Diferență între Potaissa Turda și echipa BSV Bern. Elvețienii nu toacă banii publici

Diferență între Potaissa Turda și echipa BSV Bern. Elvețienii nu toacă banii publici by februarie 12, 2020 1 comment

În timp ce turdenii se scufundă acasă în noroaie, primarul Turzii apare în poze elegante pe pârtiile de schi din Eleveția. El e din alt film, decât alegătorii lui din amărâtul de oraș de pe malul Arieșului.

Acasă, zeci de proiecte începute și neterminate, o vraiște cum s-ar zice. Pe pârtiile de schi din Elveția, doar eleganță și destindere.

Potaissa Turda o echipă ce toacă anual 1 milion de euro din bani publici, joacă cu BSV Bern, o echipă elevețiană finanțată exclusiv din fonduri private.

Primarul Turzii se relaxează pe pârtiile din Elevția în timp ce alegătorii lui înoată în noroaie

Primarul Turzii se relaxează pe pârtiile din Elevția în timp ce alegătorii lui înoată în noroaie

Cât de corect e ca turdenii să plătească din banii lor pentru handbal câtă vreme înoată în noroaie, se întreabă Asociația civică T9.

ONG-ul turdean citează exemplul clubului elevețian cu care s-a bătut Potaissa Turda. Echipa BSV Bern e finanțată exclusiv din fonduri private.

Un oraș sărac cum este Turda subvenționează un produs de lux pentru a se mândri cu performanța echipei de handbal. Un oraș de 50.000 locuitori cheltuie anual 1 milion euro ca să susțină un club sportiv.
Dăm bani pentru a ne mândri. Comportament tipic tinerilor care trăiesc împreună cu părinții într-un apartament cu doua camere și își cumpără BMW ultimul model pentru a se lăuda cu performanța mașinii”, scrie Asociația T9

BSV Bern, echipa de handbal elevețiană cu care a concurat Potaissa Turda este finanțată exclusiv din fonduri private.

Echipa elevețiană are un magazin de suveniruri, pentru fani (sursa foto: www.bsvbern.ch)

Echipa elevețiană are un magazin de suveniruri, pentru fani (sursa foto: www.bsvbern.ch)

Principalul sponsor este un supermarket, Westside, dar pe lista finanțatorilor sunt două cazinouri, companii de construcții și imobiliare și publicații regionale.

În cazul echipei Potaissa lucrurile sunt mai simple: banii vin de la bugetul local și companiile publice.  BSV Bern are și un magazin pentru fani, pentru a-și suplimenta veniturile.

Mai jos, postarea completă a Asociației T9

De fiecare dată când aducem vorba de banii publici cu care e finanțat handbalul, apare domnul președinte Sâsâeac și își apără clubul. Împreună cu alți oameni care trăiesc din bani publici, toți ne spun că noi nu iubim performanța și sportul.

Să aruncăm o privire la lista sponsorilor echipei elvețiene ce vine duminică la Turda.
Finanțarea echipei din Berna e asigurată printre alții de un mall, un hotel, doua casino-uri, trei firme de echipament sportiv și încă vreo 20 de firme private. Nici urmă de bani publici, sponsorii sunt firme private care ajută fenomenul sportiv.
La Turda banii sunt dați de Primărie, Salină, Compania de Apă și alte entități care au contracte pe bani publici.

Noi nu suntem împotriva performanței în sport, dar este incorect ca banii publici să fie folosiți pentru performanța unui singur club.
Corect ar fi ca Primăria să investească în infrastructură pentru sport, cum ar fi: piste de biciclete, terenuri de sport pentru elevi sau săli de fitness ce pot fi folosite de orice locuitor al Turzii.

Într-o societate normală, performanța este susținută de investitori privați, iar banii publici sunt folosiți pentru infrastructură.

Noi nu dorim distrugerea echipei de handbal, prin urmare vă oferim și soluția:
Ideal ar fi ca AHC Potaissa Turda să fie sponsorizată de unul din mall-urile din Cluj, de o bancă, de 2-3 firme IT din zonă și de vreo 20-30 firme private. În acest mod, banii municipiului Turda rămân să fie folosiți pentru educație, sănătate și sport la nivelul copiilor.
Asta a fost una din promisiunile primarului Matei la început de mandat: că sponsorii privați se vor înmulți iar contribuția de la Primărie, Salină și Compania de Apă va fi mult diminuată.
Binențeles, Cristi Matei a promis doar ca să fie ales primar, banii publici sunt în continuare direcționați către AHC Potaissa, fără ca un raport detaliat al modului cum sunt cheltuite aceste fonduri să fie dat publicității. Cristi Matei apare ba în Grecia, ba în Elveția, “cu treburi”, exact în ziua meciurilor….

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. angela
    #1 angela 12 februarie, 2020, 23:18

    Matei a cauitat sa gaseasca sponsori la echipa, din pacate cei din privat nu au vrut sa ajute handbalul, trebuie finantat sportul. Cei de la t9 sa taca, turdeanu era meci de meci la hanbal cand primar era stefanie!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.