Două ong-uri cu persone implicate politic cer cele mai mari sume la Legea 350. Bisericile vor 1,2 milioane de lei

Două ong-uri  cu persone implicate politic cer cele mai mari sume la Legea 350. Bisericile vor 1,2 milioane de lei

Două ong-uri cu persone implicate politic cer cele mai mari sume la Legea 350. Bisericile vor 1,2 milioane de lei

by aprilie 6, 2015 0 comments

Marţi, 6 aprilie a fost convocată la Primăria Turda, Comisia de aplicare a Legii 350. Aleşii locali vor avea o sarcină complicată, aceea de a aloca banii pentru capitolul cultură-tineret. Evaluarea proiectelor se va face pe un fond de tensiune, după ce presa locală a relatat despre alocarea defectuoasă a banilor pentru sport.

În absenţa unor criterii de evaluare clare şi precise, alocarea banilor poate fi pusă sub semnul întrebării în condiţiile în care  se află pe listă ong-uri ce au în conducere persoane implicate politic. Un semn de întrebare îl reprezintă alocarea banilor pentru Biserici.

  Fundaţia Maecenas şi Asociaţia Tour D`Art sunt ong-urile locale care solicită cei mai mulţi bani din finanţările nerambursabile la capitolul cultur tieret, fonduri  acordate în baza Legii 350.

Maecenas a beneficiant  şi în anul trecut de finanţări nerambursabile  de circa 50.000 de lei pentru proiectul intitulat  „Tânăr în devenire”. În acest an, pentru un proiect cu acelaşi titlu, continuare a celui din 2014, Maecenas cere 63.780 lei. Fundaţia este condusă de către Ciprian Rigman, membru PNL care în anul trecut a fost şi purtătorul de cuvânt al PNL Turda.

Deşi a fost susţinut  intens în 2014 de către  colegul său de partid Cristian Felezeu, membru al comisiei pentru legea 350, Ciprian Rigman spune că nu e vorba de obţinerea unor bani prin intermediul politicului. „ A fost un proiect reuşit în care am implicat 50 de tineri în constituirea unei reţele de voluntariat. Am făcut la finalul proiectului o gală în care am prezentat public inclusiv bugetul şi pe ce s-au cheltuit banii”, spune Ciprian Rigman. Acesta şi-a manifestat scepticismul cu privire la posibilitatea de a obţine cei 63.000 de lei din bugetul local. Proiectul de anul trecut a mai fost co-finanţat cu bani din partea Consiliului Judeţean şi cu alţi 7000 de lei, contribuţie a  Fundaţiei.

Fundaţia Tour D`Art a cerut la rândul ei  60.000 de lei. Fundaţia în care avocatul Robert Cojan, vicepreşedinte al PSD Turda este secretar  cere pentru prima dată fonduri nerambursabile din bugetul local. Tour D`Art  desfăşoară de circa 4 ani cursuri şi activităţi pentru copii din sfera culturală dar nu a mai cerut până acum bani publici ci s-a auto-finanţat.

Avocatul Robert Cojan crede că asocierea dintre Tour D`Art şi politica locală  este una cel puţin nepotrivită. „ Activitatea asociaţiei nu are nimic de-a face cu politicul. Sunt nu doar activităţi pentru copii ci activităţi culturale pentru tot oraşul. Am depus proiectul pe căi normale şi nu am făcut niciun fel de intervenţii cu caracter politic”, spune Robert Cojan. Acesta a precizat că va face public proiectul de finanţare. „Este vorba de un proiect ce chiar merită finanţat, o să vi-l pun la dispoziţie, a mai adăugat Cojan.

 Implicarea politică a unor persoane din conducerea unor ong-uri nu ar trebui în mod normal să fie o problemă, dacă administraţia locală ar avea criterii clar cuantificabile de evaluare şi selecţie a ofertelor.

Regulamentul pentru legea 350 votat de Consiliul Local dă numai  nişte criterii generale cu poderea lor procentuală dar nu explică şi cum se evaluează efectiv proiectele depuse.

 Bisericile se modernizează cu banii din  cultură

 Principala anomalie privind alocarea banilor nerambursabili în baza Legii 350 o reprezintă  modul de alocare a banilor pentru biserici care primesc pentru reabilitări şi reparaţii bani din aceeaşi secţiune cultură.

 Pe listă se află biserici de patrimoniu ce necesită reabilitare, e vorba de Biserica Franciscană şi Biserica Romano Catolică, care solicită  în total 914.000 lei. Mai modesti, unitarienii cer cea mai mică sumă dintre toate cultele:  11.400 de lei.

Bisericile Ortodoxe au devenit mai modeste în acest an. Cer de la buget circa  329.000 de lei pentru proiecte  ce pleacă de la îngrădirea de cimitir, la reparaţii exterioare şi interioare.

În anul 2014 alocare banilor  pentru culte u a fost lipsită de critici: parohiile ortodoxe au fost acuzate că şi-au redactat proiectele prin copy-paste, în timp ce maghiarii le-au redactat complet, în mod individual.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.