Dezastru la Spitalul Municipal. Autoritățile locale sunt avertizate să remedieze situația

Dezastru la Spitalul Municipal. Autoritățile locale sunt avertizate să remedieze situația by iunie 26, 2017 2 comments

Spitalul Municipal Turda este într-o stare critică, se arată într-un studiu de prefezabilitate ce va fi prezentant Consilului Local, în ședința ordinară programată pentru joi, 29 iunie. La valoarea de acum a investițiilor alocate din bugetul local, Spitalul ar putea fi modernizat în următorii 370 de ani.

În urma unui audit tehnic, specialiștii au constat că spitalul funcționează în clădiri vechi și neîngrijite , s-a constant lipsa medicilor și personalului de specialitate și lipsa dotărilor cu aparatură medicală.

Studiul privitor la Spitalul Municipal Turda conține și avertismente adresate autorității publice locale. ”Neimplicarea autorităților locale poate duce la blocarea proiectului de investiții și implicit la imposibilitatea funcționării unității sanitare”, se arată în documentul ce evaluează starea Spitalului Municipal Turda.

Același document stabilește necesarul de investiții în Spitalul Municipal Turda la suma de 37 milioane de euro, în condițiile în care cheltuielile de capital ale capitolului sănătate sunt, în bugetul local, de circa 100.000 de euro anual.

În conferința de presă, la evaluarea unui an de mandat, în urmă cu mai bine de o săptămână, primarul Cristian Matei numea sănătatea drept ”a doua prioritate a administrației locale”,  după asfaltări și infrastructură. Anunțul a constituit o surpriză, în condițiile în care  administrația locală a alocat timp de un deceniu doar sume  extrem de mici pentru modernizarea Spitalului Municipal.

Situația Spitalului Muncipa Turda este una critică, potrivit unui studiu de pre-fezabilitate întocmit în primăvara acestui an de către SC Urba srl. Studiul relevă faptul că practic nu există secții medicale fără probleme în unitatea spitalicească de la Turda, fie că vorbim de personal insuficient, dotări sau asigurarea condițiilor generale de îngrijire.

Spitalul care funcționează în clădiri din 1909, 1970 și 1985 este cotat ca un spital de categoria a IV-a, penultimul rang din clasificarea Ministerului Sănătății, fapt care face ca sumele plătite pentru serviciile medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate să fie mai mici.

Studiul privind Spitalul Muncipal Turda înșiră o listă aproape nesfârșită de deficiențe: lipsa aparaturii de investigație RMN, a aparaturii de laborator pentru o serie de analize biochimice, lipsa serviciilor de spitalizare de zi sau imposibilitatea asigurării serviciilor de gardă pentru unele specialități medicale, un număr insuficient de aparate de explorări funcționale, precum ecografele, programul limitat pentru examenele radiologice, absența serviciilor de recuperare medicală, a posibilității investigațiilor complexe în neurologie, lisa posiblității efecturăii unor investigații de laborator specifice (markeri hepatici, virali, hormonoi tiroidieni, anumite analize imunologice), o secție de terapie intensivă subdimensionată și lipsită de dotări, absența oxigenului în toate secțiile și a monitoarelor de supraveghere, starea precară a generatoarelor de curent care să asigure alimentarea stabilă în cazul căderilor de tensiune.

Probleme multe, soluții puține

Studiul de prefezabilitate, deși identifică problemele majore ale Spitalului Municipal, propune rezolvări dar vine cu un set minim de soluții referitoare la finanțarea investițiilor.

Ideea centrală a documentului este aceea că Spitalul Municipal ar trebui să obțină încadrarea în categoria a III-a, fapt care va permite o creștere a sumelor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Celelalte soluții de redresare a Spitalului Municipal se referă la extinderea serviciilor medicale inclusiv cu o secție de tratamnte radiologice și chimioterapie , construirea unui pavilion modern în locul clădirii vechii secții de obstetrică, modernizarea etajului V al Spitalului Municipal într-un bloc operator complet.

Pentru ca Spitalul Muncipal să obțină categoria a III-a ar fi nevoie de înființarea secțiilor de nefrologie, pneumologie și urologie. Se propune de asemenea înființarea unor secții de recuperare, medicină fizică și balenologie și a unei secții de recuperare medicală neurologică, modernizarea secției de obstetrică și dotarea cu aparatură de radiodiagnotic și imagistică medicală.

