Două blocuri vor fi reabilitate cu fonduri europene

Două blocuri vor fi reabilitate cu fonduri europene by februarie 22, 2018 0 comments

Consiliul Local Turda a aprobat astăzi depunerea unei cereri de finanțare pentru reabilitarea termică a două blocuri din centrul Turzii.

Valoarea totală a reabilitării este de 2,249 milioane de lei dar costurile de construcții și montaj vor fi de 1,8 milioane de lei.

Proprietarii de apartamente, persoane fizice vor contribui cu 25% din costuri iar persoanele juridice cu 100% din costurile de construcție și montaj.

Proiectul de reabilitare a celor două blocuri, situate pe străzile Republicii 43 și Libertății nr.2 ,  a fost votat luni 22 februarie, în ședința de îndată a Consiliului Local deoarece sesiunea de depunere de proiecte se va închide în 28 februarie.

Proiectul va fi finanțat prin intermediul Axei prioritare 3 Prioritatea de investiţii 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor. Reabilitarea termică care va include și lucrări interioare și montarea de echipamente de iluminat moderne este finanțată în proporție de până la 60% din bani europeni în timp ce bugetul statului și autoritățile locale vor asigura 40% din costuri. Proprietarii persoane fizice vor trebui să contribuie cu 25% din totalul costurilor eligibile iar persoanele juridice cu 100 % din costuri în condițiile în care acest tip de fonduri UE nu finanțează persoanele juridice.

Valoarea totală a investiției de pe str. Libertății 2 este de 1,30 milioane lei din care 1,074 reprezintă cheltuielile de construcții-montaj. Investiția specifică (C+M/aria utilă a blocului) este de 0,269 mii lei/mp. Durata de execuție este de 8 luni.

În cazul blocului din str. Republicii 43, valoarea totală a investiției este 949.044 lei din care construcții-montaj 784.461. Investiția specifică (C+M/aria utilă a blocului) este de 386, 12 mii lei pe mp.

Durata de execuție este de 8 luni iar lucrarea trebuie să aibă o garanție de 3 ani.

Sesiunea de depunere de proiecte pentru reabilitarea termică a blocurilor a fost deschisă de ADR Nord Vest în luna august 2017 și va dura până în 28 februarie. În cele cinci luni, administrația locală a identificat doar două blocuri din Turda care să beneficieze de bani europeni și nu a explicat foarte clar care au fost criteriile de selecție a celor două imobile. 

Administrația locală de la Turda ar fi putut interveni și social în reablitarea blocurilor de locuințe. Potrivit Ghidului Solicitantului, administrația locală putea acorda ajutoare de natură socială, în baza legislației în vigoare la data depunerii cererii de finanțare, în cazul anumitor categorii de proprietari persoane fizice, care deţin apartamente cu destinaţie locuinţă sau sedii sociale de firmă (care nu desfăşoară activitate economică), în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale.

Cota de participare proprie obligatorie aferentă proprietarilor care beneficiază de ajutoare de natură socială nu poate fi mai mică de 3,5% din valoarea cheltuielilor aferente C+M+E ce revine respectivilor proprietari, proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate. Diferența până la 25% din valoarea cheltuielilor aferente C+M+E (cheltuieli eligibile şi neeligibile) va fi suportată de către Solicitant şi nu va mai fi recuperată de la Asociația de Proprietari.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.