Cum te poți îmbogăți dacă tai crengi pentru Primăria Turda. Plătesc cu 102 lei metrul liniar

Cum te poți îmbogăți dacă tai crengi pentru Primăria Turda. Plătesc cu 102 lei metrul liniar by decembrie 18, 2017 0 comments

Municipiul Turda cheltuie anual, în medie, câte 2,8 milioane de lei cu întreținerea spațiilor verzi din oraș. În 2016 au fost 2,82 milioane de lei, în 2017 până la 30 septembrie s-au cheltuit 2,36 milioane de lei.

Cheltuielile ”cu panseluțele” sunt un subiect generos pentru liderii politici care-și suspectează adversarii că, atunci când ajung la putere, cheltuie nejustificat de mult cu spațiile verzi.

În primul trimestru al anului 2015, municipalitatea din Turda aproba o suplimentare de 88.000 de lei (800 de milioane lei vechi) pentru întreținerea zonelor verzi, iar in total suma alocată spațiilor verzi s-a ridicat pe tot anul la aproape 3 milioane de lei. „Am încercat să spun că 800 de milioane lei vechi, pentru panseluțe e o sumă mult prea mare. Nu a ascultat nimeni”, comenta la sfârșitul ședinței de Consiliu Local de atunci, consilierul Sorin Bichiș.

Cristan Matei, pe atunci în pre-campanie electorală vorbea despre ”lalelele lui Ștefănie” și promitea în oraș doar spații verzi cu gazon simplu, asta pentru reducerea cheltuielilor. Un an mai târziu, în 2016, Cristian Matei a ajuns primar dar cheltuielile ”cu panseluțele” au rămas la fel de circa 2,82 milioane în 2016. Nici în 2017 nu s-au înregistrat mari diferențe, avem până acum 2,36 milioane de lei cheltuiți până la 30 septembrie. Promisiunea primarului a fost îndeplinită, dar numai pe vreo 50 de metri pătrați, de ginerele acestuia, Bogdan Bobic, directorul CAA. În scuarul de peste drum de blocul turn din centrul orașului Compania de Apăa fost amenajat un astfel de spațiu verde, doar cu gazon.

Majoritatea banilor, cheltuiți pe servicii scumpe. Tăiatul crengilor costă 102 lei metrul liniar

InfoAries.ro a solicitat Primăriei Turda o listă detaliată a cheltuielilor cu spațiile verzi. Administrația locală a răspuns cu date exemplificative pentru luna martie 2017. În doar o lună, Primăria a cheltuit 152.669 lei cu spațile verzi, din care 70.409 lei au fost pentru servicii de ”doborât arbori, tăiat ramuri și încărcat în mijloace de transport”. Prețul pentru acest serviciu, aprobat de Consiliul local, este de 102 lei/metru liniar. Este prețul de tăiat crengi la arborii cu peste 5 metri înălțime.

Prețurile prevăd și o altă variantă, de plată pe bucată, pentru același tip de serviciu, în valoare de 204 lei/bucată. În primăvara anului trecut, administrația locală a mai plătit împrăștierea manuală de îngrășăminte chimice pe 48550 de metri pătrați și a plătit cu 25506 lei, costuri de mobilizarea solului pe o suprafață de 5572 metri pătrați.

null

null

Prețurile aprobate de Consiliul local Turda sunt printre cele mai mari din țară. Au fost aprobate de vechea administrație locală și păstrate de actuala. La Sighișoara, spre exemplu, tăierile de corecție, echilibrare și egalaj la arborii ornamentali de până la 7 metri înălțime costă 9,93 lei pe bucată și 13, 48 lei la arborii peste 7 metri. Tarifele firmelor private, precum Garden Designer, sunt la jumătate față de cele aprobate de CL Turda. Pentru tăierile de arbori dimensiunea 5-8 metri, Garden Designer – o firmă aleasă aleatoriu de pe internet- percepe un tarif mediu de 100 de lei/bucată, ce e drept, fără evacuarea resturilor. La Cluj, toaletarea arborilor la înălțimi mai mici de 6 metri costă 26,28 lei iar la peste metri costă 80,97 lei.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.