Elisabeth Rațiu, soția lui Ion Rațiu a trecut la cele veșnice

Elisabeth Rațiu, soția lui Ion Rațiu a trecut la cele veșnice

Elisabeth Rațiu, soția lui Ion Rațiu a trecut la cele veșnice

by octombrie 19, 2016 0 comments

68710928-d54c-4693-af08-8b0bc808823e La ultimele alegeri prezidențiale, din noiembrie 2014, Elisabeth Rațiu a lăcrimat când i-a văzut pe românii din Londra așteptând la coadă să-și exercite dreptul la vot. „Cât de mult s-ar fi bucurat Ion!”, i-a spus atunci fiului său Nicolae, care o însoțea. Împărtășind dragostea pentru țară a soțului său, Elisabeth a fost mereu o susţinătoare a democratizării României.

Elisabeth Pilkington este originară din comitatul Lancashire, din apropierea micului oraş industrial St. Helens, zonă pe care patru generaţii de Pilkingtoni au transformat-o într-o Mecca englezească a sticlăriei. După izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Elisabeth şi-a servit ţara lucrând timp de doi ani ca asistentă medicală pentru Crucea Roşie într-un spital de armată din Manchester, urmând ulterior studii de ştiinţe sociale Ia London School of Economics. În timpul războiului, şcoala a fost mutată la Cambridge, unde l-a întâlnit pe Ion Raţiu.

Cuplul s-a căsătorit în 1945 la Capela Savoy din centrul Londrei. Elisabeth a luat imediat cetăţenia româna, pregătindu-se să-şi însoţească soţul în România pentru a candida la alegerile generale din 1946. Ion, care manifestase deja semne ale tuberculozei dinainte de căsătorie, s-a îmbolnăvit în toamna anului 1946 şi a fost internat la Davos, în Elveţia. Aici au fost însoţiţi de primul lor fiu, Indrei, născut în 1946; curând după aceea, în 1948, s-a născut cel de-al doilea fiu, Nicolae.

Alături de viaţa de familie, Elisabeth şi-a dedicat timpul lucrului ca asistent social pentru unul dintre cele mai importante spitale londoneze. A devenit tot mai interesată de problemele de sănătate mentală existente în comunitatea londoneză, după o analiză atentă şi o creştere constantă a implicării sale în serviciile locale, a fost aleasă preşedinte al Asociaţiei “Mind” din Kensington şi Chelsea, un serviciu de frunte în ceea ce priveşte serviciile de sănătate mentală.

Când Ion a început în 1974 să militeze în întreaga lume pentru românii liberi, Elisabeth s-a alăturat şi ea acestei cauze, renunţând la pasiunile şi afacerile pe care le dezvoltase cu răbdare în timpul căsniciei.

După căderea lui Nicolae Ceauşescu, Elisabeth Raţiu a ales fără ezitare să-l însoţească pe Ion Raţiu înapoi în România înspre un viitor nesigur. A participat alături de acesta la campania prezidenţială din 1990, îndurând în mod curajos tacticile de intimidare ale reprezentanţilor Frontului Salvării Naţionale, care urmăreau zdrobirea opoziţiei, în favoarea candidatului neo-comunist Ion Iliescu.

Multitudinea de cazuri medicale disperate, cu care intra zilnic în contact în faţa casei din Bucureşti, au determinat-o pe Elisabeth să fondeze în 1993 Fundaţia Raţiu România, care îşi propunea ca scop principal tratarea copiilor şi tinerilor bolnavi de leucemie. Atât de mare a fost succesul acestui program, încât după numai şapte ani, în anul 2000, guvernul român a instalat trei unităţi de transplant de maduvă, preluând integral responsabilitatea de a avea grijă de cazurile copiilor bolnavi de leucemie.

Din 2000, după moartea lui Ion Raţiu, s-a întors să locuiască la Londra, preocupându-se în continuare de activităţile Raţiu Family Charitable Foundation, Centrului Raţiu pentru Democraţie şi Asociaţiei Mondiale a Sănătăţii Mentale. În semn de recunoaştere a muncii sale, Elisabeth a primit distincţii din partea mai multor instituţii şi organizaţii, între acestea Preşedenţia României și Departamentul de Stat al SUA.

Conform dorinţei sale, trupul îi va fi incinerat în cadrul unei ceremonii la care vor participa membri apropiaţi ai familiei, urmată de un serviciu memorial care va avea loc în luna noiembrie la St James’s Church, Piccadilly, în Londra.

Odihnească-se în pace!

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.