Dezbatere publică pe problemele comunităţilor marginalizate din Turda

Dezbatere publică pe problemele comunităţilor marginalizate din Turda by iulie 11, 2016 0 comments

La sfârşitul săptămânii trecute avut loc la Turda o dezbatere publică pentru identificarea problemelor cu care se confruntă comunităţile marginalizate ale oraşului. Prima parte a dezbaterii publice a fost cu reprezentanţii instituţiilor din localitate care au cea mai mare tangenţă cu persoanele aflate în situaţii sociale precare, iar în a doua parte a întâlnirii au avut loc discuţii cu reprezentanţii acestor zone.

La întâlnirea sub genericul “Analiza nevoilor socio-economice ale comunităţii marginalizate Turda”, desfăşurată cu instituţiile, au participat reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, mediatori ai comunităţilor de romi, reprezentanţi ai spitalului sau ai şomajului.

“A trebuit să aflăm de la instituţii ce nevoi au pentru a putea oferi nişte servicii de calitate, unde au văzut ei, în experienţa lor, că e necesară o dezvoltare a anumitor servicii, iar apoi am discutat să vedem ce consideră oamenii ca probleme prioritare”, a declarat Daniela Constantinescu, preşedintele asociaţiei caritabile “Sf. Daniel” din Turda.

La partea a doua a întâlnirii cu cetăţenii, oamenii au ridicat nevoi diverse, de la locuri de muncă până la deratizare, canalizare sau ajutoare sociale.

Printre concluziile desprinse în urma întâlnirii a fost faptul că aceste comunităţi au nevoie de sprijin pe termen mediu şi lung, iar cercetarea sociologică organizată săptămâna trecută va sta la baza unei strategii pentru comunităţile marginalizate, ce va completa strategia de dezvoltare a municipiului Turda existentă în prezent şi valabilă până în anul 2020.

“Una dintre concluzii este că vor trebui să existe mai mulţi mediatori şcolari, pentru că ei facilitează accesul copiilor din zonele marginalizate şi ajută, în acelaşi timp atât instituţia de învăţământ, cât şi familia. Apoi ar fi binevenit a se externaliza şi un afterschool, care să preia copiii proveniţi din aceste zone marginalizate, pentru că ei au, de multe ori şi carenţe educaţionale şi, atunci, la un astfel de afterschool carenţele lor pot fi aduse la normalitate. O altă nevoie ar fi existenţa unor servicii pentru mamă şi copil aflaţi în dificultate, în sensul de a ajuta părinţii pentru a-şi putea ajuta copiii. De asemenea, ar trebui realizate cursuri de reconversie profesională, dar acestea să fie adaptate cerinţelor pieţei locale. Ar fi binevenite subvenţiile care să se acorde angajatorului pentru programe de ucenicie la locul de muncă sau stagii de practică pentru absolvenţii de studii superioare”, a explicat Daniela Constantinescu.

Toate aceste nevoi identificate cu ocazia cercetării sociologice realizate de fundaţia “Sf. Daniel”, în colaborare cu administraţia locală, vor face obiectul unui proiect de finaţare din fonduri europene POCU (Programul operaţional Capital Uman 2014 – 2020), pe linii de finaţare pentru dezvoltare integrată.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.