Cristian Matei executat politic, de dimineața până seara. În câteva ore, Liviu Alexa l-a lăsat fără partid

Cristian Matei executat politic, de dimineața până seara. În câteva ore, Liviu Alexa l-a lăsat fără partid

Cristian Matei executat politic, de dimineața până seara. În câteva ore, Liviu Alexa l-a lăsat fără partid

by octombrie 30, 2019 0 comments

De dimineața până seara, Cristian Matei, primarul Turzii și președinte al PSD Turda a pierdut partidul și s-a ales cu imaginea publică contestată vehement. Autorul execuției politice, Liviu Alexa, președintele PSD Cluj.

Sunt trei posibile explicații pentru mazilirea din PSD a lui Cristian Matei. Prima e aceea că liderul social democrat de la Turda a devenit un personaj toxic. Are Cristian Matei sau cineva din anturajul lui schelete pe cale să pice din dulap? Vom vedea în următoarele luni. Cert este că delimitarea de Matei a fost simțită prin tot spectrul politic în ultimele zile și a început să fie vizibilă public din luna august. La zilele Turzii, Cristian Matei a fost izolat politic. Marcel Boloș directorul ADR Nord Vest cu care Matei se poza frecvent la semnarea de contracte și-a trimis un consilier. Arhiepiscopul Clujului a lipsit. Dintre liderii zonali a fost prezent doar Aurel Cherecheș, prefectul de Cluj. Are Cristian Matei sau cineva din anturajul lui schelete pe cale să pice din dulap? Vom vedea în următoarele luni.

A doua explicație mai plauzibilă a fost aceea că Matei ”l-a lucrat” pe Liviu Alexa și se pregătea să-i sufle șefia PSD Cluj. Un astfel de demers cere puțină pregătire politică cam 1-2 luni. Nu este exclus ca Matei să fi pariat pe o carte proastă la București iar Alexa să fi aflat. La urma urmei nu degeaba are un fost SPP-ist pe postul de președinte executiv al PSD Cluj. Cu luptele între grupurile din PSD la nivel național nu e exclus ca demersurile lui Cristian Matei să se fi scurs la urechile lui Alexa.

În fine, a treia explicație e legată de bani și de proiecte. Turda are contracte semnate pe PNDL, are bani alocați din fonduri guvernamentale, atribuite de Guvernul PSD. Vor mai veni însă acești bani dacă va fi un Guvern PNL? Astfel este ipoteza ca liderii social democrați de la Turda să fi pus la bătaie votul propriului deputat pentru a securiza viitoare alocările de fonduri. În plus, dacă trece guvernul PNL va fi un prefect al acestui partid. Dar dacă noul prefect se trezește și scormonește prin actele administrației locale de la Turda?

Când Cristina Burciu a anunțat că votează guvernul PNL, grupul de la Turda s-a poziționat în opoziție cu interesele politice ale conducerii PSD de la București. Dezertarea lui Burciu crează  percepția  că Alexa nu stăpânește politic organizația județeană. Ce lider normal la cap ar accepta asta? În plus, dacă Burciu de la Turda dezertează, de ce n-ar dezerta și Andrușcă la Neamț ori Babuș la Constanța. Burciu și liderii de la Turda trebuiau executați politic foarte rapid.

Doar că simpla execuție politică nu era de ajuns. Înainte de a-l executa politic, Liviu Alexa l-a terminat pe Cristian Matei din punct de vedere mediatic. Am aflat din oră în oră că primarul Turzii ar fi alcoolic, ar putea avea relații sexuale de o moralitate îndoielnică, că e predispus la acte de corupție.

Matei s-a trezit brusc că e executat mediatic și tot la fel de brusc nu a mai fost vandabil politic. A fost suficient ca Alexa să-i blocheze canalele de comunicare cu conducerea centrală pentru câteva ore. După ora 17, pentru conducerea centrală a PSD un Cristian Matei cu imaginea pătată nu mai este interesant. În această ecuație, nu contează dacă afirmațiile apărute în spațiul public sunt adevărate. Ceea ce contează e ce crede lumea.  Contează percepția publică. Presupusele escapade sexuale ale primarului Turzii s-au auzit până la frontiera de nord a României.  Așadar acum liderii PSD de la București se pot întreba de ce ar mai susține un lider local despre care adversarii politici pot aminti din două în două zile că a fost făcut bețiv și imoral. Are rost să-și bată capul cu asta în plină campanie electorală?

În doar câteva ore, Cristian Matei nu mai e vandabil politic. Cel puțin nu acum, în plină campanie electorală.

Desigur ar putea trece la Pro România, dar asta e ultima variantă deoarece Pro România pe cifrele de acum nu va face un scor electoral bun la locale și parlamentare. Cristian Matei va pierde astfel Consiliul local Turda și susținerea guvernamentală viitoare.

Singurele opțiuni politice sunt PNL sau PSD. În PSD se poate întoarce doar dacă pică Guvernul, pică Dăncilă și pică Alexa. Dacă e preluat în PNL cu imaginea publică puternic contestată, USR va câștiga alegerile la Turda pentru următorii 20 de ani.

E cineva suficient de nebun prin PNL să creadă că votanții lor dintr-un oraș din Ardeal acceptă un social-democrat vopsit peste noapte? Mai ales liderul unui partid ce a propulsat în administrație doar neamuri și prieteni de familie ?

Liviu Alexa a făcut o mișcare genială în seara asta numindu-l pe Alexandru Cordoș președinte interimar la Turda.

Alexa va pârjoli de la Cluj iar Cordoș va construi de la Turda iar strategia e chiar genială.

Între Cristian Matei presupusl lider bețiv și neconflictualul Corodoș, cine va fi preferat de orice conducere a PSD? Alexandru Cordoș e politicos, știe să asculte oamenii și reușește să mobileze mătușile și bunicii pe o rază de 30 de km în jurul Turzii. Cu alura de copil cu bun simț plecat de la țară și ajuns domn la oraș,  Cordoș va mobiliza politic toată periferia  Turzii, adică exact electoratul PSD. În plus e suficient de abil să asculte oamenii. Nu poate zice nimeni că a fost văzut în public băut, nu i se poate reproșa că ridică tonul la subalterni și categoric nu e un lider arogant. Nu are milioane de euro în conturi, așadar de ce n-ar fi social- democratul ideal pentru a conduce la Turda în locul controversatului primar. Încă odată repet, e vorba de percepție nu de realitate.

Mâine va fi o zi fierbinte în Consiliul Local Turda deoarece se va proba autoritatea lui Alexa asupra consilierilor PSD.

Teoretic, Alexa îi va pune mâine să voteze împotriva primarului. Dacă refuză îi va exclude și va cere înlocuirea lor. Dacă Matei va refuza, Alexa îi va face o plângere penală. Circul va continua.

Logica politică spune că Liviu Alexa va muta mâine bătălia din PSD în Consiliul Local Turda convocat în ședință ordinară. Dacă ședința se va ține vom avea un prim barometru al izolării politice a ”celui mai performant primar al Clujului”.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<