Estimările fanteziste ale administrației locale. Proiectele de asfaltare ale Turzii sunt încă incerte

by iulie 26, 2017 0 comments

InfoAries.ro vă explică de ce promisiunile Primăriei Turda privind asfaltările sunt deocamdată doar baloane de săpun, construite din omisiuni. Administrația locală a transmis astăzi în spațiul public o listă a proiectelor de asfaltare din oraș, structurate pe patru categorii de surse de finanțare.

Până la finele anului 2018, conform estimărilor, Primăria Municipiului Turda va demara lucrări de asfaltare pe 4 linii de finanțare, două dintre acestea prin programe europene, o linie de finanțare guvernamentală și prin bugetul local”, se arată în comunicatul Primăriei Turda

De fapt, din lista prezentantă de Primărie, doar una este certă la această dată.

  1. Proiectul asfaltărilor din Băile Sărate

Prima din cele patru liste se referă la străzi cuprinse într-un proiect pentru care se cere finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa 7.1. Proiectul e denumit ”Reabilitare și modernizare infrastrucutră rutieră și utilități din corpul drumului Băile Turda” și se referă la 20 de străzi în zona Băile Sărate și Barbu Lăutaru. Printre aceste străzi se află și strada Gheorghe Dima, stradă care a intrat recent în atenția opiniei publice, după ce Asociația T9 a atras atenția că are o canalizare prin șanțuri.

Strada Barbun Lăutaru a fost inclusă prin documentații în perimetrul Stațiunii Balneoclimaterice Turda. Motivul pentru care Barbu Lăutaru e parte din stațiunea balneo este tocmai acest proiect de asfaltare a străzilor (se primea un punctaj suplimentar) și nicidecum eventualele capacități curative din zonă.

Problema cu acest proiect depus de Primăria Turda către Agenția de Dezvoltare Nord Vest este aceea că nu se știe încă dacă a fost selectat pentru finanțare sau nu.

Potrivit lui Cristian Ciuta, din cadrului Biroului de Comunicare Publică şi Cooperare Internaţională al ADR NV, în cadrul axei 7.1 au fost alocate regiunii NV 13,95 mil euro, circa 61,7 milioane de lei. În cadrul primului apel lansat (prima sesiune de înregistrare a proiectelor), au fost depuse 6 proiecte în valoare de 89,6 milioane de lei (Vezi Lista)

Proiectul de la Turda a fost depus în cadrul celui de-al doilea apel. La această oră nu se știe dacă va fi sau nu va fi finanțat.

2. Proiectul de asfaltare prin intermediul planului de mobilitate urbană

A doua listă prezentată de Primărie face referire la 12 străzi într-un proiect denumit Modernizarea Coridoarelor de Mobilitate Urbană integrată, axa 3, PI 3.2. Acest proiect nici măcar nu a fost depus de către Primărie la ADR Nord Vest deoarece nu poate fi încă depus. 

Ministerul Dezvoltării a anunțat în 21 iulie lansarea a cinci noi apeluri (sesiuni de depunere de proiecte). Unul dintre ele face referire la finanțarea de proiecte pe mobilitate urbană dar numai pentru orașele reședință de județ nu și pentru localități precum Turda. Depunerea de proiecte în acest caz se face în perioada 21 august- 31 decembrie.

Sesiunea de depunere pentru axa 3, categorie în care intră și Turda,  este programată abia în 20 septembrie 2017. La fel ca în exemplul precedent, durata de depunere a proiectelor va fi de până la cinci luni. Vom ști dacă acest proiect va fi finanțat doar în primăvara anului următor. Cei din Primăria Turda știu acest lucru. În primăvara acestui an, în luna martie, municipalitatea a depus o cerere de finanțare pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), un program destinat  consolidării capacităţii administrative a autorităţilor şi instituţiilor publice din România. Au trecut patru luni de la depunerea proiectului și autoritățile de la Turda nu au primit nicio veste. E de așteptat așada să aflăm vești clare despre proiectul de asfaltare prin planul de mobilitate urbană doar în primăvara anului următor sau, cel mai optimist în luna februarie 2018. O altă veste proastă este aceea că programele pe mobilitate urbană au primit mai puțini bani. Deoarece orașele din zonele de dezvoltare nu au toate planuri de mobilitate urbană și există riscul ca fondurile să nu fie absorbite, s-a decis o reducere a sumei de la 59 de milioane, la 45 de milioane.

3. Asfaltarea străzilor din bugetul local

Aparent această listă este una sigură. Cu toate acestea sumele alocate în acest an arată că administrația locală nu se ține de promisiuni. Se promitea în acest an alocarea a 2, 2 milioane de lei pentru străzi. Circa 1,4 milioane ar fi trebuit să fie alocate în primul trimestru al anului, 630.000 în al doilea trimestru și 170.000 de lei în al treilea trimestru. În primul trimestru, Primăria Turda a cheltuit doar 396.862 de lei din cei 1,4 milioane promiși. Municipalitatea mai estimează că va cheltui 4,2 milioane de lei la străzi în 2018 și 3,8 milioane în 2019 dar se pune întrebarea cât de credibile sunt aceste estimări dacă în acest an, până acum, a alocat mai puțin de 20% decât s-a promis.

Ce-a de-a treia listă, cea a loturilor aprobate prin Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este singura care este certă la această dată.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.