Primarul Radu Hanga le-a precizat astăzi consilierilor locali cum funcționează conducerea Domeniului Public SA, societate cu trei directori concurenți și două Consilii de Administrație ce se contestă reciproc.
Directoruș Vituș, ultimul numit, era dat afară din birou în fiecare zi de Consiliile de Administrație și se plimba prin curte, conducînd firma de pe telefonul mobil.
O societate cu capital public aproape falimentară, Domeniul Public are trei directori care se judecă prin tribunale. Primul (Cristinel Iuoraș) dat afară pe motiv de lipsă de performanță dar re-anagajat ulterior, ce-l de-al doilea, Cristel Frânc, ne-performant dar angajat oricum, la plezneală, pe motive politice și ultimul (Vituș), director fără rezultate, deoarece nu a reușit nici măcar să fie investit complet, oficial. Adăugați la toate astea consilieri locali ce parcă nu s-au trezit complet din beția de Revelion și primarul Radu Hanga în postura de ”tată al tuturor”.
Sedința Consiliului Local de vineri, 8 ianuarie de la Câmpia Turzii a arătat ca o glumă proastă: consilierii au discutat despre o gaură în buget de 1,6 milioane, au constatat că Domeniul Public SA se apropie de faliment, au aprobat plata către Biserica Reformată a 5000 de lei chirie lunară pentru un spațiu de grădiniță, apoi au plecat acasă.
Aceasta a fost, sintetic, imaginea administrației publice locale din Câmpia Turzii, vineri . Aleșii locali au discutat timp de 40 de minute situația societății comerciale Domeniul Pubic SA. După discuții prelungite, consilierii nu au tras vreo concluzie finală, alta decât aceea că ”se impun soluții la Domeniul Public”. Când, ce fel de soluții și cum, sunt deocamdată mistere administrative.
Discuțiile au fost într-atâta de lungi încât consilierul Samuilă Gal s-a declarat spre final, obosit: ”Au vorbit colegii mult și numai lucruri complicate, cei care se pricep”, concluziona consilierul Gal, cu o față evident mai nedumerită decât la începutul discuțiilor.
Constituită cu banii bugetului local Domeniul Public SA a reușit performamța să înghită din bugetul local cîteva milioane de lei anual și să facă cam tot atâtea datorii. Aproape că ai crede că aceste societăți ale Consiliului Local- Domeniul Public și Salubritatea- au de fapt un singur scop: acela de a asigura niște posturi călduțe pentru trimișii Partidului și neamurile lor și o formă de a scurge bani din bugetul local pentru lucrări edilitare fie ele reale sau imaginare.
În 2011, societatea avea o cifră de afaceri de 5,48 de milioane lei, în 2014 aceasta era de 3,40 de milioane. În 2015, avea o cifră de afaceri la 31 mai de 1,10 milioane și se previziona o cifră de afaceri la finalul anului circa 2,4 milioane lei. În doar patru ani, Domeniul Public a reușit să-și scadă cifra de afaceri cu aproape 50%. Societatea avea în vară datorii totale de 1,30 milioane din care 1,15 milioane era datorii comerciale.
Cum s-a ajuns la circul actual e poveste lungă și relativ încâlcită. Pe scurt, poate fi sintetizată astfel : USL l-a dat jos pe directorul Iuoraș ca să-l pună pe directorul Drăghici de la PNL, PSD la dat jos pe Drăghici ca să-l pună pe Frânc Cristel, ALDE l-a vrut jos pe Cristel ca să-l pună pe Iuoraș, Frânc Cristel nu s-a dat jos (dar a plecat de tot acasă cu mașina societății și încă îl caută atât primarul Radu Hanga cât și Procuratura) . În final, PNL l-a pus director pe Vituș, dar Vituș a demisionat după ce a condus firma de pe banca din curte, deoarece era dat afară din birou.
Toți aceștia și membrii Consiliilor de Administrație aferente se judecă acum prin tribunale, se luptă de parcă ar fi vorba de vreun titlu moștenit, o avere ce trebuie dobîndită, asta în timp ce Domeniul Public se apropie de faliment.
În toată această luptă politică, cele două tabere vin cu argumentele lor.
PSD anunța epoca Cristel ca ”o nouă viziune managerială” (Petre Pop) și că ”băiatul ăsta promite, să-l lăsăm” ( primarul Radu Hanga). PNL anticipa epoca Cristel ca ”o catastrofă totală” (Cristian Haiduc), până într-acolo încât Dorin Lojigan s-a scăpat și l-a numit în plenul ședinței de Consiliu Local de azi – ”directorul Frânel”.
Acum un an, consilierul local Puiu Toth la unison cu consilierul local Deak garantau managementul vizionar al lui Frânc Cristel. Azi, l-a numit ”directorul ce nu știe să pună o virgulă”.
Radu Hanga a făcut mărturisiri halucinante despre cum a fost condusă societatea cu capital pubic în ultimele luni. Ultimul director numit, Vituș era dat afară zilnic din birou de către Consiliile de Administrație ce se întruneau în ședințe. Acesta se plimba prin curte, cu telefonul în mână..
”Aceasta s-a întîmplat deoarece cineva a contestat numirea lui Vituș”, spunea diplomat primarul Hanga care se prefăcea că nu știe cine e acel ”cineva”.
Viceprimarul Dorin Lojigan i-a reproșat primarului Radu Hanga și administratorului Petre Pop, faptul că întreaga situație de la Domeniul Public e de fapt opera PSD.
Contestarea ultimului director a fost făcută de către Ionel Isac președinte al uneia dintre Consiliile de Administrație și secretar general al PSD Câmpia Turzii. Lojigan le-a reproșat primarului Radu Hanga și lui Petre Pop că au orchestrat prin intermediul lui Ionel Isac menținerea în funcție a lui Cristel Frânc și contestarea directorilor numiți inițial de Consiliul de Administrație. ”Această situație e rezultatul luptei și ambițiilor politice ale PSD care s-a încăpățâmat să păstreze un director ne-eficient, pe Frânc Cristel. Soluția e tot politică și eu am vorbit cu dl Pop ca Isac să retragă toate actele depuse la tribunal. Oricum vor pierde procesele”. Cererea lui Lojigan e justificată de faptul că existența proceselor pe rol fac ca Registrul Comerțului nu va mai înscrie niciun director pînă la rezolvarea conflictelor, în instanță.
Așadar, azi Domeniul Public SA are mai mulți manageri (cel puțin doi), dar e falimentară, Consiliile de administrație se judecă pentru întîietate (vreo trei procese pe rol), fostul director Cristel Frânc ce dispăruse inclusiv cu mașina societății mai vrea concediu de odihnă, plătit de vreo 3000 de lei iar fostul director Vituș ce făcea management printre boscheți a demisionat la început de an dintr-un post pe care oficial nu l-a ocupat niciodată.
Aceasta este administrația locală a primarului Radu Hanga, la începutul anului 2016, după aproape 4 ani de mandat și doar cu câteva luni înainte de alegerile locale.
”Se mai întîmplă și greșeli”, remarca filozof primarul , acum câteva luni. Se referea la una din erorile administrației locale.
Greșeala majoră în acest caz pare să fie însă a locuitorilor din Câmpia Turzii: l-au ales pe Radu Hanga în actuala funcție.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.