De ce nu primește Turda bani. Președintele CJ Cluj refuză să explice repartizarea banilor în județ

De ce nu primește Turda bani. Președintele CJ Cluj refuză să explice repartizarea banilor în județ by martie 29, 2017 0 comments

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a refuzat să explice clar care au fost criteriile ce au stat la baza alocării  din cota de 20% din impozitul pe venit şi din sume defalcate din TVA.

În ultimii ani, Turda a fost defavorizătă în raport cu alte unități administrativ-teritoriale din județ atunci când a fost vorba de alocări din bugetul Consiliului Județean.

Primarii Turzii, fie că vorbim de Virgil Blasiu, Tudor Ștefănie sau Cristian Matei au criticat alocările de fonduri din partea forului județean. Fiecare dintre aceștia s-au plâns că fondurile au fost alocate după criterii politice. În mod ironic, Ștefănie acuza PSD-ul, iar acum Cristian Matei acuză administrația județeană controlată de PNL.

….Municipiului Turda i s-au alocat 720.000 de lei pentru împrumuturile contractate, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, din care o valoare de 20.000 de lei a fost prevăzută pentru amenajarea spaţiului de joacă pentru copii din Parcul Central Turda, şi 10.000 de lei pentru capelă”, se precizează în răspunsul primit de InfoAries.ro, de la Consiliul Județean Cluj. Deși în solicitarea noastră am cerut un punct de vedere cu privire la criteriile care au stat la baza alocării banilor în județ, președintele CJ Cluj, Alin Tișe a ales să tacă.

În spatele tăcerii se ascunde de fapt o complicitate politică exersată de-a lungul timpului atât de către PSD cât și de către PNL: banii din bugetul Consiliului Județean au fost alocați mereu după criterii politice și nu după importanța proiectelor depuse pentru finanțare.

Hartapolitica

Harta politică a județului (click): primarii PSD doar câte 360.000 de lei, liberalii cu 200.000 de lei mai mult, primarii UDMR câte 750.000 de lei de căciulă.

În 2017, Turda a primit de la Consiliul Județean 720.000 de lei, la egalitate cu Dej și Gherla. Cele trei orașe au un singur lucru în comun, altul decât că sunt în același județ: au o administrație condusă de PSD. Câmpia Turzii și Hedinul, cu administrație PNL, au primit 1,19 milioane de lei. ”Împărțeala” banilor s-a făcut, pe întreg județul, după un criteriu simplu: primarii PSD de comună se aleg cu 360.000 de lei, cei de la UDMR cu 750.000 de lei în medie iar primarii PNL de comună cu câte 500.000 de lei, în medie.

Cei mai bătuți de soartă sunt alegătorii Cojocna: au avut proasta inspirație să voteze un candidat al PNȚCD așa că s-au ales cu 285.000 de lei, suma cea mai mică repartizată  de Consiliul Județean.

Motivele cele mai importante pentru care municipiul Turda nu primește suficienți bani din partea Consiliului Județean și asta de ani buni, sunt trei la număr: rivalitățile politice, faptul că Turda este în proximitatea Clujului și indiferența ori, după caz, ineficiența liderilor politici locali din oraș. Acestor motive generate zonal, li se mai adaugă și unul special: modul de funcționare al Consiliului Județean , un organism birocractic și rigid.

Principala cauză a subfinațării orașului Turda sunt rivalitățile politice. Turda este al doilea bazin electoral concentrat al județului, fără a fi însă și bazinul hotărâtor. Listele electorale vorbesc de 48.140 de alegători înscriși la Turda, dintr-un total de 602.734 alegători înregistrați în județ. Comuna Florești are spre exemplu 22.000 alegători iar Câmpia Turzii circa 23.000 de alegători înscriși pe listele electorale. ”Important, dar nu capital” ar fi caracterizarea potrivită a importanței bazinului electoral al municipiului, de vreme ce un oraș de mărime mică și o comună mai mare contrabalansează împreună importanța electorală a Turzii.

maxresdefault

Alin Tișe (centru) a avantajat administrațiile locale controlate de liberali: Dejul și Câmpia Turzii, câte 1,19 milioane de lei, fiecare.

