Cultura tradiţională din judeţul Cluj, studiată de specialiști în domeniu

Cultura tradiţională din judeţul Cluj, studiată de specialiști în domeniu iunie 28, 2018 0 comments

În perioada 18-22 iunie 2018, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj a organizat în subzona Valea Arieşului, cea de-a IV-a ediţie a Taberei științifice de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din judeţul Cluj.

Principalul obiectiv al proiectului a fost acela de consemnare a stadiului de păstrare a obiceiurilor, meşteşugurilor şi portului popular, a conservării repertoriilor artistice autentice precum şi de identificare a unor elemente de cultură străveche deosebite, caracteristice subzonei folclorice localizate la întâlnirea Munţilor Apuseni cu Câmpia Transilvaniei. Pentru atingerea acestui scop, echipa de specialişti din diferite domenii ale culturii tradiţionale, de la C.J.C.P.C.T. Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, interesată în cercetarea amănunţită a aspectelor culturale propuse în proiect a parcurs, timp de aproape o săptămână, mai multe localităţi de pe malurile Arieşului. Specialiştii au prospectat teritoriul şi au cercetat amănunţit întreg spaţiul aparţinător acestei subzone folclorice, utilizând mai multe procedee şi tehnici de lucru: consemnări în caietul de teren, interviuri, chestionare, fotografieri, înregistrări audio-video, scanări de documente şi fotografii vechi.

Proiectul ”Tabără de cercetare multidisciplinară a culturii tradiţionale din judeţul Cluj”, ediţia a IV-a, continuă cu etapa a II-a, în care, materialele adunate vor fi selectate şi ordonate, iar fotografiile, scanările şi filmările vor îmbogăţi arhiva elementelor de cultură imaterială a C.J.C.P.C.T. Cluj. Materialele vor fi folosite la editarea şi tipărirea volumului ,,Cultura tradiţională din judeţul Cluj” vol. III, montajul filmului ,,Popas în Transilvania”, episodul IV, redactarea albumului CD „Muzicanţii din Turda” și, nu în ultimul rând, informaţiile dobândite vor constitui subiectul unor comunicări ştiinţifice naţionale cu privire la starea patrimoniului tradiţional din subzona Valea Arieşului.

Proiectul din acest an a primit din partea Ministerului Culturii şi Institutului Naţional al Patrimoniului aprobarea de a aplica pe toate documentele proiectului însemnul oficial al ,,Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018”, primind rangul de proiect de importanţă naţională şi, totodată, europeană al României, în anul Centenarului.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.