avea consecințe sociale nefaste pe termen lung.

În opinia judecătorului clujean, metodele prin care cetățenii pot susține lupta anti-corupție sunt inițiativele civice, prin participarea la vot și prin educarea tinerilor în spiritul integrității. ”Câtă vreme vorbim cu fraze precum legea e făcută ca să fie încălcată și nu spunem că legea trebuie respectată, câtă vreme nu vorbim despre valori și integritate, nu avem cum să schimbăm societatea”, a mai arătat magistratul.
Acesta a anunțat că atât părinții cât și profesorii sau copii au la dispoziție un manual gratuit de educație juridică și pot afla informații gratuite de pe site-ul https://www.educatiejuridica.ro
Manualul de educație juridică scris de judecătorul Cristi Danileț a fost acceptat de UNODC din cadrul Organizației Națiunilor Unite ca material resursă pentru programul  Education for Justice, lansat în baza Declarației ONU de la Doha din anul 2016 care și-a propus promovarea culturii legalității în toată lumea.
Manualul de educație juridică a început să fie predat în trei licee din România, dintre care unul din Aiud.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.