Directorul Domeniului Public va fi înlocuit din funcție. ”Dragnea de Turda o pune pe Dăncilă de Turda”, e reacția mediului politic

Directorul Domeniului Public va fi înlocuit din funcție. ”Dragnea de Turda o pune pe Dăncilă de Turda”, e reacția mediului politic by iunie 19, 2019 0 comments

Directorul Domeniului Public Turda, Gheorghe Balahura ar urma să fie înlocuit din funcție, după o dispută pe care a avut-o cu primarul Cristian Matei. Balahura ar urma să fie înlocuit cu Delia Culcuș, directorul tehnic al SC Domeniul Public SA.

Schimbarea lui Balahura vine în situația în care Domeniul Public a înregistrat o pierdere de aproape 900.000 de lei.

Încă din 2012, surse politice vorbeau de un inters de falimentare a companiei publice iar miza o reprezită cele aproximativ 4 hectare de teren din zonă.

Potrivit unor surse, directorul Gheorghe Balahura a refuzat să factureze lucrări efectuate pentru Primăria Turda în absența unor garanții că acestea vor fi plătite la timp, și în condițiile în care societatea e plătitoare de TVA.

Balahura e băiat bun, care ascultă dar nu se adaptează”, e reacția consilierului local Doru Anca.

15036307_1292162530858240_2969921797559723348_n (1)Tensiunile dintre Gheorghe Balahura și primarul Cristian Matei ar fi survenit în urma situației financiare precare a Domeniului Public. Societatea cu capital public și unic acționar Consiliul Local a încheiat anul trecut cu o pierdere de 800.000 de lei și a intrat în vizorul opoziției. Atât Partidul Național Liberal cât și Uniunea Salvați România au criticat managementul defectuos de la Domeniul Public.

Gheorghe Balahura nu avea ce căuta din start la Domeniul Public Turda. Acum avem dovada conducerii proaste a PSD-ului și a lui Cristian Matei, deoarece e important să ținem minte că Balahura a fost omul girat de primar. Pleacă după ce s-au înregistrat pierderi de 882.000 de lei ”, spune Emil Turdean, președintele USR Turda. Potrivit liderului USR mai important este cine va ajunge director. ”Dacă vor numi o  marionetă, lucrurile nu se vor schimba pentru Domeniul Public”, a mai adăugat Turdean.

Scandalurile și criticile publice privitoare la cum funcționează societatea au făcut referire și la numirea consilierului local Adrian Sălăgean (PSD), în funcția de consilier al directorului de la Domeniul Public. ”Să-i plătești 10.000 de lei lui Sălăgean că face consultanță, e cam mult”, au comentat surse politice pentru InfoAries.ro. Potrivit declarației de avere, consilierul PSD Adrian Sălăgean a încasat în 2017 suma de 9499 lei în calitate de consilier la Domeniul Public SA Turda. Opoziția locală spune că salarizarea lui Sălăgean de la Domeniul Public are de fapt o motivație politică ca urmare a faptului că PSD vrea să controleze Turda. Suplimentar, Adrian Sălăgeam mai încasează 23762 de lei annual de la Compania de Apă Arieș . Operatorul de apă-canal este condus de Bogdan Boboc, ginerele primarului Cristian Matei. Bogdan Bobic și Adrian Sălăgean au fost aleși vicepreședinți ai PSD Turda în echipa lui Cristian Matei. Care e președintele local al PSD.

Numele noului director nu a fost făcut public dar se vehiculează că ar fi vorba de Delia Culcuș, directorul tehnic al Domeniului Public. ”Dragnea de Turda o pune pe Dăncilă de la Turda”, a fost reacția ironică din mediul politic local.

Discuții tensionate între primar și directorul Domeniului Public

Potrivit unor surse politice, Gheorghe Balahura și Cristian Matei au avut discuții tensionate mai bine de două ore în contextul în care pierderile financiare de la Domeniul Public nu ar fi exclusiv din vina directorului. Domeniul Public are lucrări neîncasate de la Primăria Turda. ”Primăria refuză să facă recepționarea lucrărilor deoarece asta înseamnă că pot fi depuse facturi la plată. Daca s-ar plăti toate lucrările comandate la Domeniul Public, la câți bani are acum în conturi, Primăria ar intra în faliment”, spun sursele contactate de InfoAries.ro

Informațiile privind lucrările nefacturate și neîncasate de la Domeniul Public sunt contradictorii, în condițiile în care executivul lui Cristian Matei evită să vină public cu explicații referitoare la lucrări. În Consiliul Local nu a fost prezentată o situație clară a lucrărilor efectuate dar neîncasate. Consilierul local Doru Anca a confirmat pentru InfoAries.ro că directorul Balahura nu va mai continua la ”Este un băiat bun, care înțelege, ascultător dar aici trebuie muncit. Nu se adaptează”, spune alesul local.

Consilierul Doru Anca spune că primarul Cristian Matei i-a cerut directorului Domeniului Public să factureze lucrări, dar acesta a refuzat fără garanții că facturile vor fi plătite la timp. Anca consideră că reacția lui Balahura este prea conservatoare. ”Să ne amintim când USL-ul a venit la putere. Adrian Sălăgean era director la Domeniul Public și primarul Ștefănie nu plătea la timp. Matei a făcut atunci presiuni și a scos din bugetul local vreo 12 milioane plăți pentru Domeniul Public. Putea face și acuma la fel, dar Balahura e ascultător dar nu se adaptează”, explică Doru Anca. Alesul local crede că primarul ar fi găsit resursele necesate pentru plata datoriilor către Domeniul Public.

Optimismul consilierului PRM ce susține administrația primarului Matei nu este împărtășit și de opozanții politici. Liberalii spun că situația de la Domeniul Public este una gravă iar plecarea directorului Balahura este justificată de eșecul financiar cu care se confruntă compania publică. ”la o pierdere de 900.000 de lei nu trebuie să fii dat afară, trebuie să pleci tu singur”, e concluzia lui Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda.

Au un minus de 900.000 de lei. Din buget local le sunt alocate 5 milioane de lei pentru lucrări dar ei au estimat în propriul buget că vor face lucrări de 10 milioane. Când am întrebat de unde vor scoate cele 5 milioane în plus au răspuns ne vom preocupa, ne vom gândi”, spune Felezeu.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.