Cum a câștigat PSD alegerile în zona Turzii

Cum a câștigat PSD alegerile în zona Turzii by decembrie 12, 2016 0 comments
poza

Politicienii trăiesc încă mitul că rezultatele electorale sunt o consecință a inactivității electoratului și nu un eșec propriu

Ce faci popor român?”, ”Nimic Măria Ta” era o poză postată astăzi pe rețelele de socializare de către Dorin Lojigan, președintele PNL Câmpia Turzii. Liderul politic al orașului vecin lasă să se înțeleagă că pierderea alegerilor de către principala formațiune politică de dreapta, atât în zonă cât și pe plan național, e rezultatul dezinteresului alegătorilor în condițiile în care circa 60% dintre aceștia nu s-au prezentat la vot.

În fapt victoria social-democraților e eșecul celoralalte partidelor politice, altele decât PSD și nicidecum al alegătorilor.

Biroul Electoral Județean a anunțat deja rezultatele finale la Cluj: PSD – 25,92%, PNL-27,63%; UDMR 14,9; USR- 15,25; ALDE- 5,38%.

La Cluj, PNL s-a încăpățânat să îl pătreze pe listele pentru Senat pe ”senatorul porno”, Marius Nicoară, rămas în conștiința alegătorilor drept demnitarul ce privea în Parlament filme cu femei ce își lingeau picioarele. Dealtfel senatorul Nicoară a ținut să voteze duminică la Câmpia Turzii, oraș în care în decursul ultimului mandat a venit în calitate oficială doar de vreo trei-patru ori și asta în patru ani.

Nicoară a rămas pe liste în ciuda faptului că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunța în 8 noiembrie trimitearea acestuia în judecată pentru conducere sub influența alcoolului. Avem așadar imaginea clară a unui lider liberal, cap de listă pentru Senatul României: puțin pervers, puțin bețiv dar bogat. „Am votat astăzi la Câmpia Turzii un alt model de politician, acel gen de politician pe care și l-au dorit românii după evenimentele de la Colectiv”, a declarat ieri la Câmpia Turzii, primarul Dorin Lojigan, avându-l alături pe Marius Nicoară, candidatul PNL.

La Camera Deputaților lista PNL a fost deschisă de dr. Florin Stamatian, profesionist care e căutat, dar nu plăcut și despre care, în general, femeile spun că îți trebuie nervi să îl suporți. Nu trebuie să faci un mare efort să descoperi care e percepția publică despre manierele doctorului Stamatian. E suficient să dai căutări pe Google și să descoperi că e perceput în nunanțe diferite dar toate spun că e fie nepoliticos, fie bădăran. Avem așadar un personaj la care oamenii merg de nevoie, nu de plăcere. Dacă asta funcționează în plan profesional, nu funcționează însă și în politică unde oamanii votează ceea ce le place. A urmat pe liste un candidat impus de București și a cărui unică recomandare pentru clujeni era că taică-so avea mulți bani și o relație specială cu Vasile Blaga, între timp agățat de DNA.

În fine, reprezentantul Turzii, Tudor Ștefănie, trimis de partid pe un loc 5 a reușit un maxim de campanie electorală împărțind pliante. Propaspăt învins la locale, fostul primar nu putea scăpa după doar 5 luni de o percepție negativă formată în decursul a patru ani.

USR e un val, e loc de toata lumea acum”, scria în octombrie, pe rețelele de socializare, Cristian Ghinea, comentând despre candidaturile asumate de filiala din Cluj a USR. În timp ce la București USR e condusă de lideri școlați în ”pepiniere ale capitalismului”, precum Massachusetts Institute of Technology, la Cluj cei doi candidați asumați de USR sunt ”stângiști”, aproape marxiști. Unul dintre candidați, Adrian Dohotaru se denumea un stângist via Noam Chomsky  și George Orwell și avea printre idei naționalizarea terenurior private ce sunt evaluate ca zone verzi pentru a construi parcuri. O altă idee personală a lui Adrian Dohotaru e aceea a venitului minim universal: fiecare cetățean să primească de la stat o sumă de bani. După nominalizara ca și candidat, activistul Adrian Dohotaru, devenit politician, și-a nuanțat ideile: propunerea de venit minim universal a fost amânată pentru ”peste 4 ani”. În actuala construcție, cu lideri de dreapta și candidați de stânga, fără ideologie și program economic clar, USR se dovedește un fel de PPDD pe invers. Dacă PPDD prostea oameni simpli, USR -în actuala combinație- e pus pe păcălit naivi educați.

ALDE, după ce l-a eliminat pe Miricea Irimie de pe prima poziție, a defilat la Cluj cu Steluța Cătăniciu, remarcată de clujeni mai ales prin prezența la televiziunile naționale, pe unde critica DNA și îi lua apărarea șefului de partid Tăriceanu, proaspăt luat în vizor de procurori.

În timp ce majoritatea partidelor politice au avut garnituri ciudate de candidați, PSD a venit cu oameni noi.

Sigurul păstrat din vechea gardă a fost Cornel Itu care, deși nu vorbește cu claritate, cel puțin nu este o figură care să creeze adversitate. Candidatul PSD de la Turda, Cristina Burciu a fost percepută în mod pozitiv. Tudor Ștefănie provoca repulsie printre alegători, Cristinei Burciu producea o reacție pozitivă. Nu știai exact ce are în cap, deoarece repeta aceleași fraze – o pagină-scrise de consilierii de imagine ai PSD, dar cel puțin ideea candidaturii sale nu enerva alegătorii. La toate acestea se adaugă comunicarea intensă a primarului Cristian Matei care în ultimele luni a mai asfaltat, a pus coșuri de gunoi și a anunțat finanțări europene. Imagina primarului PSD din Turda este acum că ”a mișcat ceva” iar asta s-a transferat spre candidații PSD.

Am avut așadar, la nivelul județului Cluj și implicit al Turzii, figuri de candidați de dreapta ce provoacă repulsie și enervează, candidați fără un mesaj coerent și candidații PSD care nu crează adversitate alegătorilor dar au repetat la nesfârștit mesajul economic al partidului dar și principala realizare social-democrată, după 4 ani: ”PSD a dat salarii și pensii, nu le-a tăiat”. O replică pe care fostul președinte al PSD Cluj, Remus Lăpușan și agenții electorali PSD au rostit-o zi de zi, timp de 4 ani, din martie 2012, primăvara guvernării Ponta.

Nota redacției: 

Ulterior publicării editorialului, primarul Dorin Lojigan a precizat că informația potrivit căreia ar fi votat lângă Marius Nicoară este ”o manipulare și o minciună”. ”Accept orice dar nu accept minciuna si manipularea.Nicoara nu a fost langa mine cand am votat. Lângă mine era Irina Munteanu, despre care cred in continuare ca este acel gen de politician ce trebuie votat, pentru ca ea este altfel, este exact ce credeam ca vrea poporul”, a precizat Dorin Lojigan. Primarul din Câmpia Turzii a recunoscut însă că a votat lista PNL pentru Senat, inclusiv pe Marius Nicoară. ”Da, îmi asum toți candidații PNL”, a mai precizat primarul din Câmpia Turzii.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.