Eminența cenușie a PSD Turda. Dorin Apahidean, omul care l-ar putea înlocui pe Cristian Matei

Eminența cenușie a PSD Turda. Dorin Apahidean, omul care l-ar putea înlocui pe Cristian Matei by martie 29, 2017 0 comments

”Eficient, dar lent”, e caracterizarea pe care vechi cunoscuți i-o fac lui Dorin Apahidean, eminența cenușie a PSD Turda. Proaspăt numit administrator public dar și președinte al Consiliului de Administrație al Salinei Turda, Apahidean este un locotenent al actualului lider PSD, Cristian Matei. Cunoscuții îl caracterizează ca un bun manager, eficient, un bun familist și în general drept un personaj căruia îi place să dețină controlul, chiar dacă nu îl manifestă în mod direct. Vulnerabilitatea lui Apahidean, spun surse din PSD Cluj este dată chiar de legătura sa cu Cristian Matei. ”Nu știu care are mai mult de învățat, unul de la altul. Apahidean de la Matei sau primarul are de fapt de învățat de la subordonatul său. Apahidean are totuși un spirit independent ce se manifestă ocazional. Cea mai mare vulnerabiliate a lui Apahidean este Cristian Matei, deoarece primarul nu acceptă accese de independență”, spun sursele din PSD Cluj, consultate de infoAries.ro

Dorin Apahidean e aproape necunocut turdenilor și aceasta pentru că a preferat să rămână în umbra activului de partid al PSD. Începuturile sale politice în leagă de Cosmin Gușă și PIN.

În 2008, Lavinia Șandru îl anunța pe Dorin Apahidean drept candidatul PIN pentru Primăria Cluj. Șefa de campanie a lui Gușă recunoștea, în 2008, că Dorin Apahidean e un necunoscut pentru clujeni. Miza însă pe faptul că acesta urma ”să muncească pentru a cunoaște probleleme clujenilor”. Dorin Apahidean se prezenta în 2008 drept un inginer ce a lucrat la Centrala Nucleară de la Cernavodă care ales să intre în politică. Nominalizarea lui Apahidean, președinte pe atunci al organizației județene a PIN, a sfârșit cu un un scor electoral de 0,40% din voturile exprimate la Cluj. Scorul electoral slab al Partidului Inițiativa României a fost unul din cele câteva motive ce l-au determinat pe Cosmin Gușă să renunțe la politică, în ianuarie 2009.

baciu-simona-apahidean-dorin-salina-turda1 (1)

Susținut de PSD, Dorin Apahidean a ajuns î poziții cheie în administrația locală din Turda: Președinte al Consiliului de Administrație al Salinei și administrator al municipiului Turda

Vara anului 2008 și începutul anului 2009 a fost perioada în care Dorin Apahidean a început să piardă principalele sale conexiuni formate în perioada în care a lucrat cu Cosmin Gușă. Dezamăgit de dezmembarea PIN, Apahidean a plecat la muncă în străinătate. Surse din PSD își amintesc conjunctura în care actualul administrator al Turzii a ajuns, ulterior, în cercul senatorului Alexandru Cordoș. ”Apahidean avea vechile sale conexiuni cu diversele cercuri politice și de informații slăbite, după retragerea lui Gușă. Chiar părea atunci puțin în derivă. Cordoș a văzut în fostul lider PIN un personaj cu un potențial insuficient folosit, așa că l-a luat șef de cabinet”, spune surse din PSD Cluj. Cei doi, Apahidean și Cordoș aveau o legătură mai veche: se cunoșteau puțin deoarece fuseseră colegi la Școala generală nr 2 din Câmpia Turzii (actuala Școală Avram Iancu).

Ulterior ocupării funcției de șef de cabinet pentru senatorul Alexandru Cordoș, actualul administrator al Turzii a intrat cercurile primarului Cristian Matei, inițial ușor încurajat de senatorul turdean dar apoi cu arcordul tacit al acestuia. Apahidean încerca o transbordare din barca lui Cordoș în cea a lui Matei. ”Matei era un singuratic, nu avea prieteni , de fapt nici acum nu are, deoarece nu are încredere în nimeni. Preluase șefia PSD Turda dar nu avea oameni competenți în jur. Apariția unuia ca Apahidean, taciturn și eficient a fost providențială pentru Matei. L-a acceptat în cercul lui, asta până când Apahidean a avut un acces de independență. Pentru o perioadă, Cristian Matei l-a exclus din cercul său dar ulterior l-a luat înapoi. Nu avea oameni competenți pe care să se poată baza”, mai spun cei consultați de InfoAries.ro.

Inamicii politici văd în Dorin Apahidean un cartofor și un împătimit al jocurilor de noroc, ajuns în funcții publice exclusiv prin ancore politice. Informațiile pot să fie inexacte deoarece legende privind datoriile la jocuri de norc sunt atribuite și fostului director al Domeniului Public, actualul consilier local Adrian Sălăgean. Cei care l-au cunoscut pe Dorin Apahidean de-a lungul ascensiunii sale în umbra liderilor PSD, văd un personaj eficient, dar puțin lent, care se controlează, bun analist și observator, preocupat să dețină controlul situațiilor cu care se confruntă, prudent și cu interese care nu sunt la voia întâmplării.

Surse din PSD Cluj îl văd ca o alternativă de viitor în locul actualului lider social-democrat, Cristian Matei în timp ce alte voci spun că Dorin Apahidean nu va dori să iasă din umbra șefului de partid ce l-a propulsat în poziții cheie în administrația locală a municipiului Turda.

Dorin Apahidean demitizează legendele create în jurul său

”Nu știu de unde apare treaba asta cu cartofor, pentru ca eu nu joc jocuri de noroc, nici pariuri cum e la modă, nimic din toate astea, mai mult decat atât, nu am avut niciodată datorii provenite din asemenea motive, am avut credite la bănci, nicidecum la persoane fizice sau de alta natură”, precizează noul administrator al Municipiului Turda.

Dorin Apahideam mai spune că a fost dezamăgit de destrămare Partidului Inițiativa Națională astfel că nu mai are printre obiective cariera politică și crede că delimitările de genul ”barca lui Matei” sunt total nepotrivite.

<<În ceea ce privește transbordarea dintr-o ”barca” în alta, nu sunt decat speculatii, nu sunt adeptul ”bărcilor”. Consider normal faptul să pui umărul la treabă acolo unde îți desfășori activitatea și aducand iâ prim-plan relații pozitive, fară delimitări de genul ”barca lui Matei” sau ”barca lui Cordoș”.

În privinta ”veleităților” mele politice, să fiți convins că nu mai am demult în obiectivele mele ceva legat de asta. Probabil de aici și confuzia creată de a ieși sau nu din umbra d-lui Primar Matei. Consider că este un om cu o viziune de ansamblu și o voință de a realiza ceea ce își propune, cum rar am avut ocazia să cunosc și probabil de aici toate speculatiile făcute. Ca o paranteză, nu mi-am pierdut niciodată ”conexiunile” pentru ca erau bazate pe prietenii, ceea ce s-a întamplat defapt a fost o dezamăgire foarte mare avută din cauza destrămării PIN-ului, încât am fost chiar în situația de a pleca definitiv din România>>, mai spune Dorin Apahidean.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.