Dorel, la Primăria Turda. Au plantat rășinoase pe solurile sărăturate din Băi

Dorel,  la Primăria Turda. Au plantat rășinoase pe solurile sărăturate din Băi by iulie 23, 2019 0 comments

Administrația locală de la Turda a reușit o nouă performanță, aceea de a planta rășinoase pe solurile sărăturate din Băile Sărate. Ideea este o transpunere în practică a proiectului inițiat de cetățeni, de amenjarea a lacului sărat ”La Băltoacă”.

Primăria Turda a anunțat cu surle și trâmbițe că printre proiectele selectate în procesul de bugetare participată a fost selectată și amenjarea bălții sărate din proximitatea Ștrandului Turda. Inițiatorii proiectului au estimat o sumă necesară de 102.300 lei. Printre activitățile de amenjare se numărau lărgirea si nivelarea terenului, construirea pe doua niveluri de jur imprejur pe rotund a unor tribune (banci) de lemn in apa si la suprafata, amplasarea a 4 foisoare in colțuriile lacului, amplasarea de coșuri de gunoi, a unor trepte de lemn, bănci și mese, amenajarea unui duș și a unei țâșnitori cu apă potabilă.

Administrația locală a demarat lucrările a finalizat o parte a a acesului de lemn la intrarea în apă dar autoritățile s-au gândit însă să și inoveze: au plantat copaci pe ternul sărat din apropiarea lacului, într-un semicerc care nu se știe exact ce rol are. .

Silvicultori contactați de InfoAries.ro au explicat de ce inițiativa Primăriei e una proastă. ”E una când un copac supraviețuiește sau nu într-un mediu ostil, e alta când te duci pe un teren sărăturat și trântești un copac de un metru. Se vor cel mai probabil toți. V-ați pus întrebarea de ce în Băi sunt copaci doar de dealuri sau în anumite locuri particulare și nu e plin de copaci pe platoul de sare? Deoarece nu rezistă la sărătură. Și cei care rezistă, sunt mici , piperniciți și adaptați în mod special. Să te duci să plantezi vara copaci pe teren sărat e o prostie”, spun sursele contactate de InfoAries.ro. Primăria nu doar că a plantat copacii pe un teren care nu e propice ci i-a plantat și aproape unul de celălalt. ”Ar trebui plantați la circa 80 de cm . Din ce am văzut în poze sunt îngrămădiți. Poate s-au luat după copacii plantați la stația de epurare, la coborârea în băi, dar dacă vă uitați și aceea sunt mici. Probabil când vor crește se vor usca”, a mai explicat silviculorul. Specialiștii spun că pe platourile sărăturate nu au cum să crească copaci decât unele cazuri particulare. ”Acolo e un sol sărăturat și alcalin. Să pui copacii într-un pământ fertil în speranța că supraviețuiesc e la fel de amuzat și nerealist. Apa spală terenurile suprasaturate cu sare și mută sărurile în terenul în care sunt rădăcinile copacilor, a mai explicat specialistul. 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.