Dulceața banilor publici: Jumătate din consilierii din Câmpia Turzii, angajați la stat

Dulceața banilor publici: Jumătate din consilierii din Câmpia Turzii, angajați la stat

by iulie 3, 2015 0 comments

Nouă din cei 19 membri ai Consiliului Local Câmpia Turzii și-au găsit un job la o companie publică. Angajarea lor la o firmă cu capital public, pe care trebuie să o păstorească administrativ din organul deliberativ local,  nu este o ilegalitate. Singura întrebare care se pune e cât de morală e situația. La votul proiectelor de hotărâre privind socieățile unde sunt angajați, aleșii locali au grijă să se abțină, pe rând, pentru a nu fi incompatibili. Cu toatea acestea, încrengătura administrativă, politică și economică ce se naște ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care aleșii locali știu să facă administrație.

Vasile Tot (PPDD), fost director al Salinei Turda cu sprijinul USL , și-a găsit, după ce a fost schimbat din funcție un loc la Compania de Apă Arieș ca șef birou recuperări creanțe. Deak Francisc este și el șef la sectorul de drumuri la Domeniul Public. Domeniul Public Câmpia Turzii și Compania de Apă, dețin de altfel recordul de angajări a unor consilieri locali. Tot la domeniul public s-au angajat și consilierii locali Ludovic Csutak și Ioan Varodi, cel din urmă ca jurist.

Ca să vă faceți o idee despre ironia situației, Domeniul Public SA din Câmpia Turzii e o societate falimentară, cu pierderi de 470.000 de lei (4,7 miliarde) în primul trimestru al anului 2015. La Domeniul Public, consilierii angajați trebuie să-i dea raportul directorului Cristel Frânc. În Consiliul Local, directorul Cristel Frânc trebuie să le dea raportul angajaților săi.

Pe lista consilierilor angajați la Compania de Apă SA se mai numără Monica Uiorean, Remus Filip, Gheorghe Rece, Andrei Bene.

Petre Pop: “E vorba de o sotiație știută, veche, chiar de dinainte de ’89”
Dorin Lojigan, președintele PNL Câmpia Turzii spune că situația deși e una legală, ridică într-adevăr întrebări din punct de vedere moral. “Nu e ilegal, dar în opinia mea nu e prea moral să fie așa”, spune Dorin Lojigan.
Petre Pop, președintele PSD Câmpia Turzii vede lucrurile mai nuanțat. În opinia lui Petre Pop, discuția pe această temă este forțată, ceea ce contează e capacitatea profesională a oamenilor dar și faptul că legea este respectată. ” Se face prea multă filozofie pe tema aceasta, acuma dacă pare moral sau nu, moralitatea e o noțiune relativă, fiecare are un sistem propriu de valori. Problema în administrație se pune dacă e legal sau ilegal iar această situație e legală”, spune Petre Pop.
Președintele PSD Câmpia Turzii mai previzează că e vorba de o situație știută, veche, chiar de dinainte de ’89. “Printre ei sunt și specialiști, oameni destoinici. Sunt și persoane de la partidul la putere, și de la opozițieie. Se face prea mare tevatură pe tema aceasta. Nu e vorba doar de societăți comerciale la fel e și în instituțiile publice, în deconcertate. Nu poți spune că unele societăți merg bine cu angajați ce fac politică, dar la altele vezi doamne din cauza asta lucrurile nu merg bine. Eficiența e legată de modul în care faci management”, mai explică liderul PSD.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.