Detaliul legal ce încurcă Primăria în a lua mai mulți bani de la Salină

Detaliul legal ce încurcă Primăria în a lua mai mulți bani de la Salină by august 11, 2016 0 comments

Consiliul Local a aprobat astăzi o hotărâre prin care dividentele plătite de Salina Turda către Consiliul Local, din profitul anului 2015 este majorat de la 50 la 75%.  Executivul condus de primarul Cristian Matei încearcă astfel o suplimentare cu bani a bugetului local. Primarul Cristian Matei a declarat în repetate rânduri că bugetul Turzii este într-un deficit în urma administrației lui Tudor Ștefănie, astfel că sunt necesare noi resurse financiare.

Propunerea făcută de Cristian Matei, aceea de suplimentare a dividenelor plătite de Salina Turda, poate fi însă blocată de un detaliu juridic de care angajații Primăriei Turda nu au ținut cont la redactarea proiectului de hotărâre.

Ideea de a majora dividentele plătite de Salina Turda, pentru exercițiul financiar aferent anului 2015 a fost aprobată de Consiliul Local Turda cu o rezervă din partea consilierilor PNL. Cristian Felezeu a precizat că libetalii sunt de acord cu ideea dar vor să verifice un aspect tehnic, dacă bilanțul contabil odată depus la Ministerul de Finanțe poate fi modificat retroactiv și dacă dividentele pot fi plătătite de o societate comercială ulterior depunerii bilațului la organele fiscale.

Auditorul, contabilul șef al Salinei Turda și d-na director au convenit că nu e nicio problemă”, a precizat Daniela Adace, directorul economic al Primăriei Turda. Daniela Adace a precizat ulterior pentru InfoAries.ro că reprezenații administrației financiare au fost mai rezervați în a-și da girul pentru o astfel de operațiune contabilă.

Datorită presiunii liberalilor, proiectul de hotărâre a trecut cu amendamentul că decizia în Adunarea Generală a Acționarilor va fi luată după ce se va obține un aviz al finanțelor publice.

Potrivit hotărârii Consiliului Local, avocatul Robert Cojan, reprezentantul Municipiului Turda în Adunarea Generală a Acționarilor va avea mandat expres ca în termen de trei zile să modifice bugetul de venituri și cheltuieli al Salinei în sensul în care se va plăti și diferența de 25% din dividente. Robert Cojan nu a putut fi contactat pentru a preciza dacă va duce la îndeplinire mandatul încredințat.

Ideea de majorare a dividentelor plătite de Salina Turda are la bază prevederile Ordonanței de Guvern 64/2001privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome. Actul normativ al guvernului prevede că societățile comerciale cu capital integra de stat, precum Turda Salina Durgău SA trebuie să asigure minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local sub formă de dividente

OUG 64 vorbește despre această obligativitate, spune cât trebuie plătit, când trebuie plătit, dar nu precizeză și când se ia decizia de plată a dividentelor.

Termenul calendaristic al stabilirii cuantumului dividentelor e stabilit însă de Legea 30/1991 a societăților comerciale care stipulează că aceasta se face în termen de cel mult cinci luni de la încheierea exercițiului financiar. La redactarea hotărârii Consiliului Local, juriștii primăriei nu au ținut cont și de prevederile legii societăților comerciale.

Potrivit art. 111 din Legea 30/1991, adunarea generala ordinară se întrunește cel puțin o dată pe an, în cel mult 5 luni de la încheierea exercitiului financiar și este obligată, printre altele, și să fixeze dividentele. Logica pentru care legiuitorul a prevăzut termenul de cel mult cinci luni și după încheierea exercițiului financiar, este una menită să protejeze societatea comercială: dividentele se stabilesc după ce situațiile financiare ale anului anterior sunt încheiate și cunoscute și înainte de închierea și depunerea bilanțului, adică înainte de finalizare operațiilor contabile anuale.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<