Doi politicieni și un jurnalist au reușit să corecteze aberațiile ilegale ale administrației Matei. Bugetul municipiului Turda va fi dezbătut pentru prima dată în conformitate cu prevederile legale, pe capitole și subcapitole, așa cum prevede Legea 273, a finanțelor publice locale.
Este o victorie rezulată în urma presiunilor instituționale pe care InfoAries.ro și -separat- Partidul Oamenilor Liberi le-a făcut către instituția Prefectului și către organele de urmărire penală. Separat, un alt consilier local a sesizat către instituțiile statului încălcarea prevederilor legale.

Marius Riter, de la Partidul Oamenilor Liberi a promis plângeri penale după ce bugetul orașului a fost votat printr-o procedură ilegală.
Pentru a scăpa de amenzile contravenționale de mii de lei și pentru a evita plângerile penale, administrația locală va ”re-vota” bugetul orașului în săptămâna viitoare.
Ca să scape de rușine au inventat și o nouă procedură. Bugetul votat în 18 februarie ar fi ”buget inițial” iar cel de acum ar fi ”buget inițial defalcat”. Astfel de noțiuni nu există însă în lege. Daca administrația locală nu aplică legea, adică revocarea HCL 26 și rediscutarea bugetului în condițiile prevăzute de lege, InfoAries.ro va continua demersurile instituționale de anulare a HCL-urilor aprobate de Consiliul Local Turda.
Decizia administrației locale de a dezbate din nou bugetul de venituri și cheltuieli se datorează unei situații complexe. Doi turdeni, printre care și fostul consilier local Marius Riter au înregistrat în baza prevederilor Legii 273 contestații la bugetul inițial al orașului.
”Haideți că se poate! E o dovadă că lucrurile se pot schimba în Turda, în bine. Schimbăm starea de lucruri și schimbăm orașul. Voi merge să consult noile documente privitoare la bugetul orașului, defalcarea pe capitole și subcapitole, pentru a vedea ce se discută în ședința Consiliului Local din 27 februarie”, spune Marius Riter. Acesta a mai precizat că dacă contestația sa la bugetul local nu va fi dezbătută public, va formula plângerile penale.
Ambele contestații făceau referire la sumele considerate exagerat de mari pentru capitolul cultură și propuneau redirecționarea banilor pentru cumpărarea de aparatură medicală. Cererea primului cetăîean viza achiziția de defibrilatoare pentru spațiile publice. Ex-consilierul PNL Marius Riter a cerut achiziția unor ambulanțe dotate cu unități de terapie intensivă.
Care e procedura de adoptare a bugetului?
Pe baza veniturilor proprii și a sumelor repartizate, ordonatorii principali de credite, în termen de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I, definitivează proiectul bugetului local, care se publică în presa locală sau se afișează la sediul unității administrativ-teritoriale. Locuitorii unității administrativ-teritoriale pot depune contestații privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afișării acestuia.
În 5 zile de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor prevăzut la alin. (3), proiectul bugetului local, însoțit de raportul ordonatorului principal de credite și de contestațiile depuse de locuitori, este supus aprobării autorităților deliberative, de către ordonatorii principali de credite.
(5)Autoritățile deliberative, în termen de maximum 10 zile de la data supunerii spre aprobare a proiectului de buget, potrivit alin. (4), se pronunță asupra contestațiilor și adoptă proiectul bugetului local, după ce acesta a fost votat pe capitole, subcapitole, titluri, articole, alineate, după caz, și pe anexe.
Ce a făcut Primăria Turda?
Primăria Turda a votat bugetul de venituri și cheltuieli fără a prezenta Consiliului Local cele două contestații făcute de cetățeni. Mai mult, votarea bugetului de venituri și cheltuieli s-a făcut fără ca acesta să fie votat pe capitole, subcapitole așa cum prevede legea.
Ce s-a întâmplat instituțional?
Ca să evite lovitura de imagine privitoare la adoptarea ilegală a bugetului, administrația locală de la Turda a inventat votarea bugetului ”pe etape”. Hotărârea 26 din 18 februarie a fost transformată în votarea unui ”buget inițial”. Noul proiect de hotărâre care va fi discutat în 27 februarie a devenit dezbaterea și votarea unui ”buget inițial defalcat”.
Motivele pentru care s-a recurs la rediscutarea bugetului la doar o săptămână de la votarea lui, sunt multiple. Legea 273 exista și anul trecut și în 2017 și în 2016. De ce în anii trecuți nu s-a procedat ”pe etape”? Ce s-a schimbat?
Explicația oficială este că anul trecut Curtea de Conturi a avertizat că bugetul trebuie votat pe capitole și subcapitole. Asta nu explică însă de ce nu s-a votat astfel la prima dezbatere, cea din 18 februrair.
Un alt consilier local susține că a formulat o sesizare de încălcare a legii către instituțiile statului.
La rândul lor, cei doi cetățeni care au formulat contestațiile la buget au făcut sesizări.
În 19.02.2020 a fost înregistrată la Prefectura Cluj adresa 2108 prin care s-a cerut Prefecturii Cluj demararea procedurii prealabile de revocare a HCL 26 privind bugetul municipiului Turda. Se cerea dezbaterea bugetului de venituri și cheltuieli în ședință publică, inclusiv dezbaterea contestațiilor formulate.
Separat, ex-consilierul local Marius Riter, de la Partidul Oamenilor Liberi a cerut prin adresa 3887 din 19 februarie, înregistrată la Primăria Turda, informații despre persoanele responsabile de organizarea procedurii de votare a bugetului. Marius Riter a cerut asta pentru a formula plângeri penale pentru abuz în serviciu.
La două zile de la înregistrarea adreselor, administrația locală a anunțat dezbatarea și votarea ”bugetului inițial detaliat”, care tocmai ce a fost aprobat în 18 februarie.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.