Cuprumin Alba așteaptă soluții financiare pentru mina din Valea Șesii

Cuprumin Alba așteaptă soluții financiare pentru mina din Valea Șesii by aprilie 6, 2017 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Prefectul județului Cluj, Ghorghe Vușcan, alături de reprezentanți ai Ministerului Mediu se află astăzi în vizită la iazul de decantare al companiei Cupru Min SA Abrud pentru a vedea la fața locului problemele care au generat poluarea accidentală din 3 aprilie.

”Deocamdată nu știu să vă spun mai mult. Așteptăm în cursul zilei să desprindem ideile și soluțiile de rezolvare a problemei pe termen lung. La ora asta (ora 15 n.r.) încă se discută la fața locului. Vom transmite un comunicat după vizita comisiei din teren”, a transmis, pentru Infoarieș.ro, Cristian Albu, responsabil cu presa al companiei Cupru Min.

În data de 3 aprilie, la ora 12.00, la iazul de decantare Valea Șesei, aparținând Cupru Min SA, s-a produs o avarie tehnică. Avaria a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Șesei cu un amestec de apă și steril, ce a ajuns până în râul Arieș.
Amestecul apă-steril a debusat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalației dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare.

Avaria a fost semnalată imediat și conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenție și utilaje grele, care au reușit să limiteze poluarea și să oprească total deversarea la ora 15.40.

Imediat după semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare și a coordonat o echipă de intervenție dispunând de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, încărcătoare frontale, excavatoare și buldozere) care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea și de a supraînălța și lărgi digurile de reținere din aval de baraj. Într-un timp scurt, s-au transportat și instalat în locație un volum de peste 2500 metri cubi de piatră. Apoi s-a trecut la curățarea malurilor și la evacuarea sterilului.

Reprezentanții Gărzii de Mediu, SGA Alba și ISU Alba au fost prezenți pentru a preleva probe și evaluarea măsurilor de mediu adecvate.

Istoria problemelor din galeria de mină și rezolvările căutate

În 1988 o sondă inversă a devenit inutilizabilă. Intervențiile din 1988 au oprit antrenarea în canal a sterilului de flotație, dar apa a continuat să pătrundă aducând aluviuni care au dus în final la blocarea galeriei, determinând astfel deversarea apelor poluate.

În 2015, atunci când a constatat scurgerile de apă, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva și Comisiei Naționale pentru Baraje să identifice o soluție tehnică de remediere.

”Din 2015 Cupru Min a lansat un program preventiv și a executat ample lucrări, printre care construcția a patru diguri de prevenție pe Valea Șesei, construcția unui drum de acces pentru intervenția rapidă a utilajelor specifice, transportul unor mari cantități de piatră pentru intervenție în caz de nevoie – măsuri care și-au dovedit din plin utilitatea în cazul de față”, potrivit companiei.

Pentru rezolvarea problemelor de mediu, Cupru Min a demarat proiectarea unei stțtii moderne de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor din haldele de steril.

Studiul de fezabilitate s-a încheiat iar proiectul tehnic urmează a fi finalizat în vara acestui an. Proiectul este în valoare estimativă de 19 milioane de euro, iar compania nu dispune de toți acești bani. ”Totuși, în planul de investiții pe anul 2017, sunt deja prevazute lucrări adiacente proiectului de bază: mutarea deversării sterilului de flotație pentru reducerea presiunii asupra digului, separarea apelor neutre de apele acide prin captarea a trei afluenți în zona haldei de steril și construcția unei stații de recuperare a apelor din iazul Valea Șesei și recircularea în Uzina de preparare. Compania monitorizeaza cu atentie zona si colaboreaza cu autoritatile de mediu”, precizează conducerea comapniei, într-un comunicat.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<