Debut al Zilelor Turzii. Expo Flora, ediție mai modestă decât în anii trecuți

Debut al Zilelor Turzii. Expo Flora, ediție mai modestă decât în anii trecuți by august 11, 2017 0 comments

Sala Mare a Primăriei Turda a găzduit astăzi de la ora 10.00 ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Municipiului Turda. Evenimentul a avut loc în prezenta IPS Andrei, Arhiepiscop al Clujului, a prefectului de Cluj, Ioan Aurel Cherecheș și a deputatei Cristina Burciu. Au mai fost prezenți deputatul Horia Nasra, Rareș Trișcă secretar de stat în Ministerul Sănătății și Marcel Boloș, director al Agenției Nord-Vest precum și circa 10 primari din zona Turzii și reprezentanți ai delegațiilor străine din orașele înfrățite cu Turda. De la ceremonie au au lipsit însă personaje care erau altădată pe lista liderului social-democrat Cristian Matei. Remus Lăpușan, fostul președinte al PSD Cluj dar consilier județean și Petre Pop, consilier județean, alături de care Cristian Matei se afișa în alegeri nu și-au mai găsit loc la masa prezidiului de la Turda. De la eveniment au lipsit deasemenea consilieriii locali ai Partidului Național Liberal care pare că boicotează această ediție a zilelor Turzii.

Primarul a declarat anul 2017,  ”cel mai bun an pentru Turda”

Reprezentanții Partidului Social-Democrat au vorbit în alocuțiunile lor despre faptul că administrația locală de la Turda se schimbă încet dar în bine. Deputata Cristina Burciu a vorbit despre fondurile numeroase pe care Cristian Matei le-a adus la Turda iar Rareș Trișcă, secretar de stat în Ministerul Sănătății menționa, în urma vizitelor făcute în oraș, că vede Spitalul Municipal ”tot mai frumos, tot mai dotat”.

Primarul Cristian Matei a precizat că 2017 este anul cel mai bun pentru Turda, cu cel mai mare buget din ultimii 12 și cu posibilitatea, dacă proiectele de finațare vor fi aprobate, să fie anul cu cel mai mare buget pentru Turda din ultimii 25 de ani. Primarul a precizat că sunt demarate 53 de proiecte de finanțare dintre unula fost deja aprobat, câteva se află în evaluare iar restul vor fi depuse spre finanțare din luna septembrie. Cristian Matei a subliniat că în acest an au fost aprobate două documente strategice pentru oraș, Strategia de Dezvoltare, aprobată de Consiliul Local după ce a fost elaborată în urma unor numeroase consultări publice cu cetățenii și Planul de Mobilitate Urbană.

Potrivit lui Cristian Matei, bugetul local al Turzii dispune acum de 22 de milioane de euro pentru noi investiții, mai sunt proiecte depuse (în evaluare) de 6,5 milioane de euro și se pregătesc cereri de finanțare de 41 de milioane de euro. În total, administrația locală mizează pe circa 70 de milioane de eurom echivalentul bugetului local pe 3 ani.

ExpoFlora, ediție mai modestă decât în anii trecuți

expoPrimul fiasco al ediției din 2017 a Zileilor Turzii este ExpoFlora, în acest an organizată cu doar doi expozanți Domeniul Public și Prival.

În anii anteriori administrația locală invita expozanți din celelalte județe ale Transilvaniei, fie că era vorba de firme publice sau cu capital privat.  În 2010, la ExpoFlora erau prezente peste 30 de mici companii iar în anii următori erau prezente circa 20-25 de firme. Diferențele dintre ediția din acest an și cele din anii anteriori pot fi văzute cu ușurință de către vizitatorii turdeni. În acest an, ExpoFlora este organizată în Parcul Central al orașului pe o suprafață mai mică decât cea din anii anteriori. Dacă v-ați obișnuit să cumpărați arnjamente florale, semințe de flori, bulbi sau ghivece la expoziția florală de la Turda, acest lucru nu mai este posibil și în anul acesta. De la Explo Flora 2017 lipsesc aranjamentele florale precum și comercianții prezenți de obicei cu materiale horticole.

Ediția din 2017 a Zilelor Municipiului Turda este una cu cheltuieli mai generoase decât edițiile anterioare, preciza în urmă cu o lună, primarul Cristian Matei. Estimativ, cele trei zile de sărăbătoare vor costa circa 500.000 de lei și se estimează că peste 300.000 de lei vor fi alocați direct din bugetul local.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.