Dezastru bugetar la Turda. Zero lei decontați pe proiectele de investiții majore

Dezastru bugetar la Turda. Zero lei decontați pe proiectele de investiții majore by aprilie 29, 2020 3 comments

Execuția bugetară pe primele trei luni ale anului arată cifre dezastruoase pentru administrația primarului Cristian Matei.

Pe primele trei luni sunt realizări de doar 50% la execuția bugetului. Cea mai gravă situație este însă în cazul fondurilor europene, unde se înregistrează cifre extrem de scăzute a deconturilor.

Singurul lucrur care funcționează la Turda sunt cheltuielile bugetare ale aparatului administrativ. Bugetul cheltuielilor pentru trimestrul I a fost de 107,8 milioane lei și s-au cheltuit 30,3 milioane milioane de lei. Bugetul local de funcționare aprobat a fost de 35,9 milioane lei și s-au realizat 20,4 milioane lei adică 56,8 %

Când vine însă vorba despre investiții cifrele sunt dezastruoase. Grandomania primarului Cristian Matei care e responsabil cu elaborarea bugetului iasă acum la suprafață. Pentru capitolul dezvoltare Cheltuielile pe bugetul de dezvoltare erau de 71,9 milioane lei iar 9,9 milioane sunt sumele realizate pe trimestrul I, adică 13,8%.

Toți indicatorii bugetari -cu excepția cheltuielilor Primăriei- sunt la valori critice în execuția bugetară. Se înregistrează 58,19% realizări de venituri proprii, doar 28% alocări din bugetul statului și 16 % sume primite de la UE. Acestea sunt însă autobuzele electrice decontate și nu alte noi lucrări.

Zero lei la investiții

Gradul de încasare a veniturilor pe trimestrul I este de 32,85% în sumă de 31,6 milioane lei. Singurele sume alocate la investiții au fost 148.143 lei, pentru studii de fezabilitate (din 1,7 milioane prevăzuți). S-au înregistrat zero lei execuții la reabilitarea școlilor prin PNDL (prevăzuți 1,8 milioane lei), la investițiile în extinderea rețelelor electrice, la cele de apă canal.

Pentru reabilitarea de străzi prin PNDL erau prevăzuți 22 de milioane de lei și s-au realizat zero lei.

Cifrele cele mai catastrofale sunt la investițiile din fonduri europene. S-au decontat zero lei, cu excepția autobuzelor electrice. Am solicitat încă din ianuarie ca să se prezinte rapoartele periodice de lucrări. Au spus că sunt pe site-ul Primăriei dar nu sunt. Nu știu de ce nu s-au decontat banii pe fonduri, poate pentru că s-a lucrat prea puțin”, explică consilierul local Cristian Felezeu, membru al Comisiei de Buget Finanțe.

Executia bugetară aici

3 comentarii

Incepe conversatia
 1. Puiu
  #1 Puiu 10 mai, 2020, 10:44

  Pai ca sa poti cheltui bani pe proiecte europene trebuie sa lucrezi cu oameni competenti. Nu?

  Reply this comment
 2. Contribuabil
  #2 Contribuabil 10 mai, 2020, 10:46

  Deci singura realizare e ca angajatii au salarii mari. Unii. Stiati ca o sefa de serviciu cu patru angajati are 7000 lei salar? Bun management.

  Reply this comment
 3. Contribuabil
  #3 Contribuabil 10 mai, 2020, 10:47

  Deci singura realizare e ca angajatii au salarii mari. Unii. Stiati ca o sefa de serviciu cu patru angajati are 7000 lei salar? Bun management, bun primar.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.