Deputata PSD Cristina Burciu a votat împotriva autostrăzii Unirii

Deputata PSD Cristina Burciu a votat împotriva autostrăzii Unirii by noiembrie 7, 2018 1 comment

Deputata PSD de Turda, Cristian Burciu  dar și deputatul clujean Cornel Itu a votat împotriva unui proiect de lege care stabilea construirea autostrăzii Iasi-Târgu Mureș, denumită autostrada ”Unirii” în decursul a 4 ani.

Proiectul de lege este important pentru județul Cluj dar și pentru Turda deoarece autostrada ar urma să lege trei regiuni de dezvoltare importante ale României, cea de Nord-Est cu regiunea Nord Vest și regiunea Centru.

Proiectul de lege privind construitea autostrăzii Unirii a fost semnat de peste 70 de senatori și deputați din PSD, USR, PNL și minorități naționale dar a căzut la vot în Camera Deputaților.

Motivul principal al inițiativei legislative este faptul că autoritățile centrale de la București întârzie nejustificat de mult demararea lucrărilor în cazul autostrăzii Tg Mureș-Iași-Ungheni. Inițiatorii proiectului de lege au remarcat faptul că proiectul autostrăzii Iasi-Târgu Mureș întârzie de mai bine de un deceniu.

În acest moment Master Planul General de Transport al României prevede că studiul de fezabilitate va demara în 2021-2022 dar singurul tronson pentru care s-a scos la licitație întocmirea studiului de fezabilitate a fost tronsonul Tg Neamț-Iași-Pașcani. Potrivit inițiatorilor, autostrada care poate scoate Moldova din sărăcie are un istoric impresionant, peste 10 ani de studii de fezabilitate și pre-fezabilitate care astăzi nu mai valorează nimic. Spre exemplu, studiile întocmite în 2009 pentru trei loturi de autostradă au costat 10 milioane de lei, studii care astăzi nu mai sunt de actualitate.

Poziția Guvernului, referitoare la inițiativa legislativă a fost una critică. Pe de-o parte, executivul a invocat probleme de natură constituțională și a concluzionat că legea poate fi atacată pentru că încalcă separația puterilor în stat iar Parlamentul se substituie discreționar autorității executive.

Pe de altă parte, punctul oficial al Guvernului a fost acela că proiectul autostrăzii Tg.Mureș -Iași- Ungheni este deja prioritar în Master Planul General de Transport dar că investiția este fazată pe trei etape , până în 2030. Guvernul precizează că proiectul costă circa 8,9 milioane de euro, o sumă mult prea mare pentru a fi susținută din fonduri ale bugetului de stat iar alocarea de fonduri din bani europeni în exercițiul financiar 2014-2020 este doar pentru o secțiune a autostrăzii. Deasemenea , Guvernul a mai criticat prevederea expresă din lege de finalizare a lucrărilor în decursul a 4 ani, considerând că un termen de finalizare poate fi stabilit exclusiv printr-un studiu de fezabilitate, în baza condițiilor tehnice și nu discreționar printr-un articol de lege.

Vezi aici integral expunerea de motive a inițiatorilor

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Eu
    #1 Eu 7 noiembrie, 2018, 13:40

    Ce frumos…cata inteligenta… ce bine ca-i pasa de orasul in care are familia; de progres si civilizatie…noroc cu Salina Turda ridicata, sustinuta si promovata de altii!!!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.