Actorul Dorel Vișan (79 de ani) a prezentat miercuri seara la Turda o conferință cu tema ”Omul și Taina lui”, expunere în cadrul căreia artistul a împărtășit experiențe de viață dar și revelații personale. Printre revelațiile lui Dorel Vișan se numără necesitatea limitării avorturilor prin lege, exclusiv la cazuri medicale, denunțarea principiilor privind drepturile copilului și a drepturilor omului ca și minciuni răspândite pentru a justifica societatea de consum și înăsprirea pedepselor pentru furt și mincinună până la condamnarea la moarte.
Deși, printr-o singură frază, actorul octogenar le-a luat femeilor dreptul de a dispune de propriul lor corp, turdencele l-au aplaudat în picioare, în final, și s-au pozat cu acesta.
”În sală văd mai multe femei, decât bărbați”, aprecia Dorel Vișan în debutul conferinței sale ”Omul și Taina lui”, desfășurată miercuri, 22 martie, în Sala Mare a Primăriei Turda. Actorul în vârstă de 79 de ani, a apreciat că femeile par mult mai sensibile și înclinate spre subiecte legate de cultură și spiritualitate iar pe durata a circa 90 de minute și-a împărtășit credința despre lume și viață. ”Omul și-a părăsit credința în Dumnezeu. Nu îi mai e frică de nimic”, a fost tema centrală a conferinței lui Vișan, punctată pe alocuri cu misticismul lui Dostoievski, maximele filozifilor antici și concepte amestecate pseudo-științifice, din Orient și idei din psihanaliza europeană.
Vișan a vorbit despre pierderea identității naționale, despre consumul de alimente ne-naturale în cadrul a ceea ce el a numit generic un mod de viață cu ”încălcarea programului propriu”. În opina lui Vișan, programul propriu este un fel de precondiție înscrisă genetic în ADN-ul fiecărui român.
”Ce drepturile elevului, drepturile omului, drepturile Europei. Astea sunt niște gogorițe inventate”, a apreciat actorul spre finalul conferinței, lăsând să se înțeleagă că aceste principii ascund de fapt un mecanism gândit să alieneze și să dezumanizeze individul. În opinia actorului noțiunile precum libertatea sunt relative și răspândite de capitalismul occidental pentru a promova societatea de consum. Vișan a deplâns pierderea unei societăți în care ”salamul era salam și brânza era brânză”, lăsând să se înțeleagă că regimul de pe timpul lui Ceaușescu nu a fost unul într-atâta de rău încât să merite o blamare totală.
”La Sibiu au luat un avocat pentru un câine. Dar de faptul că de la Revoluție au existat 25 de milioane de avorturi nu vorbește nimeni. Ar trebui să existe o lege care să spună cine să facă avort, pentru condiții medicale, altfel nu”, a mai apreciat actorul. În ciuda faptului că prin opiniile sale, Vișan le-a luat femeilor, printr-o singură frază, dreptul de a dispune de propriul lor corp acestea l-au aplaudat în final și s-au fotografiat cu actorul.
Printre alte idei propovăduite de actorul octogenar s-a mai numărat cel privind înăsprirea până la extrem a pedepselor. ”Păcatul hoției nu se poate vindeca cu arestul la domiciliucare e o găselniță care să ascundă păcatul hoției și minciunii. Se vindecă numai cu ocnă, cu spânzurătoare, cu pușcărie grea”, a perorat Vișan.
Printre ideile pseudo-științifice lansate în spațiul public de actor s-au numărat și cele de programare genetică, încă de a naștere. ”Sentimentul de dușman se naște odată cu copilul. Copii ăia care se nasc orbi și surzi simt dușmanul după miros”, a ma revelat Vișan.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.