Curtea de Conturi: Banii plătiți din bugetul Turzii pentru handbal și fotbal nu se justifică legal

Curtea de Conturi: Banii plătiți din bugetul Turzii pentru handbal și fotbal nu se justifică legal by august 6, 2019 0 comments

Sumele plătite din bugetul local pentru echipele de handbal și fotbal nu se justifică legal, se arată în raportul Curții de Conturi pentru anul 2018.

Auditorii externi au constatat că au fost efectuate plăți nejustificate în sumă de 360.000 de lei către Asociația Handbal Club Potaissa Turda, respectiv 30.000 lei către Asociația Club Sportiv Arieșul Turda.

  Raportul Curții de Conturi este un document de îndrumare și control ce poate fi contestat în instanța de contecios administrativ.

ASH Potaissa Turda a fost înființată în baza unei hotărâri a Consiliului Local din iulie 2013 ca asociație, persoană juridică de drept privat. Atunci s-a stabilit prin statut că Municipiul Turda, în calitate de membru fondator va plăti o cotizație de 250.000 de lei. Ulterior suma a fost modificată de-a lungul anilor iar în 2018 cotizația a ajuns la valoarea de 180.000 de lei lunar.

Prin HCL 199 din august 2013 se aprobă Normele de acordare și de utilizare a fondurilor alocate din bugetul local sub formă de cotizație către ASH Potaissa, inclusiv pentru competiții internaționale.

Forma de finanțare aprobată a fost așadar cotizația iar Potaissa Turda a primit cu titlu de cotizație 2.280.000 lei.

Curtea de Conturi a constatat că în 2918, prin Hotărâri ale Consiliului Local, fără nicio o procedură de selecție a altor proiecte, a fost aprobată alocarea sumei de 360.000 de lei și încheierea unor ”protocoale de colaborare” pentru organizarea Cupei Challenge EHF. Prin trei hotărâri consecutive ale Consiliului Local au fost aprobate în plus câte 120.000, 170.000 și 70.000 de lei.

Curtea de Conturi a constatat că pentru aceste sume nu au fost depuse documente de decont justificative, așa cum era prevăzut în hotărârile Consiliului Local. Anul 2018 a fost de fapt și anul în care oficiali și paznici ai administrației locale s-au plimbat în străinătate la meciurile echipei de handbal.

Curtea de Conturi a concluzionat că nu se justifică alocarea suplimentară a 360.000 de lei pentru ASH Potaissa, câtă vreme e prevăzut că prin plata cotizației se asigură inclusiv finanțarea evenimentelor internaționale.

Auditorii Curții de Conturi au aplicat același raționament și în cazul FC Arieșul Turda. Clubul de fotbal beneficiază lunar de o cotizație de 100.000 de lei. În 2018, ACS Sticla Arieșul Turda a beneficiat de bani din bugetul Turzii în sumă de 960.000 de lei. În iulie 2018 a fost aprobată suplimentar alocarea a 30.000 de lei și încheierea unui ”protocol de colaborare” pentru organizarea finalei pentru promovarea în Liga a II-a.

Înființarea asociațiilor sportive nu respectă legea, e concluzia Curții de Conturi

Auditorii Curții de Conturi au identificat cinci nereguli în finanțarea suplimentară a cluburilor sportive: finanțarea suplimentară nu are la bază o selecție publică de proiecte, așadar nu s-au respectat principii de transparență și concurență; nu a fost respectată libera concurență respectiv nu au fost respectate art 18 și art 69 din Legea 69 din 2000 a educației fizice și sportului; nu a fost respectat principiul tratamentului egal; nu au fost încheiate contracte de finanțare nerambursabile în condițiile prevăzute de lege; nu au fost depuse deconturi justificative

Curtea de Conturi a constatat că inclusiv finanțarea prin cotizație este ilegală, în condițiile în care Municipiul Turda nu se putea asocia decât într-o entitate care să asigure prestarea de servicii publice sau de utilitate publică.

În fapt, cele două asociații sunt constituite în baza OUG 26/2000 și sunt persoane juridice de drept privat dar nu au statutul de asociație de utilitate publică.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.