Cristian Matei propune reducerea cotei de canalizare la 80%

Cristian Matei propune reducerea cotei de canalizare la 80% by martie 30, 2016 0 comments

Managementul performant din ultimii ani a dus la creșteri constante ale cifrei de afaceri și a profitului net al Companiei de Apă, a declarat astăzi Cristian Matei, directorul general al companiei.

Cifrele arată, spune Matei, o creștere de până la patru ori a profitului net, de la 108.977 în 2012 la 480.000 de lei în 2016, precum și creșteri ale cifrei de afaceri de la 17, 6 milioane la 24,1 milioane lei.

Conducerea companiei a realizat economii de 208.000 de lei anual din licitarea energiei electrice consumate și a redus costurile prin modernizarea parcului auto.

Cristian Matei a anunțat în premieră și faptul că va solicita Consiliului de Administrație și ulterior Asociației Apa Văii Arieșului reducerea cotei de canalizare calculată, de la valoarea de 100% la 80% din consumul apei potabile. O astfel de reducere va putea fi operațională după ce va fi aprobată de Consiliile Locale și în Asociația Apa Văii Arieșului și ar putea fi aplicată din vara acestui an.

Performanțele conducerii Companiei de Apă nu sunt evidențiate într-atât de mult de trendul ascendent al indicatorilor financiari ai companiei- creșteri ale profitului și cifrei de afaceri- cât de managementul proactiv axat pe economii și revalorificarea unor sume de bani, se arată în informațiile financiare puse la dispoziție de CAA.

Conducerea Companiei de Apă spune că a recuperat corecții financiare, aplicate până în 2012 proiectelor europene, în valoare de 3,5 milioane de lei,  dintr-un total de 7,8 miloane. Compania a mai plătit circa 2 milioane de lei datorii restante și a obținut suplimentar 4 milioane de lei bani care au fost considerați inițial drept controbuție proprie la pasul I al proiectului european de modernizare a rețelelor de apă canal.

”Am obținut 4 milioane RON din sumele aferente POS1 care erau inițial contribuție operator. Realizăm economii anuale de aproximativ 1 milion RON prin diverse măsuri pro-active de management prin licitații la energie electrică, achiziționarea de utillaje, utilizarea co-generării”, supune Cristian Matei.

Directorul general al Companiei de Apă a anuțat rezultatele financiare ale companiei într-o conferință de presă organizată miercuri, 30 martie.

Anunțurile privind starea finciară a companiei au fost făcute pe fondul unor critici lansate în mediul politic cu privire la performanțele finaciare ale operatorului public de apă-canal.

Compania de apă raportează în doar patru ani o dublare a profitului din exploatare de la 761.000 de lei la 1,49 milioane de lei în condițiile în care venturile au crescut circa 6 milioane de lei de a 18,9 la 25,2 milioane lei iar cheltuielile au crescut cu doar circa 5 milioane de lei de la 18,7 la 24,5 milioane lei.

Noua țintă a Companiei de Apă: Apă potabilă în toată aria Comunității Urbane Arieș

Conducerea Companiei de Apă a readus în discuție cele trei proiecte majore de investiții aflate în derulare. Primul este Pasul I al proiectului european de modernizare a rețelelor de apă în valoare de 79,9 milioae de euro, finalizat în proporție de 99, 92%.

În cadrul acestui proiect au fost realizate în perioada 2013-2015 o serie de economii care ulterior au fost accesate prin intermediul unui proiect nou “Investiţii şi dotări pentru îmbunătăţirea capacităţii de operare a Companiei de Apă Arieş Turda”. Valoarea aplicaţiei de finanţare pentru acest nou proiect este  de aproximativ 6 milioane euro.

Compania de Apă Arieș se numără printre primii operatori de apă din țară care demarează din 2015-2016 un nou proiect major de investiții, având ca principală sursă de finanțare Programul Operațional Infrastructură Mare. Acesta va permite continuarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii, conducând la o creștere considerabilă a calității serviciilor oferite întregii populații deservite.

În urma implementării, prin investiţiile în infrastructura de apă, se vor îndeplini cerinţele privind calitatea apei potabile, gradul de acoperire cu servicii de apă potabilă va fi de 100 % în toată zona deservită. Investiția preconizată în acest sens se ridică la peste 158,5 milioane de euro.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.