Elev turdean nemulțumit de modul în care se acordă bursele de merit. ”Nu susțin performanța”

Elev turdean nemulțumit de modul în care se acordă bursele de merit. ”Nu susțin performanța” by aprilie 26, 2019 0 comments

Modul de acordare a burselor de merit a fost criticat de un elev turdean care a apreciat că nu există criterii de evaluare corecte în acordarea burselor și criterii care să încurajeze performanța. Potrivit unui mesaj transmis către InfoAries.ro problema o constituie procedura de selecție la acordarea burselor.

”În momentul de față nu există o diferență între un elev cu media 9.80 care se străduieste să învețe pentru fiecare test și un elev cu media 8.50 (o medie obținuta fară prea mare efort)”, comentează elevul, sub protecția anonimatului. Elevul a mai criticat în comentariul său faptul că bursele se acordă cu întârziere de un an, pe când în alte orașe, precum Clujul nu există astfel de probleme.

Modul de acordare a burselor de merit este stabilit prin lege iar autoritățile locale au prea puțină liberate să facă modificări.

Cu toate acestea, autoritățile locale ar putea aplica o grilă diferențiată, dar preferă să nu-și bată capul cu asta. O solutie ar fi ca solicitarea de diferențiere a burselor după performanță să fie cerută de Consiliul Elevilor sau asociațiile de părinți. 

Potrivit criteriilor generale stabilite prin ordin al ministrului, bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare: au rezultate deosebite la învățătură: au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional; au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de MECTS sau au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de MECTS.

Bursele de merit obținute în baza mediilor se acordă începând cu semestrul al II-lea, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional, respectiv începând cu semestrul I, pentru elevii aflați în celelalte clase ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional.

Bursele de merit obținute în baza prevederilor referitoare la olimpiade și concursuri se acordă pe perioada anului şcolar care urmează anului în care s-au obținut rezultatele.

Autoritățile locale ar putea stabili un cuantum diferit al bursei dar nu-și bat capul

Cuantumul unei burse școlare și numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a Consiliului local, respectiv a Consiliului județean consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București. Legea nu interzice constituirea unei burse de merit pe categorii. O soluție ar putea fi acordarea unei burse de merit cu un cuantum diferit, mai mare, dacă elevul are nota cel puțin 8.50 și un premiu la un concurs și olimpiadă, și acordarea unei burse mai mici dacă elevul are doar nota de cel puțin 8.50.

Emil Moldovan, consilier PMP și președinte al Comisiei de Cultură din Consiliul Local a precizat că ideea acordării diferențiate a burselor de merit ar putea fi luată în calcul. Consilierul local crede însă că acordare diferențiată a burselor de merit ar crea complicații, ar deschide o cutie a Pandorei și ar putea duce la nemulțumiri.”Acum e ideea să se acorde diferențiat și mai mult pentru cei cu medie și olimpiade. Apoi va veni ideea că cei cu olimpiade să primească mai mult decât cei cu sport , sau cei cu o disciplină reală să primească mai mult decât cei ce merg la olimpiadă la o disciplină considerată mai puțin importantă”, a apreciat Emil Moldovan.

Subiectul burselor pentru elevi a fost motiv de dispută politică în Consiliul local Turda, în ultimii ani. Partidul Național Liberal a certu dublarea burselor de merit. În același timp PNL a militat pentru reducerea burselor de merit și creșterea valorii acestora pe când PSD și aliații săi au militat pentru burse mai numeroase dar de valoare mai mică.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<