Dezbateri La Papion: Turda are un buget dezechilibrat și servicii publice proaste

Dezbateri La Papion: Turda are un buget dezechilibrat și servicii publice proaste

Dezbateri La Papion: Turda are un buget dezechilibrat și servicii publice proaste

by octombrie 7, 2015 0 comments

Miercuri de la ora 18.00 la Cafeneaua La Papion a avut loc o dezbatere publică la care au participat consilierii independenți Sorin Bichiș și Lucian Varo, precum și fostul consilier local Doru Anca. Discuțiile au vizat modul de cheltuire a banilor din bugetul local și calitatea serviciilor publice din oraș. Consilierul Sorin Bichiș s-a plâns de faptul că autoritățile locale nu pun la dispoziția consilierilor locali o sală pentru ședințele de comisie.
”Nu avem o sală unde să putem organiza regulat ședițele de comisie. ‘Mă întâlnesc cu cetățenii prin oraș, mă cunosc, iau numărul de telefon și îi sun, haide-ți la Primărie și vedem unde se întâlnește comisia”, a explicat Bichiș.

Regizorul Ovidiu Cosac, prezent la dezbatere a remarcat o slabă prezență a societății civile.””Cetățenii au pierdut încrederea că politicienii mai pot rezolva ceva” a remarcat Ovidiu Cosac care a precizat că în calitate de cetățean ar dori să știe mai clar pe ce se cheltuie banii publici. ”Întrebarea se pune unde merg banii. Rezultate din Câmpia Turzii sunt mult mai spectaculoase decât la Turda”, a comentat regizorul Ovidiu Cosac. Acesta a criticat îndeosebi modul în care a fost modernizat centrul Turzii și calitatea serviciilor de apă și canal.

Locuitorii de pe strada Potaissa s-au trezit cu facturi triplate, la apă
”Turda pute îngrozitor, vara din cauza canalului. Eu stau pe strada Potaissa, acum 3 ani s-au înlocuit țevile de apă, Pe cheltuiala noastră s-a pus canalul. Se întâmpla că trebuie să lăsăm să curgă apa câte o jumătate de oră pentru reparații. O echipă să facă racordul la apă nu s-a găsit.Că nu s-a asfaltat înțeleg dar mpcar la o lună jumate să vină o lamă să niveleze, să pună pietriș, cred că se poate. Pe strada Potaissa de 50 de ani nu s-a făcut nimic”, a comentat regizorul turdean.
Acesta a reclamat faptul că montarea contoarelor cu citire la distanță i-a adus facturi triplate la apă. ”Au schimbat ceasurile,ei știu ce au scris acolo. Factura a venit de trei ori mai mare”, a mai adăugat Ovidiu Cosac care a numit schimbarea contoarelor drept ”un furt ce încarcă facturile”.
Fostul consilier local Doru Anca a confirmat nemulțumirile locuitorilor de pe stradă.
”Acolo e scandal pe Potaissa oamenii nu lasa sa se monteze contoare cu citire la distanță. Până nu vii să le faci canale colectoare nici nu ai ce să cauți acolo. Îi pui să plătească și apa și canalul și le mai pui și apă pluvială”, a comentat fostul consilier local. Acesta a explicat că mirosul de canal din centrul orașului sesizabil mai ales vara, se datorează unor lucrări proaste girate de Compania de Apă Arieș.

Consiliul local a adoptat un buget dezechilibrat

Discuțiile pe marginea bugetului Turzii a indicat că aleșii locali au votat un buget dezechilibrat cu discrepanțe mari între banii alocați pentru sport și recreere (circa 7milioane anul trecut) și doar 4 milioane pentru drumuri. Doru Anca a subliniat că din banii din impozite și taxe nu se pot face investiții astfel că e nevoie de resurse suplimentare.
Consilierii locali au fost întrebați dacă știu care sunt indicatorii din bugetul local referitori la gradul de dependență al bugetului local față de bugetul, de stat, gradulde autonomie locală a bugetului, gradul de autofinanțare și gradul de finanțare locală. Acești indicatori arată de fapt care e puterea bugetului local din resurse proprii și cât de imperativ e ca bugetul orașului să atragu surse suplimentare. Singurul invitat care a răspuns acestor întrebări a fost ex-consilierul Doru Anca.
Potrivit lui Sorin Bichiș una din problemele majore ale bugetului e gradul de realizare a veniturilor de doar 84-86% dar și cheltuielile mari pe unele capitole bugetare. Pe parcursul discuțiilor consilierul independent Lucian Varo a criticat alocarea unor sume mari de bani acțiunilor sportive, în detrimentul secțiunii de investiții.  ”Înainte de fotbal și handbal, ar trebui să asfaltăm toate drumurile din oraș”, a concluzionat Lucian Varo.
Dezbaterile de La Papion au fost inițiate de portatul TurdaLive.ro și jurnalistul Emil Hălăștuan și vor continua și în săptămânile următoare cu oameni politici și persoane implicate în administrația publică locală.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<