Studiul de prefazabilitate identifică un necesar total de investiții de 166 milioane lei, adică circa 37 milioane de euro. Din această sumă 99 milioane lei sunt lucrările de modernizare a clădirilor spitalului, 39 de milioane reprezintă construcția noului pavilion de radioterapie, 6 milioane dotarea cu aparatură RMN și construirea locației, 16 milioane echipamentele radiologice de tratament.

Sănătatea este a doua prioritate a adminstrației locale”, spunea primarul Cristian Matei, în urmă cu mai bine de o săptămână. Edilul șef a lăsat să se înțeleagă că va acorda un interes sporit modernizării spitalului municipal în condițiile în care administrația locală a alocat sume mici pentru modernizarea spitalului, de-a lungul ultimilor 10 ani. În 2011, cheltuielile de capital ale capitolului Sănătate erau de 409.273 lei iar în 2016 nu depășeau 631.478 lei.

La aceste valori, Spitalul Turda se va moderniza complet în următorii 370 de ani.

Studiul de prefezabilitate al Spitalului Municipal avizat de un consultant controversat

Studiul de prefezabilitate al Spitlului Municipal identifică o serie de soluții bazate exclusiv pe finanțări guvernamentale. Documentul nu face deloc referire la rolul administrației locale despre care se mulțumește să constate că a participat cu cofinațări la proiectele de investiții. ”Solicitările Spitalului Municipal Turda în ultimii 4 ani (2012-2016) către Primăria Municipiului Turda privind asigurarea co-finanțărilor au avut rezultate (…) autoritatea publică a reușit în anul 2016 obținerea aprobărilor necesare finanțărilor din partea Ministerului Sănătății. Studiul de prefezabilitate recomandă administrației locale în termeni vagi să participe cu sume de bani la acoperirea unor cheltuieli de funcționare ale Spitalului.

Documentul ce va fi prezentant Consiliului Local a fost anunțat de către rprimarul Cristian Matei drept un rezultat al unei acțiuni în premieră: o auditare a spitalului turdean menită să identifice probleme și să ofere soluții. Unul dintre consultanții de specialitate care au semnat documentul este însă un personaj controversat. Dr. Dan Aurelian Lăzărescu a fost ținta unei investigații Digi24.

”În intervalul 1 ianuarie – 31 octombrie 2016, SC Dal Health Management & Consulting SRL – firmă înființată în 2006, cu un singur angajat declarat în situațiile depuse la Ministerul Finanțelor Publice – a încheiat contracte cu Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu, Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, Spitalul General CF nr. 2 București, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Orășănesc Sânnicolau Mare, Spitalul Orășănesc Oravița, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga și Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Prof. Dr. N.C. Paulescu. În toate cazurile, contractele au fost încheiate prin procedura cumpărării directe și au vizat „servicii extinse de analiză” și consiliere. Pentru acestea, în primele șase luni ale anului 2016, SC Dal Health Management & Consulting, cu sediul într-un apartament de bloc din sectorul 6, înființată și condusă de dr. Dan Aurelian Lăzărescu, a încasat 287.950 lei (echivalentul a aproape 64.000 de euro)”, au scris jurnaliștii de la Digi24.

Aceștia mai precizează că firma lui Dan Aurelian Lăzărescu a semnat contractele cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București pe vremea când aceata era condusă de Marius Savu, un apropiat al primarului general de atunci, Sorin Oprescu.

Puteți consulta Studiul de prefezabilitate aici

2 comentarii

Incepe conversatia
 1. IonuČ›
  #1 IonuČ› 26 iunie, 2017, 16:19

  Acum vor s� reduc� personalul din ture și sfârșit de s�pt�mân�, probabil din cauza lipsei banilor pt salarii. Pe secții noaptea lucreaz� o singur� asistent� și o infirmier�,ce îngrijire poate s� fac� dac� are 40 bolnavi.Foarte interesant nici un aparțin�tor nu se plânge legal undeva,numai înjur� pe la spate.

  Reply this comment
 2. Mircea cel Batrin
  #2 Mircea cel Batrin 2 august, 2017, 12:49

  O investigatie jurnalistica nu este acelasi lucru cu una executata de institutiile abilitate. Maine-paoimanie vom da cu noroi in cineva pentru ca a fost investigat de revista infractoarea mov. Ce fel de jurnalims practiati dumneavoastra? Cine va plateste?

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.