Cum se face de râs Turda, pe internet cu noua aplicație pentru turiști

Cum se face de râs Turda, pe internet cu noua aplicație pentru turiști

Cum se face de râs Turda, pe internet cu noua aplicație pentru turiști

by august 27, 2015 0 comments

Aplicația Treks in the City: Turda, lansată de municipalitate in urmă cu o zi în acorduri triumfale și cu aplauze prelungite, a fost caracterizată de specialiștii în traduceri în limba engleză drept una incompletă cu traduceri copilărelști, lipsitede stil și cu greșeli gramaticale.

”Nu sunt deloc cele cele mai stralucite traduceri, asta pentru a pustra un ton diplomat”, a comentat un specialist consultat de InfoAries.ro în timp ce altul a numite textele ”niște romengleză cu greșeli de toate felurile: gramatică, stil, ortografie”. Un alt specialist în limba engleză spune că traducerile din aplicația turistică sunt cu multe greșeli și un limbaj nepotrivit pentru vorbitorii limbii engleze. ”Nu înțeleg de exemplu fascinația celui ce a făcut traducerea pentru cuvinte de genul Municipal și Voievodal când in engleză sunt cuvinte cu greutate mai mare,cu semnificație mai mare precum city. Să numești operele de artă the work, mi se pare cel puțin nepotrivit, la fel cum e utilizarea lui witch met pentru întâlnirea cu succesul operelor de artă”, a comentat un alt specialist în limba engleză. Persoanele consultate de InfoArieș.ro nu au vrut să fie citate, dar au apreciat că e imposibil ca într-un oraș precum Turda să nu existe profesori de limba engleză care să asigure o traducere potrivită pentru textele explicative ale obiectivelor turistice din oraș.
Una dintre traducerile care le-a stârnit amuzamentul lingviștilor consultați de InfoAries.ro a fost cea legată de prezentarea principelui Sigismund Bathory. Aflăm din traducerea în limba engleză din aplicație că ”The Voievodal Palace is the most valuable facility of medieval culture and architectural interest in Turda. In former times, it was the court of Ardeal’s Prince Sigismund Bathory (1581-1597 and 1599-1602). Its primary purpose was the housing of the Vama Sării (The Salt Custom-House) in Turda. ” Poate că în limbajul de pe stradă din Cluj, Bathory a fost prințul Ardealului. În lucrările istorice a fost principe al Transilvaniei. Inclusiv pe monezile epocii, pe taleri, figurează cu titlul său in latină Princeps Transsylvania. Să alegi cuvântul Ardeal în loc de Transilvania, care e un brand turistic e o eroare aproape copilărească. Ca să nu mai adaug că unele din prezentări sunt în propoziții pe care le ceri unui copil de clasa a VII. Este foarte clar că traducerile sunt nu doar luate disparat, făcute de mai multe persoane, dar în unele cazuri lipsește fluența, timpurile verbale compuse care să arate continuitate acțiunii. Cu astfel de traduceri ale obiectivelor turistice, nu doar că o să vă faceți de râs, dar turiștii nu vor înțelege clar ce vreți să transmiteți”, a mai precizat una din persoanele consultate.
Nevoia de a verifica și a reglementa într-un fel informațiile care apar pe aplicația turistică a fost sesizată și de Nicoleta Grumaz, proprietara magazinelor April.Prezentă la festivitatea de lansare, aceasta aprecia că e nevoie de o selecție a agenților economici care să fie incluși în aplicație după criterii de relevanță stabilite de către autorități.
Municipalitatea turdeană a precizat că va îmbunătăți calitatea informațiilor din aplicație, în următoarea lună, și că aplicația va fi upgradadată pentru a fi disponibilă în 7 limbi străine. In acest caz, s-ar impune verificarea calității traducerilor, fie folosind profesori de limbi străine din oraș,fie prin consultarea unei firme de traducători.

Aplicația lansată  este ca idee mai mult decât bine-venită și reprezintă cea mai importantă inițiativă de promovare a Turzii, din ultimii doi ani.

Aplicația  Treks in the City: Turda este deja disponibilă in magazinele online pentru dispozitivele mobile iar pe PC poate fi accesată pe adresa treksinthecity.com/turda.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.