Cristina Burciu crede că majorarea alocațiilor pentru copii e o realizare PSD. Care e adevărul

Cristina Burciu crede că  majorarea alocațiilor pentru copii e o realizare PSD. Care e adevărul by februarie 21, 2019 0 comments

Majorarea alocațiilor pentru copii este un câștig important al votului Legii bugetului de stat pentru acest an, reușit de majoritatea parlamentară PSD, în ciuda împotrivirii opoziției, transmite deputatul PSD Cristina Burciu.

Majorarea alocațiilor pentru copii a avut loc însă abia după ce PNL a propus un amendament în plen ce a fost votat doar de către 3 parlamentari PSD și 3 ALDE, alături de 18 parlamentari ai UDRM și unul de la minorități.

PNL a demarat lupta politică pentru majorarea alocațiilor pentru copii în septembrie 2018 când a propus o lege în acest sens.

În ultimele 6 luni, PSD a respins în mod repetat proiectul de majorarea alocațiilor pentru copii. Proiectul de lege de majorare a alocațiilor pentru copii, inițiat de PNL, a primit aviz negativ al guvernului și a fost respins de majoratea PSD-ALDE din Senat. Ulterior, 116 parlamentari ai puterii au votat împotriva amendamentului inițial în Camera Deputaților.

Cristina Burciu spune că majorarea alocațiilor este o realizare concretă a PSD în condițiile în care amendamentul inițial propus de PNL nu avea o sursă de finanțare corectă și bazată pe realitățile bugetare actuale.

Parlamentarul turdean nu explică însă de ce PSD nu a propus amendamente anterior, în comisiile reunite sau atunci când amendamentul inițial a fost propus.

”Pentru realizarea acestui deziderat, Guvernul va proceda la creșterea deficitului de la 2,55% la 2,76% din PIB, însă ținta de 3%, stabilită pentru finalul acestui an, nu va fi depășită. Faptul că alocațiile de stat pentru copii vor fi aproape dublate, ajungând la 150 de lei față de 84 de lei, și la 300 de la 200 pentru copiii de până la doi ani, constituie o realizare concretă a PSD, în condițiile în care amendamentul inițial nu avea o sursă de finanțare corectă și bazată pe realitățile bugetare actuale”, spune parlamentarul PSD.

Faptul că prin majorarea alocațiilor crește deficitului bugetar era deja cunoscut anterior.  Indiferent de sursa de fianțare, majorarea alocațiilor ar fi dus la majorarea dificitului, a explicat secretarul de stat Daniela Pescaru în Comisia reunită de buget-finanțe din 12 februarie 2019.

PNL a propus majorarea alocațiilor încă din septembrie 2018 iar guvernul PSD s-a opus

În septembrie 2108, deputatul PNL Sighiartău Robert depunde proiectul de lege 627/07-09-2018 , privind majorarea alocației pentru copii. Document aici

În 16 noiembrie Guvernul PSD dă aviz negativ și invocă faptul că va crește deficitul bugetar. Guvernul invocă la refuz și forma inadecvată a actului normativ

În ianuarie 2019, deputatul PNL face o nouă Propunere legislativă pentru completarea legii privind alocația pentru copii (face corecturi la propunerea inițială avizată negativ de guvern). Guvernul păstrează avizul negativ.

În 4 februarie 2019, Senatul respinge proiectul cu votul PSD

În 19 februarie 2019, Comisia de Buget Finanțe a Camerei Deputaților avizează negativ proiectul de lege prin votul PSD-ALDE. Document aici

În 12 februarie, deputatul PNL face aceeași propunere de majorare a alocației pentru copii în ședința comună a Comisiilor de buget finanțe, ca amendament la legea bugetului de stat. Amendamentul este respins în Comisia de Buget Finanțate de către PSD-ALDE cu 16 voturi impotrivă, 15 pentru.

În 13 februarie, filmarea intervenției lui Robert Sighiartău devine viral pe Facebook, 145.000 de distribuire, 3, 8 milioande de vizualizari, 5200 de comentarii, majoritatea negative la adresa PSD-ALDE și a guvernării.

În 14 februarie amendamentul deputatului PNL ajunge în plen . E votat cu 123 de voturi pentru si 119 împotrivă ( voturi PSD-ALDE). Amendamentul e votat în plen cu votul unor parlamentari ai Puterii care au aprobat amendamentul (18 voturi UDMR, 3 PSD, 3 ALDE, un vot de la minoritati). Vicepresedintele ALDE, Varujan Vosganian a cerut reluarea votului invocand motive tehnice. Se opresc lucrările pentru consultări, votul nu se reia. Ora 20.58, Liviu Dragnea depune un amendament la Legea bugetului, și modifică sursa de finantare propusă de PNL. În loc de excedentul din sistemul de pensii se propune majorarea dificitului. Amendamentul e votat în final și de către PSD.

Din septembrie 2018 până în 14 februarie 2019, PSD-ALDE a respins ideea majorării alocațiilor pentru copii în mod repetat, invocând diverse motive: mărirea deficitului bugetar, forma inadecvată a legii (se puteau oricum face amendamente). PSD-ALDE a respins ideea majorării alocației pentru copii atât prin poziția guvernului ce a dat aviz negativ legii propuse de PNL cât și prin vot, fie că a fost vorba de proiectul de lege propus în septembrie 2018 fie că a fost vorba de amendamentul PNL la legea bugetului de stat. Votul împotrivă a fost dat  Senat, în Comisia Juridică, în Camera Deputaților. În toate aceste cazuri partidul de guvernământ putea face amendamente, dar a ales să voteze împotriva majorării alocațiilor.  

 PSD și-a schimbat poziția abia când amendamentul PNL la legea bugetului de stat a trecut cu votul parlamentarilor  UDMR  și a celor   3 parlamentari de la  PSD și cei 3 de lA ALDE. 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<