Expert Forum a publicat raportul de monitorizare a referendumului

Expert Forum a publicat raportul de monitorizare a referendumului

Expert Forum a publicat raportul de monitorizare a referendumului

by octombrie 26, 2018 0 comments

Organizația civică Expert Forum a lansat raportul de monitorizare a referendumului din 6-7 octombrie 2018. Potrivit raportului, în perioada de monitorizare nu s-au identificat incidente majore, dar au fost observate abateri legate de legislație, campania pentru referendum, securitatea votului și funcționarea administrației electorale. În cea mai mare parte a secţiilor vizitate de observatori în cele două zile ale referendumului, votarea a avut loc într-un mod ordonat; cele mai multe sesizări au fost soluționate prin colaborarea cu birourile electorale, fiind raportate însă și aspecte de natură penală, pentru au fost depuse plângeri penale.

Cei de la Expert Forum spun că nu s-au identificat incidente majore la referendumul din 6-7 octombrie dar că au fost deficitare procedurile de reclamare a fraudelor.

Raportul formulează o serie de concluzii și recomandări. Potrivit evaluărilor controlul asupra campaniei pentru referendum a fost relativ redus, iar legislația a fost încălcată frecvent. Părțile care participă la campanie trebuie definite clar (mai ales cele care nu sunt partide politice), iar regulile care li se aplică acestora trebuie detaliat. AEP trebuie să aibă atribuții referitoare la verificarea unui număr extins de entități implicate în campania pentru referendum, care pot face reclamă mascată pentru a eluda verificările. Se impune și publicarea datelor referitoare la finanțarea partidelor politice în format deschis. Este necesară și clarificarea procedurilor de sesizare a fraudei și existența unor pași concreți pentru situații apărute la referendum. Pentru acest referendum procedura nu a fost clară, iar BEC nu a furnizat un răspuns coerent Se impune deasemenea detalierea informațiilor privind întâmpinările și contestațiile din procesele verbale.

Raportul aici

null

null

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.