”Ecoatitudine” la stația de tratare a apei

”Ecoatitudine” la stația de tratare a apei by martie 17, 2017 0 comments

Ochi ațintiți, liniște și un freamăt de mirare. Așa au reacționat copiii care au vizitat laboratorul de tratare a apei aparținând Companiei de Apă Arieș. Grupul de vizitatori aparține școlii ”Andrei Șaguna”, iar vizita s-a realizat în cadrul proiectului ”Ecoatitudine”, demarat de unitatea de învățământ în luna februarie 2017.

Activitatea desfășurată sub titlul ”Apa – resursă indispensabilă vieții” a fost coordonată de prof. Hirișcău Claudia și prof. Oniș Maria, iar echipa de lucru a fost formată din prof. Mureșan Gabriela și prof. Ciotlăuș Monica.

”În cadrul acestei vizite, elevii au discutat cu angajații pentru a afla care sunt etapele pe care le parcurge apa pentru a ajunge în casele noastre; mai exact, care sunt etapele de purificare la care este supusă apa extrasă din pânzele freatice sau din alte surse pentru a deveni potabilă, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească ea pentru a fi cu adevărat o apă bună de băut (standardele de calitate ale apei potabile). Activitatea a dat posibilitatea elevilor de a cunoaște și un domeniu de activitate, de a afla părerea oamenilor despre ce înseamnă să lucrezi într-o Stație de Tratare a Apei, despre cât este de important să-ți faci munca bine, adică să fii cu adevărat responsabil”, explică echipa de profesori coordonatori ai acestui proiect. ”Impactul vizitei asupra copiilor a fost unul deosebit, elevii au fost impresionați de munca depusă pentru a face ca apa să devină potabilă”, potrivit aceleiași surse.

Copiii au aflat că la stația de tratare a apei se realizează purificarea apelor preluate din râul Hășdate, care trec prin multe etape, unele impresionante, până când apa poate fi bună de băut. Unul din momentele care i-a captivat pe copii a avut loc în sala bazinelor de filtrare cu nisip, cand personalul stației a realizat o curățare demonstrativă a nisipului de filtrare, ceea ce a făcut ca apa să facă mult zgomot și să pară că fierbe, iar al doilea moment captivant s-a petrecut în laboratorul în care se verifică calitatea apei. Aici, doi dintre elevii pasionați de chimie au avut ocazia să ajute la verificarea unor mostre de apă din eprubetă, prelevate de la robinet. La finalul vizitei, copiii au avut ocazia să realizeze un mini interviu cu ghidul grupului, Paul Năstase, inginer al CAA și consilier local.

”Cum este viața aici? Cum este să munciți aici” au întrebat elevii.

”Este o responsabilitate foarte mare față de voi, consumatorii noștri și acest lucru ne motivează să facem o muncă cât mai bună. Este o muncă frumoasă, să știți”, le-a explicat Paul Năstase copiilor.

Tot în cadrul acestei vizite atât elevii, cât și profesorii, au aflat că stația de tratare a apei de la Turda purifică apa din Hășdate pentru localitatea Câmpia Turzii, iar în Turda ajunge apa de mare adâncime, extrasă din pânza freatică, ce nu are nevoie de atât de multe procedee de purificare. De asemenea, potrivit reprezentantului CAA, apa din Turda este una dintre cele mai curate din țară.

Albumul foto al vizitei poate fi vizualizat cu un clic pe poză.

coperta album

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.