Cum se dezvoltă orașele viitorului. Administratorii trebuie să țină cont de nevoile oamenilor

Cum se dezvoltă orașele viitorului. Administratorii  trebuie să țină cont de nevoile oamenilor by aprilie 19, 2018 0 comments

 În imaginea de mai sus e peninsula Greenwich. Imaginați-vă că sunteți la Turda, stați pe râpa lui Fodor și priviți de sus către Dedeman. Cu siguranță imaginea e una diferită față de cea de mai sus.  ”Digital Greenwich” are ambiția de a fi cel mai inovativ și mai modern district al Londrei. Ceea ce nu e diferit e aspirația oamenilor. Fie că sunt la Londra, Cluj sau Turda, oamenii își doresc să locuiască într-un oraș cu standarde ridicate de viață.

Desigur, resursele diferă de la un caz la altul dar specialiaștii în dezvoltare urbană spun că adevărata cheie pentru dezvoltare unui oraș e eliberarea potențialului și folosirea lui în mod constructiv prin conclucrarea dintre autorități, cetățeni și mediul privat.

Orașul este o casă a oamenilor, spune Dan Bugariu, președintele Asociației Smart Citiy, depinde de noi toți cum facem ca această casă să ne facă fericiți.

Subiectul orașelor moderne ale viitorului e unul complicat și stringent. Până în 2050, 70% din populația lumii va locui în orașe.

Peste 25 de specialiști în administrație, IT și tehnnologie au vorbit ieri la Cluj despre modurile în care se dezvoltă orașele viitorului. Conferința Smart Cities CEE 2018 organizată la Cluj a grupat peste 100 de participanți din 11 țări în jurul unor subiecte despre orașele moderne ale viitorului așa numitele Smart Cities- orașele deștepte.

Conceptul ”smart city” se referă la orașe sau areale urbane ce integrează informația folosind tehnologiile din comunicații. Aparatele, clădirile, serviciile publice și oamenii sunt intercontectați prin intermediul unor rețele (de internet sau proprii) cu scopul de a face eficientă funcționarea orașului și pentru asigurarea unor standarde ridicate de viață.

Cluj

30184545_1949846405088089_2003636132_nPrimarul Emil Boc a vorbit despre o eficiență scăzută a administrației locale din România, în parte din cauza legislației în parte din cauza birocrației administrative.

Strategia Clujului se bazează pe patru piloni importanți: talent, inovație, toleranță și încredere. Clujul se promovează ca și capitală economică a Transilvaniei. Mizează pe faptul că o pătrime din populație e formată din tineri și pe faptul că oralul are peste 80.000 de studenți. Ideea de inovație și talent este susținută și de dezvoltarea sectorului de afaceri în IT. La Cluj sunt peste 1300 de afaceri în IT cu peste 15.000 de angajați în acest sector.

Trebuie să alergi repede pentru a rămâne în același loc”, a sunat motto-ul enunțat de primarul Emil Boc, ca o parafrazare a replicii Reginei Roșii din cartea Alice în Țara Minunilor.
Principiul Reginei Roșii înseamnă pentru a evita declinul trebuie să evităm plafonarea. Pentru a supraviețui trebuie să fugim foarte repede, trebuie să co-evoluăm împreună cu sistemele cu care interacționăm, pentru a nu fi depășiți.

Amsterdam

maxresdefaultEtica și încrederea sunt fundamentele dezvoltării unui oraș modern, crede Frans-Anton Vermast, Senior Adviser Amsterdam Smart City. Olandezii pornesc în dezvoltarea orașului de la social și valori sociale -un subiect care e privit cu rezervă, mai nou, în România. În același timp e vorba despre despre deschidere, transparență și sustenabilitate. Fiecare din aceste trei principii au câte un rol propriu: să conecteze, să accelereze și să dezvolte.

”Opriți subvențiile și înlocuiți-le cu investiții”, Frans-Anton Vermast, Senior Adviser Amsterdam Smart City.

Consultantul olandez a prezentat un proiect prin care municipalitatea a asigurat chirii reduse pentru studenții care lucrează voluntari ca îngrijitori la domiciliu pentru persoanele vârstinice. În urma programului, 10% din studenții din Amsterdam sunt angrenați în job-uri sociale de susținere a vârstnicilor și efectuează ore de muncă pentru comunitate. Printre altele, studenții îi ajută pe vârstnici să lucreze cu sistemele digitale.

Printre proiectele municipalității din Amsterdam se numără și susținerea financiară pentru montarea de panouri solare pentru locuințele individuale.

Greenwich

digital-greenwich-special-2834Englezii vorbesc de patru lucruri esențiale pentru a stabili o strategie a unui oraș modern. Să știi ce tehnologii sunt necesare orașului tău, cât de mult și cum se poate autosusține orașul, să urmărești creșterea economiei locale și creșterea calității vieții. Să foloseși servicii de tip cloud și platforme IOT (Internet of Things).

”Dezvoltarea nu este despre infrastructură, este despre oameni”- Paul Copping, Chief Innovation Officer, Royal Borough of Greenwich.

Rețelele umane, transportul, informația și energia trebuie interconectate pentru o integrare a datelor.

În această primăvară, Greenwich a introdus în premieră modulele de transport fără șofer. Mașinile circulă ghidate de senzori ce culeg date din trafic. Proiectul pilot a fost lansat prin colaborarea dintre mediul privat, universități și autorități, grupate într-un cluster de dezvoltare.

Specialiștii IT

 

Konrad-Goleman

Adevarata valoare a IOT (a ideii de internet al obiectelor – contectarea diverselor aparate și tehnologii la rețele de date ) este dată de diseminarea informației și interoperabilitatea sistemelor. Konrad Goleman, Solution Developement Manager , Allied Telesis

Spre exemplu, dacă într-un oraș există un sistem de senzori ce oferă informații despre vreme iar acestea sunt făcute publice, un programator IT poate construi individual o aplicație despre starea vremii. Datele și informațiile publice pot determina creșterea economiei.

Management și standardizare

Nu vorbim despre tehnologie cât vorbim despre o provocare culturală. Strategiile de dezvoltare a orașelor trebuie să fie flexibile, să se bazeze pe angajamet politic care să ducă la implementarea de proiecte pilot. Proiectele pilot trebuie să poată fi evaluate iar feed-back-ul să permită standardizarea. Standardizarea permite stabilirea unor modele de afaceri, multiplicarea acestora și în final diseminarea informației, explică Dr. Bernard Gindroz, Chairman of ISO TC 268, Sustainable Cities & Comunities.

Cum se dezvoltă orașele lumii?

Strategiile de dezvoltare ale orașelor din România sunt preponderent tehniciste. Vorbesc mai ales despre infrastuctură și tehnologie.

Strategiile de dezvoltare ale orașelor occidentale vorbesc mai ales despre oameni și nevoile lor, sunt elaborate pornind de la niște premise de natură umanistă. Desigur, occidentalii știu și ei că în final e vorba de resurse și gestionarea lor. Au învățat însă că înainte de toate e vorba de oameni.

În prezentările experților străini la Conferința Smart Cities CEE 2018 s-a vorbit aproape obsesiv despre oameni, etică, consultare, transparență, încredere și abia apoi s-a ajuns la discuții despre tehnologie și rețele digitale.

Vesticii au înțeles de mult că orașul e o casă a oamenilor. Cu cât locuitorii sunt mai fericiți, cu atâta lucrurile merg mai bine

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.