Disperare în Primărie. Autoritățile se pregătesc să salveze societatea de transport public după ce-au înregistrat-o ilegal

Disperare în Primărie. Autoritățile se pregătesc să salveze societatea de transport public după ce-au înregistrat-o ilegal by noiembrie 18, 2019 0 comments

Administrația locală se pregătește să salveze societatea Transport Urbanan Public srl după ce aceasta a fost înregistrată ilegal la Registrul Comerțului.

InfoAries.ro a dezvăluit recent că potrivit legii, actul constitutiv al operatorul public de transport trebuia să fie aprobat în prealabil de către Consiliul Local Turda dar autoritățile locale au evitat să facă asta.

Actul constitutiv, ce ar fi trebuit să fie aprobat de către Consiliul Local Turda conține detalii despre procedura de numire a directorului și a administratorului.

InfoAries.ro a demarat procedurile de dizolvare a Transport Urban Public srl fapt care a alertat autoritățile locale

InfoAries.ro a demarat procedurile de dizolvare a Transport Urban Public srl fapt care a alertat autoritățile locale

În ședința ordinara de la sfârșitul lunii noiembrie se va aproba actul constitutiv al societății de transport local”, a anunțat Doru Anca, consilier local. Surse in Primăria Turda au confirmat pentru InfoAries.ro că primarul s-a enervat pe aparatul juridic de specialitate, după ce autoritățile locale au fost somate de Registrul Comerțului să reglementeze situația.

Cu câteva zile înainte, InfoAries.ro a solicitat Registrului Comerțului să se pronunțe cu privire la legalitatea înregistrării Transport Urban Public srl și a solicitat în scris copia actului administrativ prin care actul constitutiv a fost aprobat de către Consiliul Local Turda, în calitate de autoritate tutelară.

Avocații consultați de InfoAries.ro au confirmat că se poate cere în instanță constatarea nulității absolute a înregistrării Societății de Transport Public, fapt care ar duce la desființarea acesteia. Desfințarea operatorului public din cauza nerespectării legii ar fi aruncat în aer Planul de Mobilitatea Urbană deoarece procedura de atribuire directă a contractului de concesiune a serviciului de transport ar fi fost ilegală.

Transport Urban Public srl e o societate cu capital public înființată în 2017 de către Consiliul Local, la inițiativa primarului Cristian Matei. Potrivit legii, Actul consituttiv al societății – inclusiv procedura de selecție a administratorului- nu au fost aprobate de către Consiliul Local. ”Aprobarea actului constitutiv al societății de către autoritatea tutelară, trebuia să se facă anterior înregistrării srl-ului. Mai pe românește spus, patronul societății care Consiliul Local trebuia să aprobe cum va funcționa firma. Imaginați-vă prin absurd că în ședința de Consiliu Local, de acum, actul constitutiv e modificat sau pur și simplu nu se votează. E legală înregistrarea societății fără ca actul constitutiv săfie aprobat de către autoritatea tutelară? Categoric nu”, explică un avocat contactat de InfoAries.ro

De ce e important ca actul constitutiv al societății publice să fie aprobat de Consiliul Local?

Orice societate cu capital public este de fapt o firmă a Municipiului Turda și ar trebui să se afle sub controlul Consiliului Local. Aprobarea actului constitutiv de către Consiliu permite stabilirea unor proceduri clare de numire a directorilor și administratorilor, dar și procedurile specifice de control: forma auditului, frecvența sau amplitudinea verificărilor. Aceste lucruri nu au fost aprobate din start astfel că reglemetnarea srl-uli public a rămas la dispoziția aparatului administrativ al primarului Cristian Mate. Experiența trecută ne arată că după preluarea puterii, PSD și-a numit discreționar oamenii în aparatul administrativ de la Turda: ginerele primarului a ajuns director la Compania de Apă iar Bogdan Ursuleanu a ajuns directorul firmei ce administrează patrimoniul public al orașului. Ambele numiri au fost scoase de sub controlul direct al Consiliului Local, care este instituția electivă ce reprezintă interesele Municipiului Turda. 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.