Cum se cheltuie banii la Primării. Împrumuturile, soluția cea mai probabilă pentru noi investiții

Cum se cheltuie banii la Primării. Împrumuturile, soluția cea mai probabilă pentru noi investiții by februarie 16, 2017 0 comments

Administrația locală din Câmpia Turzii a reacționat astăzi la o serie de critici apărute în presa locală cu privire la fundamentarea bugetului local pe 2017 al municipiului Câmpia Turzii.

<<PSD Câmpia Turzii solicită administrației locale din Câmpia Turzii, implicit primarului Dorin Lojigan, să facă un buget de venituri și cheltuieli, pentru anul 2017, prin consultarea și implicarea cetățenilor, menționând că ”prioritățile trebuie stabilite de cetățenii orașului, nu de camarila politică”>> se arată în luarea de poziție a PSD. Social-democrații din Câmpia Turzii mai spun că dezbaterile pe tema bugetului ar fi trebuit să înceapă deja. Dacă la Câmpia Turzii cei din PSD vor cu entuziasm să dezbată bugetul, administrația social-democrată de la Turda nu pare să fi auzit apelul public al celor din asociația T9 care au cerut la rândul lor dezbateri publice urgente, pe tema bugetului.

Primarul Dorin Lojigan a precizat că dezbaterile pe tema bugetului local nu pot începe mai de vreme de 10 zile de la publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial al României. În termen de 5 zile de la publicare, Ministerul Finanțelor transmite valoarea sumelor de bani alocați către Consiliile Județene și Direcțiile Județene ale Finanțelor Publice. Aceste instituții au la dispoziție alte 5 zile să comunice cifrele către administrațiile locale. Propriu-zis, până la comunicarea sumelor de bani ce vor fi alocate bugetelor locale, o dezbatere publică pe tema bugetului e degeaba: nimeni nu știe de câțit bani vor dispune în realitate.

Aceeași situație e valabilă și la Turda: în lipsa sumelor alocate din bugetul de stat o dezbatere pe tema bugetului local e inutilă, în această fază.

După cele 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, administrațiile locale au 15 zile să elaboreze bugetul. Dezbaterile publice vor începe după această perioadă pe durata altor 15 zile.

Dezbaterile publice nu doar justificare, dar imperative

Dezbaterile publice pe tema bugetelor local nu sunt doar o obligaţie legală dar vor deveni și imperative din perspectiva structurării eficiente a bugetelor publice. Execuțiile bugetare ale ultimilor ani, atât la Turda cât și la Câmpia Turzii indică o scădere de la un an la altul a secțiunilor de dezvoltare, adică a cheltuirii de bani în investiții noi.

Eecuția bugetară de la Câmpia Turzii, la finalul anului trecut indica că din totalul bugetului local de 42,6 milioane erau realizați la sfârșitul lunii noiembrie 33, 4 milioane. Funcționarea administrației publice, cu tot ce presupune ea, inclusiv cheltuielile sociale, de educație și cele de sănătate s-au ridicat în medie la 37,8 milioane de lei. Secțiunea de dezvoltare avea planificată o sumă de 4,8 milioane dar a primit doar circa 1,2 milioane.

La Turda, veniturile din anul trecut au fost de 101.817.219 milioane lei. Din aceată sumă 92.5 milioane au mers pe funcționarea administrației locale și a serviciilor (sociale, de educație și cele de sănătate). Au fost prevăzuți 19 milioane pentru dezvoltare și au fost cheltuiți doar 9 milioane.

Cheltuielile cu noi investiții au fost, în anul trecut într-un procent mai mic de 10%. Un asemenea trend, cu tendință de scădere, va duce inevitabil la probleme de infrastructură și scăderea calității vieții.

Administrațiile locale din Turda și Câmpia Turzii au abordări diferite dar asemănătoare în corectarea deficitelor bugetare: împrumuturile, asta dacă exceptăm povestea cu atragerea de fonduri europene planuri ce au o mai mare doză de imprevizibil.

CL Turda a aprobat o refinanțare cu un disponibil de 20 de milioane de lei, a unui vechi credit. Vulnerabilitatea acestei metode constă în faptul că spre finalul perioadei de plată, costurile de creditare vor crește. Avantajul mare este că la începutul perioadei municipalitatea din Turda va avea acces la lichidități mai mari pentru a finanța sau co-finanța investițiii, inclusiv cu bani europeni.

La Câmpia Turzii, lovitura majoră pentru buget a venit odată cu majorarea salariilor bugetarilor cu 20%. Municipalitatea dispunea de un excendent bugetar de 5 milioane din sumele economisite în anii trecuți. Majorările salariale sunt, estimativ, de circa 3,1 milioane astfel că mai rămân de împărțit suplimentar doar 2 milioane. Dificultatea pentru primarul Dorin Lojigan vine din faptul că investițiile pentru Parcul Tetarom V se ridică la circa 3 milioane de euro, circa 1 milion de euro pe an pe care administrația locală nu îi va mai are disponibili în totalitate. ”Mă gândesc la un împrumut, dar dacă va fi făcut va fi doar pentru investiția în Tetarom V”, pune Dorin Lojigan.

Liberalii de la Câmpia Turzii și-au propus o țintă ambițioasă, aceea de a trece de la investițiile în piețele de legume fructe, precum cele ale fostei administrații PSD, la investiții masive într-o zonă ce poate atrage investitori.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<