Aproximativ 270 de copii din zona industrială şi Colonia de Ciment au început şcoala la Colegiul Dr. Ioan Raţiu din Turda iar majoritatea dintre ei provenind din familii cu dificultăţi materiale. Din toamna anului 2014 au rămas fără autobuz școlar.
În 2008, administraţia locală a decis să asigure un autobuz care să faciliteze mersul la şcoală a copiilor din Colonia de Ciment, în special pentru a susţine participarea la cursuri a copiilor romi, în condiţiile în care aceştia se confruntau cu dificultăţi în anotimpurile ploioase şi reci. Iniţial transportul era asigurat de Regia Autonomă de Transport Local (RATL) iar din luna mai 2010 serviciul a fost asigurat de către Societatea de Transport Public SA , în baza licenţei nr 86 de Cursa Regulată Specială emisă de Primăria Municipiului Turda. Începând cu anul şcolar 2012-2013 în urma rezilierii contractului încheiat între Colegiul Tehnic Dr. Ioan Raţiu şi STP Turda , contract care a stat la baza acordării licenţei menţionate , curselele speciale pentru elevi s-au interrupt-
În mod poate nu chiar tocmai întâmplător, administraţia locală a decis introducerea acestui autobus chiar în anul în care au obţinut mandate doi consilieri locali romi şi a dispărut subit în momentul în care mandatul celor doi consilieri romi a încetat.
Potrivit directorului STP Turda, Robert Mostecky, au fost patru motive invocate care au dus la dispariţia autobuzului pentru elevi . Faptul că erau călători adulţi frauduloşi care circulau cu autobuzul elevilor, faptul că elevii din zonă nu-şi achiziţionau abonamente cu tarif redus la 50% din valoarea iniţală, existenţa liniei 16 care permite elevilor din zonă să circule cu bilet sau abonament redus şi apropierea dintre staţia STP de la Electroceramica şi Colegiul DR. Ioan Raţiu, au fost motivele invocate pentru anularea cursei şcolare, explică directorul STP Turda, Dan Robert Mostecky.
Autobuzul şcolar care a circulat patru ani, adică cât a durat mandatul consilierilor romi, a fost de fapt o formă mascată prin care municipalitatea a susţinut social zona, deoarece e puţin probabil ca edilii, cunoscând situaţia socială a Coloniei de Ciment, să fi avut aşteptări prea mari privind posibilităţile de plată a abonamentelor de cătrei familiile sărace.
Aproape dezbrăcaţi şi desculţi, la şcoală
O linie de transport pentru elevi, care să ducă copii din Colonia de Ciment la şcoală, susţinută financiar de către bugetul local ar fi o soluţie pentru creşterea prezenţei elevilor la ore şi prevenirea abandonului şcolar, crede mediatorul pentru copii romi Maria Ilea, de la Colegiul Dr. Ioan Raţiu Turda. Potrivit mediatorului şcolar în lunile reci, din noiembrie şi până în martie, prezenţa la cursuri scade semnificativ. “În perioadele reci nu vin la şcoală deoarece mulţi dintre ei nu au efectiv haine groase pentru sezonul rece. Acum un an şi ceva a fost un părinte care îşi aducea copilul mic în braţe, îl punea în bancă şi îl lua tot în braţe de la şcoală. Copilul era încălţat doar cu nişte espadrile, şi îl aducea aşa ca să nu se ude la picioare. Apoi împreună cu alţi colegi, de la alţi copii am reuşit să îi ajutăm”, spune Maria Ilea. Cei mai vulnerabili sunt copii mici, adică cei 60 de elevi de clasa I şi a II-a. a mai precizat mediatorul şcolar.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.