Cristian Matei:Voi milita pentru îndeplinirea angajamentelor de securitate asumate de România

Cristian Matei:Voi milita pentru îndeplinirea angajamentelor de securitate asumate de România

Cristian Matei:Voi milita pentru îndeplinirea angajamentelor de securitate asumate de România

by octombrie 25, 2016 0 comments

image Discursul primarului Turzii, Cristian Matei ținut cu ocazia Zilei Armatei a făcut referire la orientarea pro-occidentală și euro-atlantică a României. “Voi milita ca om politic pentru alocarea a 2% din PIB pentru finanțarea armatei”, a declarat Matei. Acesta a salutat achiziționarea areonavelor F16 și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii. “Sunt conștient de sacrificiile pe care cariera militară le presupune, mai ales în raport cu familia”, a mai arătat primarul Turzii. Acesta a adăugat că se impune o recunoaștere, inclusiv financiară, a meritelor militarilor români.

Evenimentele dedicate Zilei Armatei au debutat la Turda la ora 10 cu un Te Deum, urmat de alocuțiuni și defilarea Gărzii de Onoare. La eveniment a fost prezent și fostul primar la municipiului Turda, Tudor Ștefănie dar au lipsit senatorul Alexandru Cordoș și deputatul Mircea Irimie.

Sărbătoarea din 25 octombrie este una extrem de importantă pentru Transilvania, deoarece la 25 octombrie 1944 avea loc Bătălia de la Carei. Ultima localitate din România avea să fie eliberată de sub ocupația fascistă. La 25 octombrie 1944, Armata Română avea să anuleze cea mai dureroasă impunere făcută României, prin Diktatul de la Viena: pierderea nord-vestului Transilvaniei, un teritoriu de 44.92 kmp și 2,6 milioane de locuitori.

Cu un efectiv total de peste 560.000 de militari, din care au pierit peste 169.822 de oameni, Armata Română a parcurs peste 1.700 kilometri de la Marea Neagră până în cadrilaterul Boemiei, a eliberat peste 200.000 de kmp de sub ocupația străină (România, Ungaria, Cehoslovacia și Austria), a traversat prin lupte grele circa 20 de masivi muntoși, a forțat 12 cursuri mari de apă și a eliberat peste 3.821 de localități, dintre care 53 de mari orașe.
Ostașii români au provocat inamicului pierderi echivalând cu personalul de luptă a 15 divizii.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.