18 decembrie 2019, Cristian Matei, primarul Turzii, pentru RFI România: ”Turda este primul oraș din România care dispune de transport în comun exclusiv electric după ce am introdus, luni, în circulație 20 de autobuze electrice cumpărate din fonduri europene”
20 decembrie 2019, Cristian Matei, primarul Turzii, către Consiliul Local: ”Se cumpără 6 autobuze Euro6”
Mai tari decat cei de la Manchester si Milano, edilii Turzii au descoperit dupa doar o săptămâna de funcționare a transportului public că nu sunt suficiente autobuze. Totodată au mai aflat că nu au chioșcuri de bilete nici afișaj electronic în stații. Descoperirile autoritîților de la Turda vin la 2 ani după ce au câștigat în fața orașelor Manchester și Milano competiția pentru cel mai vizionar Plan de Mobilitate Urbană Durabilă din Europa.
Minunea ca Turda e primul oraș cu transport public integral electric a ținut fix o săptămână. Consiliul Local Turda a aprobat, la cererea SC Transport Urban Public cumpararea a 6 autobuze cu consum de combustibili convenționali. Vor fi totusi autobuze Euro 6, ne liniștește primarul Cristian Matei. ”Vor fi niște autobuze aproape electrice”, l-a ironizat consilierul PNL Cristian Felezeu, după ședința Consiliului Local.
Autoritățile vor cumpăra cu circa 1,5 milioane de lei și 6 autobuze tip burduf, pe motorină. Acestea vor transporta în special elevi și călătorii, la orele de vârf. ”Am discutat cu angajații Transport Urban Public și am concluzionat că nu e în regulă să meargă 3-4 autobuze electrice după elevi”, a explicat primarul Cristian Matei, la cererea consilierului local Cristian Felezeu. Primarul a adaugat că vor fi niște autobuze tip burduf, euro 6, care vor respecta normele de mediu.
InfoAries.ro a sesizat public în repetate rânduri că serviciul public de transport local de la Turda este încropit în grabă. Aminteam faptul că pentru gestionarea serviciului public de transport, autoritățile locale au înființat un srl cu un capital social de 10.000 de lei. SC Transport Urban Public srl a fost înființat în acest mod pentru a nu intra sub incidența prevederilor OUG 109, care reglementează strict modul de administrare a întreprinderilor publice. Administrația locală a primarului Cristian Matei ar fi putut înființa o societate pe acțiuni care să aibă din start un capital social rezonabil. Astfel de condiții ar fi făcut ca societatea publică să intre sub sub prevederile stricte de guvernare corporativă a întrepridenrilor publice.
După o săptămâmă de funcționare, autoritățile locale constată că firma proprie de transport nu are nici autobuze suficiente, nici rețea de vânzare a biletelor, nici afisajul din stații și nici banii necesari să opereze serviciul.
Din noiembrie până la jumătatea lunii decembrie, administrația locală a încercat de trei ori să finanțeze TUP srl cu suma de 610.000 lei. Prima variantă a fost aceea a unui împrumut, a doua a unui împrumt pentru majorarea capitalului social. A treia a fost să plătească în avans banii din subvenții și diferențele de tarif, urmând ca TUP să regularizeze sumele până la sfârșitul anului 2020. Pentru niciuna din aceste variante nu exista acordul Consiliului Concurenței.
Harababură la Direcția Economică. Dau banii din subvenții dar păstrat banii la împrumuturi
Harababura este așa de mare încât au uitat să corecteze rectificarea de buget. Cei 610.000 de lei figurează acum aiurea în bugetul local. Inițial, cei 610.000 de lei au fost rectificați la secțiunea împrumuturi de la capitalul Transporturi. Ulterior au aprobat plata banilor din capitolul subvenții dar nu au mai rectificat sumele iar cei 610.000 de lei apar în continuare la secțiunea de bani împrumutați. Încurcătura a fost păstrată și în hotărârea privind execuția bugetului pe trimestrul IV.
Ultima soluție a TUP srl e să se împrumute de la bănci și un astfel de împrumut a fost aprobat de Consiliul Local în ședința ordinară de vineri, 20 decembrie. S-a aprobat contractarea unui împrumut de 4 milioane de lei, din care 2 milioane pentru investiții și 2 milioane pentru cheltuieli operaționale.
Anterior, TUP srl a încercat să se împumute de pe piața liberă dar fără succes, deoarece juridic nu avea cu ce să garanteze împrumutul. De această dată lucrurile sunt diferite. TUP va aplica modelul Companiei de Apă Arieș și va garnata cu veniturile din contractul de delegare. Când Compania de Apă Arieș a luat împrumut de la bănci a pus gaj toate contractele de furnizare de servicii cu asociațiile de locatari din Turda. Dacă mâine, spre exemplu 20 de asociații de locatari se enervează pe Compania de Apă, timp de 3 luni, operatorul public poate avea probleme cu băncile care au împrumutat-o.
Aceast timp de constrângere se va aplica și TUP. Compania de transport public va gira cu veniturile din subvenții și diferențele de tarife, echivalentul a câtorva sute de mii de lei ce urmează a fi plătiți lunar de către Primărie. Ca și în cazul Companiei de Apă Arieș, însă, conturile de venituri ale TUP vor fi sub ochiul vigilent al bancherilor. În acest caz, Primăria Turda nu va mai putea jongla cu plata subvențiilor și diferențelor de tarif, așa cum a făcut cu STP iar constrâgerile financiare vor fi mult mai mari.
Vor să cumpere afișaje electronice, deși există bani europeni pentru modernizarea stațiilor de autobuz
Noile investiții ale TUP srl sunt noua necunoscută. Sunt alocati 101.520 lei, cîte 5640 de lei pentru 18 afisaje electronice. Deasemenea se vor cumpăra 12 automate de bilete cu 32.900 lei /bucata la o valoare totală de 394.800 de lei.
Marea întrebare e de ce aceste investiții nu au fost incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și în proiectele europene de modernizare a coridoarelor urbane. Aceste proiecte prevăd construirea de stații de e-tiketing dar și modernizarea stațiilor de îmbarcare.
Spre exemplu, Proiectul de modernizare a coridorului urban EST Calea VIctoriei-Stefan cel Mare -Piața Romană prevede modernizarea a 8 stații de autobuz. Pentru aceasta sunt alocați din bani europeni 136.000 de lei pentru montarea de echipamente în toate aceste aceste stații. În același timp, TUP srl vrea să cumpere afisaje electronice în 18 stații de autobuz. Vor fi dublate investițiile europene din banii TUP srl sau pur și simplu autoritățile locale au omis, din incompetență afișajele electronice când au depus proiectul pentru finanțare. Nu se știe public cum stau lucrurile.
Este cert însă că, mai vizionari de cât cei de la Manchester și Milano, edilii Turzii au eșuat să anticipeze în 2017 că au nevoie de automate de bilete și afisaje electronice, în 2020.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.