Deciziile administrației locale din Turda și Câmpia Turzii luate fără opinii ale cetățenilor

Deciziile administrației locale din Turda și Câmpia Turzii luate fără opinii ale cetățenilor

Deciziile administrației locale din Turda și Câmpia Turzii luate fără opinii ale cetățenilor

by septembrie 23, 2015 0 comments

Municipalitățile din Turda și Câmpia Turzii iau deciziile administrative într-un mod unilateral, fără opinii ale cetățenilor se arată într-un studiu de monitorizare a ong-urilor clujene. Pe de-o parte societatea civilă din cele două orașe e cvasi-inexistentă nu a solicitat organizarea unor dezbateri publice, pe de alta fie cetățenii nu sunt băgați în seamă ori nu sunt consultați cu privire la deciziile administrative.

Președintele Consiliului Civic Local din Cluj, Iosif Pop, a prezentat în prima ședință din această toamnă, la mijlocul lunii septembrie, studiul “Transparența decizională a Primăriei Cluj-Napoca, urmare a monitorizării lunare a modului de aplicare a Legii 544/2001″ (a liberului acces la informaţiile de interes public).
Studiul a fost întocmit pe baza unui chestionar alcătuit de Coaliția 52, aplicabil atât administrației locale cât și centrale. Printre unitățile administrativ teritoriale chestionate s-au numărat și municipiul Turda. Iosif Pop a chestionat timp de mai multe luni câteva municipalități iar pe baza acestor chestionare a formulat o serie de referitoare la transparența de care dă dovadă municipalitățile.
În ceea ce-i privește pe turdeni, aceștia fie nu au fost anunțați cu privire la dezbaterile publice organizate de municipalitate, fie nu îi interesează modul în care e gestionat orașul
În perioada monitorizată, la Turda au fost votate 130 de acte normative din care trei au fost supuse consultării publice. Niciunul din cele trei proiecte nu au fost modificate în urma consultărilor publice. La Turda nu a fost organizată nicio dezbatere în urma solicitării societății civile, in cele cinci luni de monitorizare. Cifra legată de modificarea vreunui act normativ prin consultarea cetățenilor au fost identic și pentru municipiul Câmpia Turzii: zero proiecte.
Concluziile cercetării au fost printre altele că organizarea dezbaterilor publice anunțate nu s-a bucurat de punerea în aplicare de proceduri standard, dinamice și eficiente, întrucât nu s-a apelat la specialiști cu experiență.
Tot în mod ironic, la Câmpia Turzii , programul ”Administrație Dechisă Interactivă” lansat de Primărie pare un succes. Raportul întocmit de Coaliția 52 arată că l-a Câmpia Turzii nu s-au consemnat nicio opinie a cetățenilor la dezbaterile publice organizate.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.