Turda sub gunoaie. Cum sunt măturate străzile din oraș?

Turda sub gunoaie. Cum sunt măturate străzile din oraș? by iunie 4, 2019 0 comments

Peste 200.000 de metri pătrați de suprafețe carosabile ar trebui măturate lunar în Turda. În toate zilele săptămânii, mașini mecanice ar trebui să măture peste 100 de străzi. Mătură Domeniul Public SA cele aproximativ 100 de străzi din oraș? Cum, când  și câte?

  Răspunsul e necunoscut deoarece atât Domeniul Public SA cât și aparatul primarului nu au prezentat un raport periodic al modului în care se organizează salubritatea stradală.  Sunt în vigoare în schimb tarife generoase, fie că vorbim de măturat, de spălatul străzilor ori montantul de coșuri de gunoi. 

Pe Frăgăriște, pe strada Putna sau pe Drumul Ceanulului ar trebui să se iasă la măturat cu mașinile mecanice în ultima joi a lunii, cu începere de la ora 8.00. Cu o săptămână mai repede, tot într-o joi și tot de la ora 8.00 ar trebui să fie măturate străzile Stadionului, Poiana sau Grădinilor.

În fiecare marți începând cu ora 8, mașinile de măturat ale Domeniului Public ar trebui să fie văzute pe străzile Macilor, Rapsodiei, Constructorilor. Datele sunt preluate din Anexa 3 care detaliază lucrările de salubrizare stradală pe care Domeniul Public ar trebui să le facă în oraș. Mașinile de măturat nu mai ajung însă pe străzile amintite. În Anexa 3 sunt incluse peste 100 de străzi din Turda, cu orarul de măturare și suprafața carosabilă.

Puteți verifica străzile, după zilele săptămânii verificând programul pe linkurile de mai jos:

luni-marți-miercuri-vineri,

prima și a doua joi,

a treia și a patra.

Puneți-vă întrebarea când ați văzut ultima dată o măturătoare stradală pe strada Constructorilor, Zorilor sau pe strada Frăgăriște? Sau chiar pe strada dumneavoastră.

Afacerea ”măturatul stradal”.  190 de lei, tariful de montare a coșului de gunoi

Străzile din orașele civilizate ale Europei sunt spălate periodic. La Turda, spălatul străzilor e o utopie Nici măcar măturatul străzilor nu se face cum trebuie. Consiliul Local Turda a aprobat în 2018 o serie de tarife noi de salubrizare stradală. Unele dintre ele sunt insuficient detaliate, așa că nu știm exact ce se plătește din bugetul local către Domeniul Public. În 14 august, Consiliul Local Turda aproba HCL 255/2018 privind aprobarea preturilor practicate de Societatea Domeniul Public Turda S.A. Toate tarifele practicate de Domeniul Public erau majorate, inclusiv cele de salubritate stradală. Prețurile erau majorate la inițiativa primarului Cristian Matei iar motivul era rentabilizarea Domeniului Public, creșterea salariilor și a prețului la combustibil. Pentru salubritatea stradală au inventat un motiv suplimentar: cumpăraseră o măturătoare nouă.

Periajul mecanic al străzilor costă 12, 10 lei fără Tva / 1000 mp de suprafață carosabilă. Măturatul mecanic costă 41,88 lei fără TVA/1000 mp. Măturatul manual pentru suprafețe asfaltate costă 25, 2 lei.

Spălatul cu furtunul este 161, 93 de lei/1000 mp iar stropitul cu autostropitoarea costă 8,23 lei/1000 mp. Ar costa în medie 160 de lei să stropești lei să stropești 10 străzi din Turda, odată. Cu circa5000 de lei autoritățile locale ar putea stropi străzile din oraș, în cea mai călduroasă lună a anului. Desigur, ar trebui totuși să le și mături.

Montatul unui cos de gunoi pe stâlp costă 197,91 de lei. Montatul unui stalp suport cos de gunoi costă 262, 47 lei de lei. In nici unul din cazuri nu se face mențiunea dacă tariful include și coșul de gunoi sau nu. Ca să vă faceți o idee, coșurile stradale standard costă 129 de lei cu tot cu stâlp.

Pe lista de tarife mai găsim ”întreținere curățenie pe străzi” , care se taxează cu 11,58 lei /1000 mp. Nu se înțelege foarte clar ce înseamnă această rubrică.

Serviciul de salubritate stradală, pe lângă faptul că e ineficient este scos de sub controlul public. În ultimul an nu a existat niciun raport lunar al autorităților executive sau al Domeniului Public care să prezinte cifre exacte despre cum se organizează curățenia străzilor.

Facturează Domeniul Public toată suprafața carosabilă din contract, lună de lună? Adaugă suplimentar taxa pentru ”întreținere curățenie pe străzi”? Sunt întrebări care nu au acum răspuns.

Deocamndată turdenii așteaptă nu doar mașinile de gunoi menajer. Așteaptă ca străzile lor să fie și măturate, așa cum e prevăzut în documentele oficiale.

Tarifele practicate de Domeniul Public pot fi văzute aici


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<