Teoretic vorbind și electoratul turdean ar trebui să conteze pentru decidenții politici județeni. Practic, conducerile județene ale partidelor politice i-au văzut pe liderii politici din Turda drept posibili aspiranți la posturile de conducere ale formațiunilor lor politice, astfel că celor de la Cluj nu le-a surâs finanțarea unor potențiali rivali. Liderii politici locali au avut pe rând ambiția de a controla politica la nivel județean. Au eșuat mereu lovindu-se de un zid al legăturilor politice formate la Cluj. Cel mai mare succes l-a avut Tudor Ștefănie, ce a reușit să îl impună pe Radu Bica în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. A fost și perioada în care Turda a primit mai mulți bani, dar o perioadă scurtă ce a sfârșit nefericit cu arestarea vicepreședintelui CJ.

Distanța apropiată dintre Cluj și Turda reprezintă al doilea handicap pentru localitatea de pe malul Arieșului, în raport cu orașele din nordul județului. Absolvenții din Dej și Gherla, ai diverselor facultăți, fie că s-au angajat în sectorul privat, dar mai ales cei angajați în sectorul public au fost forțați datorită distanței să se mute la Cluj. Cei din Turda, o mare parte, au ales de-a lungul timpului să facă naveta. Acest lucru le-a permis celor din Dej și Gherla să-și formeze veritabile rețele sociale în Cluj în timp ce turdenii s-au limitat la relațiile profesionale. Aceasta este una din explicațiile de dinamică socială, în urma căreia veți vedea în structurile de conducere ori decizie din Cluj mai multe persoane din zona Dej și Gherla, decât din Turda.

Indiferența liderilor locali, consecință a sumelor mici alocate Turzii

În anul 2012, Consiliul Judeţean aloca 300.000 de lei fonduri nerambursabile pentru proiectele unor ong-uri din judeţ. Din această suma, doar trei ong-uri din Turda au reuşită să obţină fonduri: Asociaţia SLOW FOOD TURDA (10.000 lei), Asociaţia „Josika Miklos Iskolai Syovetseg (3000 de lei), APAH Turda (5000 de lei). Din Câmpia Turzii au obţinut finanţări Asociaţia Aranyosgyeresert (2000 de lei) şi Asociaţia Tinerilor Tim Tin (două proiecte, 8000 lei).

Turdenii nu au au obţinut fonduri semnificative, în 2012, în condiţiile în care din Dej au obţinut fonduri în valoare de 32.000 lei nu mai puţin de nouă asociaţii şi fundaţii.

Banii alocați asociațiilor din Turda și Câmpia Turzii au fost în parte și rezultatul susținerii politice a fostului consilieri județean Andrei Nemeti. În 2012, banii pentru asociații și fundații au venit la Turda și Câmpia Turzii cu susținerea UDMR și a unui singur consilier județean.

Interesați de-a lungul timpului exclusiv de rezultate electorale locale, liderii politici din Turda au neglijat listele de consilieri județeni. Turda nu a deținut niciodată președinția vreunei comisii importante, precum cea de buget finanțe, din Consiliul Județean și nu a avut niciodată o prezență semnificativă în acest organism.

Reprezentanții Turzii în forul deliberativ județean au fost doar niște voci disparate care ocazional reușeau să atragă susținerea partidului lor pentru diverse proiecte, dar nici acestea prea importante.

Imaginați-vă o adunare a 32 de oameni din care 24 nu prea știu exact ce votează sau dacă știu nu le pasă, alți cinci care au habar dar nu au pârghiile necesare să acționeze, iar trei sunt cei care decid, așadar sunt cei care chiar contează. Aveți imaginea clară a Consiliului Județean Cluj.

În această schemă decizonală, Turda nu are acum nici un reprezentant important iar vina aparține exclusiv președinților celor mai importante partide din oraș, PSD și PNL.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.