Deputata Oana Bîzgan: Primăria Turda ”a tradus” greșit ordinul ministerial privitor la violența domestică

Deputata Oana Bîzgan: Primăria Turda ”a tradus” greșit ordinul ministerial privitor la violența domestică by martie 1, 2019 0 comments

Administrația locală de la Turda a interpretat într-un mod restrictiv Ordinul 2525/2018 al Ministrului Muncii și Justiției Sociale privitor la violența domestică, crede deputatul Oana Bîzgan, președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați din Camera Deputaților.

Deputatul Oana Bîzgan a precizat că echipa mobilă de intervenție la incidentele de violență domestică trebuie să intervină ori de câte ori poliția solicită sprijinul serviciilor sociale și nu doar în cazurile în care sunt copii sau trebuie ajutat agresorul. Deputatul a anunțat că a sesizat atât Ministerul Afacerilor Interne cît și Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Oana Bîzgan a formulat un punct de vedere în urma solicitării InfoAries.ro

Conform Ordinului nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști, este specifiat clar cu ce scop vor contacta polițiștii echipa mobilă – acordarea de servicii sociale pentru toate persoanele implicate, nu doar pentru agresor sau minor, explică președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați din Camera Deputaților. Potrivit articolului 8 din ordinul 146/2578, după emiterea ordinului de protecție provizoriu, în situația în care constată necesitatea acordării de servicii sociale, polițiștii solicită intervenția echipei mobile.

 Printr-o hotărâre din 28 februarie 2019, Consiliul Local Turda a înființat echipa mobilă de intervenție dar a stabilit în același timp că aceasta se deplasează la incidentele de violență domestică doar dacă sunt copii sau dacă agresorul are nevoie de cazare.

”Intervenția în ceea ce privește măsura evacuării temporare a agresorului din domiciului este doar una dintre atribuțiile acestei echipe, dar nu singura, așa cum este „tradus” în HCL-ul de la dumneavoastră.
Am luat deja legătura cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, pentru a ne asigura că acest ordin de ministru nu va fi „tradus” și reinterpretat de fiecare Consiliu Local, altfel vom ajunge în situația în care victimele violenței domestice primesc servicii diferite, în funcție de localizare”, a mai precizat Oana Bîzgan.

Deputata Oana Bîzgan este președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați din Camera Deputaților. A susținut modernizarea legislației privitoare la violența domestică și a inițiat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, susținând instituirea ordinului provizoriu de restricție, pentru înlăturarea agresorului din domiciliul comun și din preajma victimei .

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.